Atsidėkos už aplinkos apsaugą

Atliekų tvarkymo įmonė „Žalvaris“ su bendrove „Mano būstas“ pradėjo ir sėkmingai tęsia senų galvaninių elementų surinkimo akciją Vilniaus daugiabučiuose.Įmonės padeda gyventojams patogiai atsikratyti elektroninių atliekų, o atsidėkodamos už gamtos apsaugą dovanos bendruomenėms gražesnę aplinką.

 Tokių baterijoms skirtų dėžučių sostinės daugiabučiuose vis gausėja.
 Tokių baterijoms skirtų dėžučių sostinės daugiabučiuose vis gausėja.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 10:13 AM

Galvaninių elementų surinkimo dėžutės iki šiol buvo pastatomos tik nedidelėje dalyje sostinės daugiabučių. Šių metų pradžioje bendrovė „Žalvaris“ kreipėsi į „Mano būstą“ ir pasiūlė bendradarbiauti įrengiant šias dėžutes įmonės prižiūrimuose daugiabučiuose.

Per metus – 4 tonos

Akcija prasidėjo Lazdynų ir Vilkpėdės mikrorajonuose, kuriuose daugiabučių namų laiptinėse buvo pakabintos 486 galvaninių elementų surinkimo dėžutės. Čia planuojama per metus surinkti apie 4 tonas galvaninių elementų.

„Esame ne tik socialiai atsakinga, bet ir energijos išteklius taupanti kompanija. Todėl gavę pasiūlymą prisidėti prie aplinkos išsaugojimo nedvejodami sutikome mūsų administruojamuose namuose įrengti galvaninių elementų surinkimo dėžutes. Iš pradžių pasirinkome du sostinės mikrorajonus, tačiau pamatę, kad gyventojai noriai tuo naudojasi, nutarėme išplėsti surinkimo vietų geografiją“, – teigė „Mano būsto“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktoriaus pavaduotoja Aistė Cikanaitė-Jankauskė.

Šiuo metu dėžutės kabo Lazdynuose ir Vilkpėdėje, jos įrenginėjamos Karoliniškių ir Viršuliškių daugiabučių namų laiptinėse, o ateityje ši akcija bus vykdoma ir kituose sostinės mikrorajonuose bei visoje Lietuvoje, kur paslaugas teikia „Mano būstas“.

Pinigai lieka gyventojams

Už kiekvieną laiptinėje pakabintą dėžutę įmonė „Žalvaris“ bendrovei „Mano būstas“ moka simbolinį mokestį. Pasak A.Cikanaitės-Jankauskės, visas surinktas lėšas įmonė nutarė skirti daugiabučių gyventojų aplinkos kokybei gerinti.

„Po pirmojo etapo Lazdynuose ir Vilkpėdėje surinkome kiek daugiau ne 700 eurų. Nuolat palaikome glaudžius santykius su bendruomenėmis, todėl pasitarę su seniūnija gautas lėšas nutarėme skirti senų suoliukų, esančių prie „Ąžuolyno“ progimnazijos, atnaujinimo darbams. Tiesa, jei sutvarkyti pritrūks pinigų, įmonė prie iniciatyvos prisidės savo lėšomis“, – tvirtino A.Cikanaitė-Jankauskė.

Kam skirti kituose mikrorajonuose surinktas lėšas už dėžutes, irgi bus sprendžiama pasitarus su seniūnijomis ar bendruomenėmis.

Gali prašyti ištuštinti

Nuo šių metų sausio „Mano būsto“ įmonių grupės administruojamuose daugiabučiuose kabinamos žalsvos spalvos baterijų surinkimo dėžutės. Didesnėse jų telpa 15 kilogramų galvaninių elementų, mažesnėse – 8 kilogramai. Dėžutės patikrinamos kartą per pusmetį.

Jei jos prisipildo greičiau, gyventojai gali paskambinti ant dėžutės esančiu numeriu ir pranešti, kad ji būtų ištuštinta. Per metus bendrovė „Žalvaris“ surenka apie 80 tonų panaudotų galvaninių elementų.

Juos į bendrojo naudojimo buitinių atliekų konteinerius mesti draudžiama dėl sudėtyje esančių tokių toksiškų elementų kaip švinas, gyvsidabris, kadmis ir kiti. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.