Seimo komitete stringa vaistų prekybos liberalizavimas

Seimo Sveikatos reikalų komitetas kol kas nepriėmė galutinio sprendimo dėl Sveikatos ministerijos siūlymų liberalizuoti vaistų prekybą. 

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 12:24 PM

Opozicija paprašė pertraukos, kad komitetui būtų pateikta daugiau informacijos. Už pertrauką balsavo 8 komiteto nariai iš 11-os. 

Ministerija siūlo leisti vaistais prekiauti parduotuvėse ir degalinėse, nuotoliniu būdu bei ligoninių vaistų sandėliuose, jeigu pacientas gydosi dienos stacionare.           

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad prekybos centruose ir degalinėse būtų galima prekiauti tik kai kuriais nereceptiniais vaistais, o žmogus galėtų įsigyti tik vieną pakuotę. 

„Ten žmonės ateis pirkti tik kritiniu atveju, kai kitur nebus galima įsigyti“, – tikino A. Veryga. 

Ministras nemato problemos, kad vaistais prekiaujant mažmeninės prekybos vietose, niekas nekonsultuos pirkėjų. 

„Manęs niekas vaistinėje perkant vaistus nėra paklausęs, ar aš geriu kokius kitokius vaistus, kad geriant ir perkamus vaistus, nebūtų šalutinio poveikio“, – teigė ministras. 

Konservatorė Irena Degutienė pasigedo informacijos, iš kur ministerija žino, jog yra poreikis leisti vaistų prekybą degalinėse ar parduotuvėse. 

„Iš kur sužinojote, kad yra tas poreikis? Koks jo mastas, kad reikia plėsti medikamentų prekybos vietas? 27 metus dirbu Seime ir niekada apie tai nebuvo kalbos. Man norėtųsi, kad atneštumėte žemėlapius, kaip šiandien išsidėstė visoje Lietuvoje vaistinės, kokiose ligoninėse ar ambulatorijose yra vaistinės. Kur yra tos juodosios ar pilkosios zonos, kur nieko nėra“, – pareiškė I. Degutienė.  

Tuo pačiu norima leisti elektroniniu būdu prekiauti receptiniais vaistais. Tam reikėtų nuotoliniu būdu patvirtinti tapatybę.

Ministras A. Veryga sako, kad leidus vidinėse ligoninių vaistinėse vaistus parduoti besigydantiems dienos stacionare, lengviau vaistų įsigyti galėtų onkologiniai ligoniai. 

Dabar ligoninės vaistinė gali išduoti tik dienos stacionare gydomiems pacientams kompensuojamus vaistus. 

Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.