Grūdų derliaus saugojimą ir realizavimą užtikrina atsakingi partneriai

UAB „Kėdainių aruodai“ – patikima ir nuosekliai auganti grūdų supirkėja ir pardavėja, dirbanti visoje Lietuvoje, tad partneriai savo derlių šiai įmonei patiki jau devintus metus.

 „Kėdainių aruodai“, suprasdami, kad ūkininkams bus sunku rasti vietos norint sandėliuoti įvairias skirtingas kultūras, ruošiasi į savo ir partnerių elevatorius priimti kiek galima daugiau įvairių auginamų kultūrų.
 „Kėdainių aruodai“, suprasdami, kad ūkininkams bus sunku rasti vietos norint sandėliuoti įvairias skirtingas kultūras, ruošiasi į savo ir partnerių elevatorius priimti kiek galima daugiau įvairių auginamų kultūrų.
 Įmonės grūdų pirkimo vadovas Ramūnas Šnurevičius.
 Įmonės grūdų pirkimo vadovas Ramūnas Šnurevičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Patricija Jovaišaitė

May 28, 2018, 9:54 AM

Įmonės grūdų pirkimo vadovas Ramūnas Šnurevičius sutiko plačiau papasakoti apie ūkininkams svarbiausius akcentus.

– Kokia grūdų rinkos situacija pasaulyje ir Lietuvoje?

– Grūdų rinka tuo ir įdomi, kad niekada nebūna dvejų vienodų metų, kiekvienais metais istorija prasideda iš naujo. Tačiau ji taip pat ir sudėtinga, nes nuspėti grūdų kainų neįmanoma ir žemdirbiams dėl to sunkiau planuoti ūkio ekonomiką. Ūkininkai jau puikiai žino, kad grūdų kainos mūsų vietinėje rinkoje visiškai priklauso nuo pasaulinių grūdų kainų ir spręsti apie būsimas kainas vien žiūrint į mūsų laukų būklę negalima.

– Su kokiais iššūkiais susiduria žemdirbiai šiais metais?

– Žiūrint į ateinančio derliaus prognozes reikia atsižvelgti į rudeninės sėjos sąlygas: nuolatiniai lietūs permerkė dirvas ir jos tiesiog tapo neįvažiuojamos, o tai apsunkino žieminių javų sėją ir dėl to žieminių pasėlių plotas šiais metais 10–20 procentų mažesnis, lyginant su ankstesnių metų vidurkiu. Žieminių javų veislės derlingesnės už vasarines, todėl šiais metais vien dėl šio aspekto galima prognozuoti, kad bendras javų derlius bus 5 procentais mažesnis nei pernai. Klausimas, kaip ūkininkai galės kompensuoti šią kiekio netektį? Šį sezoną pasisekė tiems, kurie pasėjo daugiau miežių. Praėjusiais metais pasaulinėje rinkoje susidarė miežių trūkumas, nes jų buvo užauginta mažiau, šiais metais, nors miežių bus užauginta daugiau, suvartojimo ir išauginimo balansas per daug nesikeis, todėl miežių kaina pasaulinėje rinkoje šiuo metu yra didesnė nei pašarinių kviečių. Todėl miežiai ūkininkams šiais metais bus gerokai pelningesnė kultūra nei anksčiau.

Kitas iššūkis ūkiams – dėl padidėjusių vasarinių javų plotų buvo sunku gauti kokybiškos sėklos už logišką kainą. Sėklos trūko, todėl ūkininkai buvo priversti sėti tai, ką gavo, kad nepaliktų laisvų plotų. Taigi šiais metais didesnį nei įprasta plotą užims avižos, grikiai, pluoštinės kanapės, pupos ir žirniai. „Kėdainių aruodai“, suprasdami, kad ūkininkams bus sunku rasti vietos norint sandėliuoti įvairias skirtingas kultūras, ruošiasi į savo ir partnerių elevatorius priimti kiek galima daugiau įvairių auginamų kultūrų. Jau tikrai žinome, kad šiais metais į partnerių elevatorius Eržvilke (Jurbarko r.) ir Barzduose (Šakių r.) bus priimamos avižos – to anksčiau nedarėme.

– Kaip ūkininkams pelningai parduoti grūdus?

– Ekonomikos principas lyg ir atrodytų paprastas – pardavimo kaina turi būti didesnė nei savikaina. Tačiau žemės ūkyje prognozuoti savikainą nėra taip paprasta... Yra nemažai veiksnių, kuriems sunku ar net neįmanoma kaip nors daryti įtaką. Kiekvienas ūkis yra individualus, ir čia jau lemia valdytojo gebėjimas prognozuoti. Kai grūdai jau aruoduose, susidėlioti savikainą paprasčiau, kitas reikalas – įvertinti ją prieš javapjūtę. Nemažai grūdų pirkimo ir pardavimo sandorių sudaroma dar prieš juos užauginant.

Tai būdas grūdų augintojui užfiksuoti, jo manymu, palankesnes kainas. Kaip jau buvo minėta pradžioje, grūdų kainos priklauso nuo pasaulinių rinkų tendencijų, o jas savo ruožtu atspindi grūdų biržų kainų svyravimai. Jau pasiektas kainos maksimumas ar minimumas, tiksliai prognozuoti faktiškai neįmanoma, nes kainos priklauso nuo daugelio veiksnių: geopolitinės situacijos pasaulyje, pasaulinių naftos kainų, pasaulinių grūdų gamybos ir suvartojimo prognozių, valiutų santykio ir kitų. Šiuo metu biržos kainos kyla dėl stiprėjančio dolerio ir prognozuojamos sausų orų neigiamos įtakos TOP 5 pasaulio grūdų augintojams.

Todėl mes visada rekomenduojame ūkininkams grūdus parduoti keliais etapais, taip išskaidant galimą kainų kritimo riziką. „Kėdainių aruodai“ ūkininkams siūlo visus įmanomus grūdų pirkimo sutarčių variantus: sudaryti išankstinius grūdų pardavimo sandorius, grūdų kainas susieti su atitinkama ateities sandorių biržos pozicija, kai galutinę grūdų kainą ūkininkas fiksuoja vėliau, kai jam tai atrodo naudinga.

Tiems, kuriems kainos fiksavimas pagal biržos kainos lygį atrodo sudėtingas ar nelabai suprantamas dalykas, šiais metais galėsime pasiūlyti priimti grūdus saugoti į savo ir partnerių elevatorius. Tai leis ūkininkams patiems vėliau nuspręsti, kada jie norės parduoti grūdus už fiksuotą, tuo metu rinkoje esančią kainą. Belieka ūkininkams palinkėti gero derliaus ir sėkmės, nepraleisti progų užfiksuoti tas geras kainas.(R)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.