Įsisuko šiukšlių mafija: liepsnoja iš užsienio atvežtos šiukšlės

Lenkijos vyriausybei vakar teko skubiai sušaukti specialų posėdį dėl kilusių masinių gaisrų sąvartynuose. Įtariama, kad juose deginamos toli gražu ne šioje valstybėje susidariusios šiukšlės.

 Lenkijoje liepsnoja sąvartynai.<br> Stop kadras
 Lenkijoje liepsnoja sąvartynai.<br> Stop kadras
Šiais metais Lenkijos sąvartynuose gaisrų kaip reta daug.<br>„Scanpix“ nuotr.
Šiais metais Lenkijos sąvartynuose gaisrų kaip reta daug.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Lenkijoje liepsnoja sąvartynai.<br> Stop kadras
 Lenkijoje liepsnoja sąvartynai.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

May 30, 2018, 5:37 PM

Kinija nuo šių metų smarkiai apribojo atliekų įvežimą, nors anksčiau šiukšlės į šią šalį iš Vakarų Europos ir kitų išsivysčiusių regionų buvo gabenamos masiškai.

Vakariečiai puolė ieškoti kitų supirkėjų – spėjama, kad jiems pagalbos ranką ištiesė lenkai. Tik čionykščiai nesąžiningi verslininkai atliekas ne perdirba, o paprasčiausiai sudegina.

Vilioja didelis uždarbis

„Problema milžiniška, greičiausiai turime reikalų su šiukšlių mafija“, – neslėpė aplinkos apsaugos ministras Henrykas Kowalczykas. Savo ruožtu premjeras Mateuszas Morawieckis tvirtino neleisiąs, kad nusikaltėliai nuodytų Lenkijos vaikus ir gamtą.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ apskaičiavo, kad vien Zgežo sąvartyno savininkas, sudeginęs gausybę atliekų iš Italijos ir Jungtinės Karalystės, jau uždirbo daugiau nei 15 mln. zlotų (3,48 mln. eurų). Užsieniečiai, radę, kas gali priimti jų šiukšles, moka po 250–300 zlotų (58–70 eurų) už toną šiukšlių, o joms sudegus pajamomis nereikia dalintis su perdirbėjais.

Užsidega kone kas dieną

Lenkijoje kasmet užsidegdavo po keletą šiukšlynų, o pastaruoju metu gaisrai kyla kone kasdien. Vien šiais metais jų buvo jau per 70. Įdomu, kad kai kurie atliekų sandėliai sudegė prieš terminą, kai baigėsi leidimas ten laikyti atliekas.

Tame pačiame Zgeže verslininkas buvo gavęs leidimą vienus metus sandėliuose laikyti antrines žaliavas.

Prisidengęs šitokia veikla vyras į vos hektaro plotą privežė 50 tūkst. tonų importuotų atliekų.

Jų verslininkas nerūšiavo, nepasirašė jokių sutarčių dėl perdirbimo. Užsiliepsnojus plastiko ir makulatūros atliekoms kilo tikra ekologinė katastrofa, o tardytojai spėja, kad padegimas buvo užsakytas.

Liepsnas gesino 250 gaisrinių mašinų, apylinkių gyventojai buvo raginami kelias dienas neiti į lauką, kad apsisaugotų nuo kenksmingų dūmų.

Praėjusį penktadienį šalyje užsiliepsnojo keturi atliekų sandėliai ir šiukšlynai, šį pirmadienį – dar du.

Įstatymai – netobuli

Mažai kas abejoja, kad tokia gaisrų lavina susijusi su Kinijos sprendimu nuo šių metų nebeįsileisti plastikinių atliekų ir makulatūros. Pekinas taip pat pranešė, kad nuo kitų metų nebepageidaus automobilių laužo, elektros kabelių, chemijos atliekų.

Kadangi Vakarų valstybėms pigiau pramonines šiukšles ne perdirbti, o eksportuoti, imta ieškoti naujų rinkų joms išgabenti.

Varšuvos verslo spauda spėlioja, kad su nekontroliuojamu atliekų importu netrukus gali susidurti ir kitos Rytų Europos šalys.

Savo ruožtu ministras H.Kowalczykas pripažino, kad problemą sukėlė netobuli Lenkijos įstatymai, kuriuos dabar skubama pataisyti.

Iki šiol leidimai atliekoms importuoti ir sąvartynams įrengti buvo dalijami atsainiai, nes šis procesas buvo patikėtas savivaldybėms. Be to, dėl padegimų galima apkaltinti konkretų žmogų, o ne kompaniją, tad šiukšlynų šeimininkai lieka nenubausti, o kaltė verčiama benamiams.

Ekologai kaltina vyriausybę daug metų ignoravus jų reikalavimus griežtinti leidimų išdavimą ir didinti baudas pažeidėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.