Į Kulautuvą – laivu, dviračiu, o gal net pėsčiomis: čia yra ką veikti

Nusibodo savaitgaliai mieste? Važiuokite į Kulautuvą. Čia rasite laisvalaikio užsiėmimų, kurių Kaune nėra. Tai ne tik vandens pramogos. Ieškantys naujų įspūdžių galės palakstyti basomis specialiu taku ar net pasirausti drabužių turguje.

Karjere, greta kurio veikia oficialus vietos gyventojų pamėgtas paplūdimys, šią vasarą pradėjo veikti vandenlenčių parkas.
Karjere, greta kurio veikia oficialus vietos gyventojų pamėgtas paplūdimys, šią vasarą pradėjo veikti vandenlenčių parkas.
Miestelio parke įrengtas takas „Kartu basomis“, kuriuo keliaudami poilsiautojai gali patirti, ką reiškia basomis eiti įvairiais paviršiais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Miestelio parke įrengtas takas „Kartu basomis“, kuriuo keliaudami poilsiautojai gali patirti, ką reiškia basomis eiti įvairiais paviršiais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kulautuvos gyventojas S.Pranaitis prižiūri miestelio centre parduodamus dėvėtus drabužius ir tuo pat metu niekieno neraginamas laisto greta augančius dekoratyvinius krūmus ir žydinčias gėles.
Kulautuvos gyventojas S.Pranaitis prižiūri miestelio centre parduodamus dėvėtus drabužius ir tuo pat metu niekieno neraginamas laisto greta augančius dekoratyvinius krūmus ir žydinčias gėles.
Apleistą pastatą, kuriame anksčiau veikė klubas ir valgykla, jau kitais metais norima suremontuoti ir pritaikyti vietos bendruomenės reikmėms.
Apleistą pastatą, kuriame anksčiau veikė klubas ir valgykla, jau kitais metais norima suremontuoti ir pritaikyti vietos bendruomenės reikmėms.
Apleistame sklype bus statomas viešbutis su mansarda ir konferencijų sale.
Apleistame sklype bus statomas viešbutis su mansarda ir konferencijų sale.
Nemuno pakrantėje statoma nauja prieplauka, prie kurios švartuosis turistus su dviračiais iš Zapyškio ir atgal antrus metus gabenantis laivas „Vytis“.
Nemuno pakrantėje statoma nauja prieplauka, prie kurios švartuosis turistus su dviračiais iš Zapyškio ir atgal antrus metus gabenantis laivas „Vytis“.
Daugiau nuotraukų (7)

„Lietuvos rytas“

Jun 2, 2018, 11:49 AM, atnaujinta Jun 2, 2018, 11:56 AM

Kurortinė teritorija 

Kauno rajone esančiam Kulautuvos miesteliui, kaip ir Zapyškiui bei Kačerginei, pernai buvo suteiktas kurortinės teritorijos statusas.

Todėl tiems, kurie nori ištrūkti iš miesto šurmulio ir pailsėti gamtos apsuptyje, pramogų daugėja pakaunėje. Šią vasarą vykti į Kulautuvą vilioja kelios naujovės, susijusios su pramogomis ant vandens.

Mėgstantys pasivaikščioti pagrindiniame Kulautuvos parke ras specialų taką, kuriuo naudingiausia kulniuoti basomis.

Tačiau ir svečiai, ir vietiniai žmonės pastebi, kad kurortinėje vietovėje vis dar stinga vietų, kur būtų galima pavalgyti.

Kaune tokios pramogos nėra

Nors kalendorinė vasara tik prasidėjo, Kulautuvoje jau gausu pramogų pasiilgusių turistų.

Gegužės 26 dieną Kulautuvos gyventojai ir svečiai pamatė vieną didžiausių šios vasaros naujovių – karjere, prie kurio prieš kelerius metus buvo įrengtas modernus paplūdimys, pradėjo veikti vandenlenčių parkas.

Jį buvo planuojama atidaryti praėjusią vasarą, tačiau prie paplūdimio esanti elektros pastotė buvo per mažo galingumo, todėl šios problemos sprendimas užtruko.

Dabar aktyvių pramogų ant vandens parkas jau veikia ir planuojama, kad jis dirbs iki spalio 1 dienos.

„Nekantraudami laukėme, kada parkas pradės veikti. Atvykti į Kulautuvą patogu, ypač dviračiais, todėl čia lankysimės“, – sakė Kulautuvoje su šeima pramogavęs Andrius Kalinauskas.

Paplūdimyje ir anksčiau buvo įrengtos persirengimo kabinos. Greta karjero buvo galima važinėtis riedlentėmis. Veikė vaikų žaidimo ir lauko treniruoklių aikštelės. Šią vasarą atsirado ir vietos mėgstantiems biliardą, veikia kavinė.

Pastatė antrą prieplauką

Prie Nemuno esančią Kulautuvą ir kitoje upės pusėje įsikūrusį Zapyškį jau pernai sujungė vandens kelias.

Turistai ir vietos gyventojai galėjo iš Zapyškio pasiekti Kulautuvą nedideliu laivu „Vytis“. Tokiu laivu vienu metu gali plaukti 12 žmonių. Telpa ir 6 dviračiai.

Pernai šia pramoga pasinaudojo per 4 tūkstančius žmonių. Į Kulautuvą atplaukę keleiviai buvo išlaipinami miestelio pabaigoje įrengtoje prieplaukoje su pavėsine. Praėjusią savaitę darbininkai įrenginėjo dar vieną nedidelę prieplauką kitame miestelio gale, netoli karjero ir paplūdimio. Greta prieplaukos jau buvo suvežta smulkaus smėlio ir iš jo formuojamas dar vienas nedidelis paplūdimys.

Turgus – taip pat pramoga

Iš paplūdimio patraukus į miestelio centrą nustebina aikštėje prie pat informacinio stendo apie Kulautuvos seniūniją įsikūręs turgus po atviru dangumi.

Nelietingomis dienomis čia dėvėtais drabužiais ir avalyne prekiauja vietos gyventoja Laima. Kai nelyja, moteris aikštėje pakloja polietileninių maišų ir ant jų išdėlioja drabužius bei kitas prekes.

„Kainos įvairios – nuo 50 centų iki 15 eurų. Brangiausios yra rankinės, nes dažnai jos būna visai naujos“, – pasakojo moteris.

Kulautuvos gyventoja teigė, kad vietiniai žmonės dažniau perka dėvėtus, dirbti darže tinkamus drabužius. Kur kas geresnių ir įdomesnių apdarų ieško turistai.

„Miestelyje pramogaujantys žmonės noriai rausiasi ir šiame turguje. Kai kurios moterys sako, kad randa čia to, ko nesitiki, – įdomių drabužių ar dėmesio vertų rankinių. Poilsiautojams patinka ir tokia pramoga“, – pasakojo smulkioji verslininkė.

Įrengė taką basakojams

Moteris ir jai prekiauti drabužiais padedantis giminaitis Stasys Pranaitis ypač didžiavosi, kad Kulautuvoje ne tik daugėja pramogų, bet ir pats miestelis kasmet vis gražesnis.

Ne tik prie namų, bet ir prie viešojo transporto stotelių, parkuose, kitose viešosiose vietose žydi gėlės.

„Kurorto statusą turinčiam miestui derėtų turėti ir savo sodininką. Tačiau tokio etato seniūnija neturi, todėl visi seniūnijos darbuotojai ir patys gyventojai prižiūri gėles. Pats, kai turiu laiko, laistau miestelyje pasodintus augalus, nors man tai ir nepriklauso. Tiesiog visi stengiamės, kad būtų gražiau ir mums, ir atvykstantiems“, – pasakojo S.Pranaitis.

Kulautuvos bendruomenės nariai sumanė ir daugiau naujovių.

Viename pagrindinio Kulautuvos parko kampe kiekvienais metais statoma ir vis daugėja lauko treniruolių. Dabar greta jų įrengtas ir takas, skirtas vaikščioti basomis.

„Taką „Kartu basomis“ įrengė Kulautuvos bendruomenės centro nariai.

30 metrų ilgio take yra supilta skiedrų, įvairaus dydžio akmenų, pušų žievių, kankorėžių. Žingsniuojant juo įvairios natūralios medžiagos masažuoja padus, juos grūdina ir teikia kitokios naudos organizmui.

Pavalgyti vis nėra kur

Vis dėlto Kulautuvoje yra ir kelios apleistos vietos.

Pagrindinėje gatvėje – Akacijų alėjoje – yra sklypas su namu be gyvybės ženklų.

Matyti, kad kadaise čia virė gyvenimas, namą supo medinė tvora su įspūdinga ant jos užkelta meistro gaminta didžiule medine kepure.

„Čia anksčiau buvo sodyba, kurioje vykdavo pokyliai. Dabar ji apleista, buvo parduodama. Girdėjome, kad nauji šeimininkai nori vietoj jos pastatyti viešbutį ir restoraną.

Būtų gerai, nes miestelyje iki šiol yra tik 2 parduotuvės ir kebabinė. Turistai neturi kur pavalgyti. Todėl naujo objekto laukiame“, – sakė kulautuviškė Deimantė Kazlauskienė.

Naudos bus ir gyventojams, ir turistams

Dalia Šiušienė

Kulautuvos seniūnė

„Kulautuvoje planuojamos dar kelios naujovės.

Akacijų alėjoje esantį apleistą sklypą su anksčiau veikusia kaimo turizmo sodyba įsigijo kauniečiai verslininkai. Čia bus statomas 2 aukštų viešbutis su mansarda, konferencijų sale ir maitinimo įstaiga. Tokio objekto labai trūko. Ypač tiems, kurie atvyksta lankyti Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje besigydančių žmonių. Dabar vyksta naujo pastato projektavimo darbai.

Vietos bendruomenę taip pat pasiekė geros žinios. Kulautuvos centre greta modernios ir prižiūrimos Kulautuvos reabilitacijos ligoninės ilgus metus stovėjo apleistas pastatas išdaužytais langais. Tai buvusi kavinė-klubas.

Pastatas yra valstybės nuosavybė. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, valdantis ligoninę, Vyriausybei dar pernai siūlė pastatą perduoti Kauno rajono savivaldybei.

Tokia reali tikimybė atsirado, kai praėjusią savaitę savivaldybėje apsilankė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Darius Kazlauskas. Jis patikino palaikantis mūsų siekį perimti ir rekonstruoti kurortinėje teritorijoje esantį pastatą, pritaikant jį bendruomenės reikmėms.

Čia galėtų būti atidaryta biblioteka, skaitykla, veikti kultūros salė, pirminės sveikatos priežiūros centras, vaistinė, sporto klubas, turizmo informacijos centras, paštas.

Į atnaujintą pastatą būtų atkelta seniūnija. Projektą pavyktų įgyvendinti 2019 metais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.