Prasta žinia rūkaliams: cigaretė taps kone aukso vertės

Seime ant stalo gula įstatymų projektas, kuriame siūloma didinti akcizus cigaretėms, cigarams, cigarilėms ir rūkomajam tabakui. Šįkart į akiratį pateko ir elektroninių cigarečių skystis bei kaitinamojo tabako gaminiai.

Spėjama, kad dėl mokestinių permainų cigarečių pakelis, kuriame, pavyzdžiui, yra 20 vnt. cigarečių, vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,11 euro, o pakelis pigiausių cigarečių brangtų apie 0,15 euro.
Spėjama, kad dėl mokestinių permainų cigarečių pakelis, kuriame, pavyzdžiui, yra 20 vnt. cigarečių, vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,11 euro, o pakelis pigiausių cigarečių brangtų apie 0,15 euro.
Spėjama, kad dėl mokestinių permainų cigarečių pakelis, kuriame, pavyzdžiui, yra 20 vnt. cigarečių, vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,11 euro, o pakelis pigiausių cigarečių brangtų apie 0,15 euro.<br>V.Balkūno nuotr.
Spėjama, kad dėl mokestinių permainų cigarečių pakelis, kuriame, pavyzdžiui, yra 20 vnt. cigarečių, vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,11 euro, o pakelis pigiausių cigarečių brangtų apie 0,15 euro.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-06-05 12:53, atnaujinta 2018-06-05 17:24

Pateiktame įstatymų projekte siūloma akcizų už cigaretes specifinį elementą padidinti iki 62,25 euro už 1000 cigarečių kartu nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių būtų ne mažesnis kaip 102 eurai.

Taip pat siūloma didinti akcizų tarifus ir cigarams bei cigarilėms iki 42 eurų už kilogramą produkto ir rūkomajam tabakui – iki 68,6 euro už kilogramą produkto.

Skaičiuojama, kad dėl mokestinių permainų cigarečių pakelis, kuriame, pavyzdžiui, yra 20 vnt. cigarečių, vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,11 euro, o pakelis pigiausių cigarečių brangtų apie 0,15 euro. Atitinkamo svorio cigarilių pakelis, kuriame yra 10 vnt. cigarilių, brangtų apie 0,12 euro, o 30 gramų rūkomojo tabako – apie 0,30 euro.

Elektroninių cigarečių skysčiui siūloma nustatyti 0,2 euro už mililitrą produkto akcizų tarifą. Dėl mokestinių veiksnių 2 ml šio skysčio galėtų pabrangti apie 0,48 euro.

Rimantas Jonas Dagys finansų ministrui pateikė klausimą, susijusį su tuo, kas inicijuoja tokį akcizų didinimą ir ar tai susiję su Europos Sąjungos (ES) reikalavimais.

„Nereikia laukti nurodymų, kad mums kas nors lieptų ką daryti. Tai nėra ES reiklavimas, tai Vyriausybės pasiūlymas. Vertindami tarifus žiūrėjome tiek į tendencijas pas kaimynus, tiek į visą ES“, – sakė V.Šapoka.

Tiesa, Petras Gražulis taip pat pasiteiravo, ar ateityje didės ir degalų bei alkoholio akcizai.

„Kadangi kalbame apie alkoholį ir apie kitus akcizus, jie visai neseniai buvo padidinti, ypač kalbant apie akcizus, susijusius su alkoholiu. Ar bus siurprizų priimant biudžetą? Tokių dalykų nesiūlysime“, – pažadėjo ministras.

Įstatymo projektu siūlomas akcizų tarifų didinimas atitiktų ir Europos Komisijos rekomendacijas Lietuvai didinti ekonomikos augimo nestabdančių mokesčių įtaką biudžeto pajamoms bei prisidėtų prie sveikatingumo didinimo tikslų.

Bijoma dėl kontrabandos

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis sakė, kad jam skamba keistai, kai norima didinti akcizus cigaretėms, kai Lietuvoje kontrabandinių cigarečių skaičius siekia 22 proc. ir jos visos atkeliauja iš Baltarusijos, dėl to kenčia biudžetas.

„Ar jūs derinote tai su Latvija ir Estija?“ – klausė jis ir pridūrė, kad kaip dabar žmonės perka alkoholį Latvijoje ar Lenkijoje, taip pirks ir cigaretes bei jas parduos Lietuvoje.

V.Šapoka atsakė, kad yra stebima, kas vyksta kaimyninėse šalyse. Kalbėdamas apie kontrabandą, jis ragino nesuplakti keleto dalykų į vieną, nes Baltarusijoje cigarečių pakelis jau seniai keletu kartų mažesnis nei Lietuvoje, todėl 6 proc. didesnis akcizas nieko nebepakeis. O pastangas kovojant su kontrabanda reikia intensyvinti.

„Socdemdarbietis“ Andrius Palionis sakė, kad tabako prekybos apimtys krenta. Jis klausė, ar neatsisuks lazda kitu galu ir ar nesustos kaitinamo tabako prekyba.

„Galiu šimtu procentu pritarti, kad tuos vyksmus (kontrabandos stabdymo – Aut.) ryšiumi su akcizu didinimu reiks stiprinti“, – sakė ministras.

Po pateikimo įstatymo projektui buvo pritarta. Už tai pasisakė 66, prieš 1 Seimo narys, o 22 susilaikė. Svarstoma bus birželio 21-ąją dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.