Žlungantis Lenkijos kaimas rezgė planą: rašė laišką Billui Gatesui

Vos pustrečio tūkstančio gyventojų turinti Lenkijos Ostrovicės seniūnija prasiskolino tiek, kad kreipėsi į turtingiausiu pasaulio gyventoju tituluojamą amerikietį Billą Gatesą prašydama paramos. Aišku, jos negavo.

B.Gatesas nereagavo į lenkų prašymą išgelbėti prasiskolinusį kaimą.<br>AP nuotr.
B.Gatesas nereagavo į lenkų prašymą išgelbėti prasiskolinusį kaimą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-06-05 19:32

B.Gatesas, kurio turtas vertinamas beveik 80 mlrd. eurų, taip ir nesiteikė atsakyti į laišką, kurį jam nusiuntė Ostrovicės seniūnas Waclawas Micewskis.

Todėl šis kaimas ir priėjo liepto galą.

Praėjusią savaitę Lenkijos vyriausybės posėdyje buvo nuspręsta, jog seniūnijos skolos beviltiškai didėja, todėl ją reikia likviduoti, o žemes perleisti dviem gretimoms seniūnijoms.

Nebesugeba išsimokėti

Amerikiečio milijardieriaus pagalbos nesulaukusiam W.Micewskiui prokuratūra dar iškėlė baudžiamąją bylą ir grasina pasiųsti į kalėjimą dešimčiai metų.

Tai pirmas toks atvejis šiuolaikinės Lenkijos istorijoje, kai dėl skolų seniūniją nusprendžiama likviduoti, o jos skolas perims Iždo ministerija.

Ostrovicė iš viso skolinga 43 mln. zlotų (10 mln. eurų). Tačiau metinės seniūnijos įplaukos neviršija 8 mln. zlotų (1,86 mln. eurų), o, atskaičius būtinąsias išlaidas, lėšų paskoloms mokėti nelieka.

Tad kapsi delspinigiai ir skolos bankams beviltiškai didėja.

Tikino norėjęs gero

Kaimą į skolas įklampino 18 metų jį valdęs seniūnas W.Micewskis.

Šešiasdešimtmetis vyriškis teisinasi, jog imdamas didžiules paskolas norėjo vien gero – kad seniūnija taptų maloni gyventi ir patraukli turistams bei investuotojams.

Seniūnas lėšas naudojo vandentiekiui tiesti, gatvių apšvietimui, o kai bankai prisuko paskolų čiaupą, kreipėsi į kitus skolintojus, kurie prašė didesnių palūkanų.

„Bankrotas yra geriausia išeitis, kitaip visi gyventojai, įskaitant ir kūdikius bei senolius, privalėtų grąžinti po 17 tūkst. zlotų (beveik po 4 tūkst. eurų. – Red.).“ – piktinosi Ostrovicės kaime veikiančios nedidelės parduotuvės savininkė Aleksandra Budnicka.

A.Budnicka dėl seniūnijos bankroto kaltino ilgamečio vadovo W.Micewskio išlaidumą ir priminė, kad jis sau buvo nustatęs tikrai nekuklų 11,8 tūkst. zlotų (2,74 tūkst. eurų) mėnesio atlyginimą, kurio nesusimažino net savivaldybei ėmus skęsti skolose.

Seniūnas savo kaltę neigia, tačiau jam gresia kalėjimas.

Įspėjimas ir kitiems

Bet dalis vietos gyventojų sunkiai sutiko vyriausybės sprendimą naikinti jų seniūniją ir priminė, jog prieš Seimo rinkimus atvykusi Beata Szydlo, kuri vėliau tapo premjere, žadėjo skolas nurašyti.

Tačiau vyriausybės vadove tapusi politikė tik nušalino seniūną nuo pareigų ir į jo vietą atsiuntė administratorių.

Pastarasis niekaip nesugebėjo rasti būdų, kaip išsivaduoti iš skolų, tad pritarė Ostrovicės seniūnijos likvidavimui.

Tokį sprendimą vyriausybės apžvalgininkai siejo su noru pagąsdinti kitas seniūnijas bei miestus su pinigais elgtis atsargiau – mat yra ir daugiau į skolas įklimpusių vietovių.

Kai kurie nedideli miestai neapgalvotai statėsi vandens pramogų parkus, stadionus ir netgi oro uostus, kurie ne duoda pelną, bet daro nuostolius, todėl savivaldybių vadovai dabar maldauja vyriausybę padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.