Skaičiai pribloškia – dėl klastočių patiria 60 mlrd. eurų nuostolių

Naujo Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnybos (EUIPO) tyrimo duomenimis, kasmet dėl klastojimo 13 ekonomikos sektorių patiria 60 mlrd. eurų nuostolių.

Dėl rinkoje esančių suklastotų prekių tiesioginiai metiniai nuostoliai tuose sektoriuose sudaro 60 mlrd. eurų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Dėl rinkoje esančių suklastotų prekių tiesioginiai metiniai nuostoliai tuose sektoriuose sudaro 60 mlrd. eurų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 1:24 PM

Pastaruosius 5 metus EUIPO stebėjo klastojimo daromą ekonominę žalą sektoriuose, kuriuose tikėtini intelektinės nuosavybės teisių pažeidimai.

Sprendžiant iš šiandien nurodomų skaičių, dėl rinkoje esančių suklastotų prekių tiesioginiai metiniai nuostoliai tuose sektoriuose sudaro 60 mlrd. eurų, t. y. 7,5 proc. jų apyvartos.

Sukaupti nuostoliai atitinka 116 eurų vienam ES piliečiui per metus.

Kadangi teisėti gamintojai pagamina mažiau, nei pagamintų, jei prekės nebūtų klastojamos, yra įdarbinama mažiau darbuotojų, todėl šiuose sektoriuose buvo panaikinta 434 tūkst. darbo vietų.

Ataskaitos duomenimis, dėl klastojimo tiesioginiai pardavimai šiuose 13 sektorių Lietuvoje sumažėja 15,7 proc. Tai atitinka apie 279 mln. eurų arba 96 eurus vienam Lietuvos gyventojui per metus.

13 sektorių, kurie buvo tirti yra šie: kosmetikos ir asmens priežiūros produktų; aprangos, avalynės ir aksesuarų; sporto prekių; žaislų ir žaidimų; juvelyrinių dirbinių ir rankinių laikrodžių; rankinių ir lagaminų; muzikos įrašų; spiritinių gėrimų ir vyno; vaistų; pesticidų; išmaniųjų telefonų; padangų ir akumuliatorių.

Šie skaičiai yra tiriamojo darbo, kuris buvo atliktas EUIPO per pastaruosius 5 metus, dalis ir jo rezultatai yra pirmą kartą pateikiami vienoje ataskaitoje. Šiandien paskelbtoje apibendrinamojoje ataskaitoje taip pat apžvelgiami tyrimai, kuriuose nagrinėjama intelektinės nuosavybės nauda ES ekonomikai ir žala, kurią tarptautinei prekybai daro klastojimas bei piratavimas. Be to, ataskaitoje apžvelgiami ir veiksmai kovai su intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais, kurių imasi valstybinės, regioninės ir tarptautinės institucijos.

EUIPO – tai decentralizuota ES agentūra, kurios būstinė yra Alikantėje (Ispanija). Tarnyba yra atsakinga už Europos Sąjungos prekių ženklų (ESPŽ) ir registruotųjų Bendrijos dizainų (RBD) registravimą. Ženklai ir dizainai suteikia intelektinės nuosavybės apsaugą visose ES valstybėse narėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.