L. Lubienė: SGD terminalą išlaikanti „Achema“ vos alsuoja

Jonavos trąšų gamyklą „Achema“ valdančios „Achemos grupės“ akcininkė Lyda Lubienė teigia, kad Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymas, kurio nemažą dalį apmoka „Achema“, kelia riziką didžiausios šalyje dujų vartotojos išlikimui. Pirmą kartą pastaraisiais metais viešai kalbėjusi L. Lubienė pažėrė kritikos valdžiai, kuri esą neremia nacionalinio kapitalo įmonių.

Lyda Lubienė - viena iš koncerno „Achemos grupė“ akcijų paveldėtojų.<br>R. Danisevičius
Lyda Lubienė - viena iš koncerno „Achemos grupė“ akcijų paveldėtojų.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2018, 6:42 PM, atnaujinta Jun 12, 2018, 10:36 AM

Penktadienį su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu pirmą kartą susitiksianti „Achemos grupės“ akcininkė, be kita, ko perspėjo, kad jei „Achema“ būtų uždaryta, sprogtų socialinė bomba. Anot jos, Jonavos įmonės darbuotojai jau ketino piketuoti prie Seimo.

„Turėjau gana audringą diskusiją su akcinės bendrovės „Achema“ darbuotojais, su profsąjungų lyderiais, kurie nepatenkinti esama situacija, darbo užmokesčiu, kurį jie gauna, o mes jiems aiškinome, kad šiandien esame tokioje situacijoje, kad iš principo, mums sustabdyti akcinę bendrovę „Achema“ bus pigiau negu ją išlaikyti, ir visus darbuotojus“, – internetu transliuotojoje dienraščio „Lietuvos žinios“ diskusijoje ketvirtadienį sakė L. Lubienė.

Pasak L. Lubienės, bendrovės padėtis yra grėsminga, ji sunkiai ištvers iki 2024 metų, kai baigsis terminalo laivo nuomos sutartis.

„2024 metais, jeigu yra kažkokia mintis, kad akcinės bendrovės, paremtos nacionalinio kapitalo pagrindu, nebebūtų Lietuvos žemelėj, Jonavos rajone, tai tikrai taip atsitiks. Mes neišgyvensime iki 2024 metų, mes šiandien vos alsuojame. Kada premjeras apsilankė akcinėje bendrovėje (...), aš iš karto premjerą įspėjau, kad mes nė kiek neblefuojame, kad iš tikro situacija yra gana sudėtinga, grėsminga ir audringa, kad įvyks socialinė bomba“, – sakė L. Lubienė.

Jos teigimu, bendrovė pakankamai sumokėjo už SGD terminalo išlaikymą.

„Šiandien aš labai įkalbinėjau savo darbuotojus nevykti piketuoti prie Lietuvos Respublikos Seimo ir savęs nežeminti kaip Lietuvos piliečius. (...) Štai kokia yra situacija ir tai nėra pasaka. O kaip akcininkė – jeigu jūs manęs paklaustumėte, – žinote, kokią aš ateitį matau: mes čia labai užsiciklinome kalbėti tiktai apie gamtinių dujų terminalo reikšmę, gėrį, taip, mes buvome už jį ir mes jau tikrai išmokėjome tą dalį už tą gėrį“, – sakė didžiausia „Achemos grupės“ akcininkė.

Pasak jos, „Achema“ per metus sumoka apie 20 mln. eurų SGD terminalo išlaikymo mokesčio, o per 10 metų sumokės 239 mln. eurų. „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas toje pat diskusijoje sakė, jog įmonė dirba „į minusą“, o terminalo mokestis „gilina minusą“.

Energetikos viceministras Egidijus Purlys diskusijoje žadėjo, jog kitais metais SGD terminalo išlaikymo kaštai gali būti sumažinti apie 40 proc.

L. Lubienė teigė, kad Lietuva turėtų labiau saugoti savo rinką ir sudaryti palankesnes sąlygas vietos verslui.

„Dar kartą aš pridėsiu jums: o mūsų trąšų įstatymas, dabartinis, kuris bus diskutuotinas. Pastabas kam, kas ruošė? Akcinė bendrovė „Achema“? Ne. Tai visi įvežėjai, kurie įveža tas pačias rusiškas trąšas, skandinaviškas trąšas, lenkiškas trąšas, suprantat, mūsų rinka vidaus netgi yra kiaura kaip rėtis. (...) Jei tu esi iš Švedijos, Norvegijos, o dabar ir Lenkijos investuotojas, tau raudonas kilimas nutiestas, o jeigu tu esi lietuvis, tu čia gyveni, tu čia užaugęs, tu visą gyvenimą esi atidavęs, mokesčius moki valstybei, atleiskite, bet taip labai grubiai išsireiškiu, – o špygą gauni“, – argumentavo L. Lubienė.

L. Lubienė nuogąstavo, kad net ir dabar, po ilgos pertraukos jos išsakyta pozicija, gali likti neišgirsta.

„Tai yra mano nuomonė, kaip akcininko, kaip žmogaus, Lietuvos Respublikos piliečio. Man jau skaudu, aš ilgą laiką tylėjau – po savo vyro mirties septynis metus. Bet daugiau tylėti negaliu. Aišku, šunys loja, karavanas eina. Ir Lubienės tie pasakymai, tie žodžiai niekam neįdomūs. O šiaip tai vizijoje matau: na, akcinė bendrovė „Achema“ tai tėra viso labo tik surūdijusio metalo krūva – jeigu neliks, konkurentai jau rinkoje. Infrastruktūra paruošta, prašom, prekiaukit savo produktu“, – sakė L. Lubienė.

L. Lubienė sakė, jog jai gėda prieš savo darbuotojus. Jos teigimu, „Achemos“ darbo užmokesčio fondas siekia 30,9 mln. eurų, tuo metu už SGD terminalą ir VIAP mokesčio įmonė sumoka apie 24 mln. eurų.

„Man gėda buvo prieš savo darbuotojus ir aš jiems tiesiai prisipažinau: taip, aš esu blogas darbdavys, bet ko gero, kažkas patyliukais planuoja mums geresnį darbdavį: ateis dėdė Semas su dolerių maišiuku ir jums duos daugiau, negu aš galiu duoti“, – sakė L. Lubienė.

L. Lubienė teigė nesitikinti jokio proveržio jos susitikime su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu penktadienį ir viceministru E. Purliu.

„Na, ką jūs rytoj, kada mane pakvietė susitikti rytoj 9 val. energetikos ministras ponas Vaičiūnas ir jūs, ponas viceministre, gerbiamas Purly, ką jūs man galite pasiūlyti? Nieko. Taip, kaip šiandien jūs jau atsakėte. Taip, aš esu atsakingas žmogus, atsakinga Lietuvos Respublikos pilietė: jeigu mane kviečia ministras, aš būtinai nueisiu, aš nieko gero nesitikiu išgirsti, nieko naudingo. Tai yra pokalbiai apie nieką, o šiaip į šitą klausimą reikėtų kalbėti ir diskutuoti visuomenėje ir Vyriausybėje visoms ministerijoms kartu (...) Aš labai tikiuosi, kad viceministras pasikalbės su ministru ir galbūt mums rytdienai paruoš variantą kokį tai įtikinamesnį, kad tai nebus pažadai“, – konstatavo L. Lubienė.

„Achemos grupės“ generalinis direktorius Linas Sabaliauskas yra sakęs, kad dėl terminalo išlaikymo bendrovei tampa sunku konkuruoti pasaulinėje rinkoje. Jis teigė pasigendantis dialogo su valstybe dėl terminalo finansavimo.

„Achema“ yra didžiausią SGD terminalo mokesčio dalį sumokanti bendrovė. Lietuvos Vyriausybė šiemet žada apsispręsti, ką daryti su SGD laivu-saugykla po 2024 metų, kai baigiasi jo nuomos sutartis. Tikėtina, kad Vyriausybė ją išpirks.

Jonavos bendrovė pernai akcininkams išmokėjo 19,8 mln. eurų, o 2016 metais – 30 mln. eurų dividendų.

L. Lubienės ir jos dukters kontroliuojama „Achemos grupė“ pernai akcininkams išmokėjo 25 mln. eurų dividendų, užpernai – 10 mln. eurų.

L. Lubienė ir jos dukra Viktorija Lubytė kartu valdo 54,07 proc. „Achemos grupės“ akcijų. Grupė valdo 95 proc. „Achemos“ akcijų.

„Achema“ praėjusiais metais uždirbo 20,2 mln. eurų grynojo pelno – 3,8 karto daugiau nei 2016 metais, jos pajamos pernai išaugo 18,9 proc. iki 423,4 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.