Jaunimo baimė bendrauti trukdo įsitvirtinti darbo rinkoje

Tinkamų socialinių įgūdžių svarba ateities karjerai šiuo metu dar mokykloje besimokantiems jaunuoliams tampa vis labiau suprantama.

 Jaunimas ieško būdų, kaip įveikti baimę bendrauti.<br> Organizatorių nuotr.  
 Jaunimas ieško būdų, kaip įveikti baimę bendrauti.<br> Organizatorių nuotr.  
 Jaunimas ieško būdų, kaip įveikti baimę bendrauti.<br> Organizatorių nuotr.  
 Jaunimas ieško būdų, kaip įveikti baimę bendrauti.<br> Organizatorių nuotr.  
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 4:49 PM

Apie tai, kad išlavinta verbalinė ir neverbalinė komunikacija neretai atveria duris į gerai rinkoje vertinamų darbdavių ofisus ir širdis, diskutuojama žiniasklaidoje, ugdymo įstaigose ir neformalaus švietimo metu.

Vis dėlto karjeros konsultantai pastebi, kad 15-19 metų jaunuoliai dažnai išgyvena baimę bendraudami ir tai trukdo kurti sėkmingą ryšių tinklą, galėsiantį pasitarnauti netolimoje ateityje, kai ateis metas žengti į darbo rinką.

Praktinės karjeros stovyklos „Bendrauju be baimės“, šiemet vyksiančios liepos 1-6 dienomis, užsiėmimų lektoriai dalinasi patirtimi, kas jiems labiausiai padėjo siekti karjeros aukštumų ir pataria, kaip nugalėti bendravimo baimę.

Komunikacijos ir asmeninio įvaizdžio kūrėja, viena iš karjeros stovyklos organizatorių, Algimantė Griciūtė pasakoja, kad bendraudama su jaunimu pastebi, jog jiems vis dar yra neaišku, kaip kurti ir palaikyti asmeninį įvaizdį, kad šis nepakenktų ateities tikslams.

„Stovyklos metu sieksime supažindinti jaunus žmones ne tik su šioje srityje daug nuveikusiais žmonėmis, bet praktinių sesijų metu suteiksime ir realių įrankių, kaip kurti ryšių tinklą, išlaikyti darnius, kūrybiškus santykius su tais asmenimis, kurie yra svarbūs dabar ir gali būti svarbūs karjeros pradžioje.

Daug dėmesio skirsime asmeninio įvaizdžio temai realybėje ir socialiniuose tinkluose, tad jaunimas galės susikurti individualius asmeninio įvaizdžio planus“, – pasakoja A.Griciūtė.

Prie iniciatyvos šviesti jaunimą prisijungęs dizaineris Serge Gandzumian patvirtina, kad asmeninis įvaizdis – raktas į sėkmingą karjerą. „Nežinau nei vieno šiandien sėkmingo vadovo, kuris neturėjo savo „veido“.

Įvaizdžio, kaip ir kitų dalykų, reikia mokytis – visų pirma patartina, padedant specialistams, susikurti „sistemą“, kaip tinkamai pasirinkti drabužius, kaip juos prižiūrėti, skoningai suderinti su turimais aksesuarais. Ir patikėkite – tai ne visada apie pinigus!

Kai pradėjau savo, kaip dizainerio, karjerą, nebuvo interneto, socialinių tinklų, teko domėtis ir ieškoti sprendimų pačiam, stebint išorinę aplinką, daugiau remiantis į save, ir taip lavinti savo įgūdžius.

Todėl dabar esu įsitikinęs, kad pirmiausia reikia susikurti savo įvaizdį, o paskui jį demonstruoti socialiniuose tinkluose“, – intriguoja žinomas kūrėjas.

Karjeros stovyklos metu psichologė Ugnė Juodytė jaunimui padės lavinti įgūdžius, skatinančius sumažinti baimę ir nerimą, save pristatant ar kuriant ryšį su nepažįstamu žmogumi. Minėti jausmai yra natūralūs žmogaus kasdienybėje, tačiau neretai sutrukdo pasiekti užsibrėžtą tikslą, pavyzdžiui, užkalbinti daug įtakos jo karjeroje galintį turėti žmogų.

Tai patvirtina ilgametis stovyklos lektorius, koučeris Simonas Jakubauskas. Jaunas vyras po abitūros egzaminų pasirinko teisės studijas Anglijoje. Išvyko vedinas pasitikėjimo savimi, kad gali susitvarkyti su iššūkiais toli nuo gimtinės.

Kaip pats sako, jam padėjo dar mokyklos laikais išsiugdyti gebėjimai megzti ryšius su žmonėmis, komunikuoti taip, kad kiti iš tiesų išgirstų ir suteiktų palaikymo.

„Ir dabar, praėjus nemažai metų po studijų, aš tikiu, kad už formalius dalykus – matematiką, chemiją ar biologiją – yra svarbiau vadinamieji minkštieji sugebėjimai (angl. „soft skills”), t.y. lyderystės, komunikacijos, derybiniai ir kiti įgūdžiai. Juk atstovaujant savus interesus, tai padeda labiausiai“, – dėsto S. Jakubauskas, stovyklos metu kalbėsiantis apie tai, kaip per trumpą laiką įtikinamai pristatyti save, produktą ar idėją viešai.

Televizijos, kino ir teatro aktorė Gabrielė Malinauskaitė-Rudzienė mokys jaunimą kurti tokius santykius, kurie reikšmingai prisideda prie sėkmės išgyvenimo karjeroje.

„Atskleisiu tinklaveika (angl. „Networking‘u“) grįstą asmeninės sėkmės paslaptį, nes tikiu, kad betarpiški pasidalinimai su jaunimu turi stipriausią poveikį jų asmenybės formavimuisi.

Man labiausiai padeda tai, kad kiekviename santykyje aš stengiuosi būti atvira, nuoširdi, eiti į tiesų kontaktą“, – sako žinoma moteris.

Projekto „Kontaktų vakarai“ įkūrėjo Edvino Micutos sėkmingos veiklos karjeros srityje „arkliukas“ – įsivertinus, ko siekiama, drąsiai apie tai pasakyti pasirinktiems žmonėms, be išankstinės baimės būti atstumtam ar nepriimtam.

„Savo organizuojamų renginių metu pastebėjau, kad baimė dažniausiai ir yra pagrindinis nuo kontakto užmezgimo sulaikantis stabdis. Mokysiu nebijoti, nes tai – kelias pirmyn“, – kalba entuziastingai nusiteikęs E. Micuta.

Karjeros stovyklos organizatoriai įsitikinę, kad jų indėlis į jaunimo suvokimo apie karjerą procesus reikšmingai prisideda prie to, kad Lietuvoje būtų kuo daugiau motyvuotų, savo sprendimais tikinčių žmonių.

„Svarbu būti tarp tokių, kurie veda į priekį, o ne demotyvuoja“, – į praktinius susitikimus kviečia „Bendrauju be baimės“ iniciatyvos autoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.