Neeilinė istorija: panko-banko plėšiko sąžinė prabilo po 30 metų

Prancūzijos pietuose prasidėjo teismo procesas. Jis įdomus tuo, kad teisingumo atstovai atsivertė bylą, kurioje kalbama apie prieš 30 metų įvykdytą banko apiplėšimą. Kaltinamasis – muzikantas pankas Gilles Bertinas.

 Kur buvo Gilles, niekas nežinojo iki pat 2016 m. lapkričio.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
 Kur buvo Gilles, niekas nežinojo iki pat 2016 m. lapkričio.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
 1988 m. balandį G.Bertinas įvykdė apiplėšimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 1988 m. balandį G.Bertinas įvykdė apiplėšimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Ginti buvusio muzikanto ėmėsi garsus prancūzų advokatas Ch.Etelinas.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
  Ginti buvusio muzikanto ėmėsi garsus prancūzų advokatas Ch.Etelinas.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 9, 2018, 10:35 AM

Dar visai neseniai vyras laikytas mirusiu, nors iš tiesų jis viso labo gerai slėpėsi nuo Prancūzijos teisėsaugos.

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje jaunas G.Bertinas dainavo siautulingoje pankroko grupėje „Camera Silens“ Bordo mieste. „Camera Silens“ save tapatino su skinhedais anarchistais, o grupę tokiu vardu pakrikštijo prisiminę vienutes, kuriose kalėjo vokiečių kairiosios teroristinės grupuotės „Raudonosios Armijos Frakcija“ lyderiai. Dar muzikinės karjeros pradžioje Gilles atsėdėjo už vagystę, tačiau po kalėjimo vėl grįžo į grupę.

1988 m. balandį G.Bertinas su bendrininkais įvykdė dar vieną apiplėšimą, po kurio grupė išsiskyrė. Anarchistų grupė Tulūzoje užpuolė automobilį ir pavogė 12 mln. frankų (2 mln. eurų).

Rasti pinigų nepasisekė, už tai beveik visi plėšikai, išskyrus G.Bertiną, buvo sučiupti ir atvesdinti į teismą. Daugelis jų, kaip ir kiti pankai bei anarchistai, priklausantys „Camera Silens“ gerbėjams, vartojo narkotikus ir buvo infekuoti ŽIV. Kai kurie jų mirė, kai kurie – atsėdėjo visus priteistus metus.

O Gilles Bertinas dingo. Jį už akių nuteisė 10 metų kalėjimo, tačiau niekur nepajėgė surasti. Dingus pagrindiniam atlikėjui grupė iširo, pamėgino vėl sėkmę prisivilioti dar sykį susiburdami 2000-ųjų pradžioje, tačiau planas nepavyko.

Kur buvo Gilles, niekas nežinojo iki pat 2016 m. lapkričio. Kaip dabar pasakoja pats muzikantas, po apiplėšimo jis, nešinas krepšiu grynųjų, išvyko į Portugaliją, o Lisabonoje atidarė muzikos prekių parduotuvę. Kartais turistai prancūzai jį atpažindavo, tačiau Gilles aiškino, kad su „Camera Silens“ neturi nieko bendro.

Panašiai po dešimties metų jis iš Lisabonos persikėlė į Barseloną, kur gyveno buvusio muzikanto merginos šeima. Vyras nerimavo, kad paskui seka prancūzų policininkai, tačiau pačioje Prancūzijoje jį laikė mirusiu, rašo bbc.com.

Gilles ėmėsi darbo šeimos bare, pora susilaukė vaikelio. Apie vyro praeitį žinojo tik jo mergina, apie praėjusius metus priminė ir nebematanti akis: jau Barselonoje G.Bertinas pateko į ligoninę. Nuo hepatito jo būklė buvo tokia sunki, kad vyras kone numirė. Jis pasakojo, kad medikai Barselonoje jį gydė nemokamai ir neuždavė nereikalingų klausimų. Asmens dokumentų jis neturėjo. Gilles gyvenimą išgelbėjo, tačiau jis pats niekaip neatsidėkojo. Vedinas tokia mintimi vyras apsisprendė prisiduoti Prancūzijos policijai.

„Iš tiesų tą padariau dėl sūnaus. Jis ir dabar nesupranta, kodėl aš 30 metų bėgau. Jis vertas tą sužinoti“, – kalbėjo G.Bertinas.

Tad 2016 m. lapkritį jis prisistatė Tulūzos, kur ir buvo prieš 30 metų įvykdytas nusikaltimas, policijai. Gilles pasakojo, kad visus 30 pastarųjų metų gėdijosi savo praeities, tačiau niekam nepasakojo, kas jis toks iš tiesų.

Šiandien buvusiam pankui – 57-eri. Vyras pripažįsta, kad ano amžiaus devintajame dešimtmetyje jis buvo visai kitas žmogus ir viliasi įtikinti teismą, kad pasikeitė.

G.Bertinui gresia 20 metų kalėjimo. Ginti buvusio muzikanto ėmėsi garsus prancūzų advokatas Christianas Etelinas, anksčiau gynęs islamistus, kairiuosius teroristus, gangsterius ir kitus nusikaltėlius.

74-erių Ch.Etelinas jau ketino išeiti į pensiją, tačiau vardant tokios bylos planus atidėjo.

Jei Gilles nepasodintų į kalėjimą, jis ketina grįžti į Barseloną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.