Braškės brango trigubai
Vidurdienį Vilniaus Kalvarijų turguje žmonių išties gausu. Daugiausia jų būriuojasi prie uogų, kurių čia – apstu. Beveik kiekvienas prekystalis nukrautas lietuviškomis braškėmis, vyšniomis bei atvežtinėmis šilauogėmis.
Kaip teigė patys prekybininkai, kainos šiemet nedžiugina: kilogramas braškių čia vidutiniškai kainuoja 3-4 eurai, aviečių bei šilauogių – 5-6 eurai, o litras mėlynių arba žemuogių, kurių galima pamatyti vos ant vieno kito prekystalio, – 6 eurai.
Visi kalbinti prekybininkai kaip susitarę tikino: uogų šiemet turi apie 30-40 proc. mažiau nei įprastai, dėl to jų kaina kilo, o žmonės, kainas vis dar lygindami su litu, kasdien atėję priekaištauja ir piktinasi.
„Tikrai mažai uogyčių, šią arba kitą savaitę jau bus jų pabaiga. Pavyzdžiui, pernai per Jonines buvo pats uogų bumas, o šiais metais jau uogų pabaiga“, – guodėsi turguje prekiaujanti Gintarė.
Tačiau, anot jos, žmonės šiemet kainų neišsigando ir perka daug uogų.
„Žmonės pyksta, kad brangu, prašo nuolaidų. Būna, kad dar verčia į litus, sako: „Jūs ką, išprotėjot?“ Bet vis tiek perka“, – pasakojo prekybininkė, pernai tokiu metu braškes pardavinėjusi po 2,5 euro už kilogramą, o dabar – už 3,5 euro.
Netoliese Gintarės uogomis prekiaujanti moteris pridūrė, kad ūkininkai beveik neturi kuo prekiauti, nes trūksta ne tik lietuviškų, bet ir lenkiškų braškių.
„Dėl to šiemet kaina išaugo beveik trigubai. Dabar braškės kainuoja 3,5 eur., o pernai aš parduodavau už 1,5 euro. Žmonės sako, kad mes plėšikai, bet ką daryti, kad nėra uogų“, – aiškino ji.
Kai kur kainos dar didesnės
Jeigu tokios kainos neišgąsdino, kitose vietose uogos – dar brangesnės.
Pačiame Vilniaus centre, prie Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro, vienintelė uogomis iš savo daržo prekiaujanti Rasa tikino, kad nors uogų dėl sausros šiemet buvo daug mažiau, kainų ji nekėlė.
Kilogramas braškių čia kainuoja nuo 5-8 eurų, kaip pati prekybininkė teigė, „priklauso nuo kalibro“.
„Kainos nei kilo, nei krito… Maniškės tokios pačios, išlaikiau pernykštes, tiesiog patys patiriame nuostolį. Sausra, žinoma, atsiliepė, derliaus nuėmėme apie 30-40 proc. mažiau nei įprastai“, – sakė moteris.
Ji teigė nepastebėjusi, kad ir kiti keltų kainas, nes, pasak jos, „viskas ėjo į pačių ūkininkų sąskaitą“: „Visi, kas turi laistymo sistemas, laistė, neskaičiavo nei elektros, nei vandens… Tiekėjas vis tiek žiūri, kad kaina būtų prieinama.“
Prekybininkė pasakojo, kad šią vasarą turi ir ypatingų uogų iš savo pačios sodo, vadinamų valgomojo sausmedžio uogomis.
„Tai – nepaprastai vertinga uoga, tik Vilnius dar nelabai ją pažįsta. Pati jas auginu, jos turi didžiulį kiekį vitaminų ir geležies. Atstoja mėlynes, gervuoges, šilauoges… Jeigu šiemet nėra mėlynių, tikrai patarčiau valgyti sausmedžio uogas, turėsite tą pačią uogą, tik dar vertingesnę“, – privalumus vardijo ji.
Vis dėlto tokių uogų kaina gali pasirodyti prieinama ne visiems – už kilogramą valgomojo sausmedžio uogų prekybininkė paprašė 12 eurų.