Grybų turguose – katino ašaros, tačiau kai ko – per akis

„Su nostalgija galiu parodyti šį tuščią prekystalį – praėjusiais metais čia buvo parduodami grybai. Deja, bet dabar tuo negalime pasigirti, mūsų turgavietėje grybų nėra. Ir artimiausiu metu jų nebus“, – taip LRT televizijos laidos „Laba diena, Lietuva“ eteryje kalbėjo Vilniuje esančio Halės turgaus vykdantysis direktorius Leonas Jucys.

Šiais metais dėl sausros sumažėjo ir uogų derlius, ypač žemuogių ir mėlynių.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiais metais dėl sausros sumažėjo ir uogų derlius, ypač žemuogių ir mėlynių.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiais metais dėl sausros sumažėjo ir uogų derlius, ypač žemuogių ir mėlynių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiais metais dėl sausros sumažėjo ir uogų derlius, ypač žemuogių ir mėlynių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiais metais dėl sausros sumažėjo ir uogų derlius, ypač žemuogių ir mėlynių.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiais metais dėl sausros sumažėjo ir uogų derlius, ypač žemuogių ir mėlynių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 4:12 PM, atnaujinta Jun 27, 2018, 5:14 PM

Jo teigimu, šiais metais dėl sausros sumažėjo ir uogų derlius, ypač žemuogių ir mėlynių, o lietuviškos braškės – labai mažos.

„Mūsų ūkininkai sukasi iš padėties, jie intensyviai laisto daržus. Tad Vilnijos krašte – dar pusė bėdos, tačiau Druskininkuose ir kituose Dzūkijos rajonuose – itin dramatiška. Ypač su uogomis, miško uogomis: žemuogės labai mažytės, mėlynės taip pat, – sako L.Jucys. – Dzūkų mergos tikrai turėtų būti neapsirengusios“.

Pasak Halės turgaus vykdomojo direktoriaus, nors žemuogių kaina nemaža, tačiau šios uogos vis dar labai paklausios – nuo prekybininkų prekystalių dingsta akimirksniu.

„Viena stiklinė žemuogių kainuoja 3 eurus. Pardavinėjamos ir lietuviškos braškės, tačiau ir jos mažos, iki galo nesubrendusios. Skonis geras, tačiau jos negauna pakankamai drėgmės“, – aiškina L.Jucys.

Pernai, pasak jo, uogų ne tik buvo daugiau – jos buvo ir kokybiškesnės.

„Praėjusiais metais buvo labai daug supuvusių, o šiais metais – išdžiūvusių braškių, tad ir kainos pašoko. Turėjome ir lietuviškų braškių. Pirmosios kainavo po 10 eurų, vėliau – 8 eurus už kilogramą“, – jam antrina prekybininkė Aldutė, lenkiškas braškes pardavinėjanti po 3,2 euro.

Pernai tokiu metu moteris pradavinėjo ir grybus, o šiemet pirmieji dar tik lenda.

Tačiau, kaip teigia L.Jucys, šiais metais pastebimas gausus agurkų ir pomidorų derlius: „Ūkininkai žada, kad bus ir daug obuolių, bet kaip bus – pasižiūrėsime.“

Uogų bumas

Centrinėje Kėdainių turgavietėje Janušavos aikštėje – tikras uogų prekybos bumas. Akys raibsta ir širdis sąla nuo daugybės gražių ir kvapnių uogų. Braškėmis, vyšniomis, avietėmis, trešnėmis, serbentais ir šilauogėmis nukrautas kone kas trečias prekystalis. Tiek prekybininkai, tiek pirkėjai sutaria – šiemet tikri uogų metai, rašo rinkosaikste.lt.

Braškių kainos svyruoja

Tiesa, nors braškių galima pamatyti ant dažno prekystalio, tačiau šių uogų nepalyginimai mažiau nei buvo prieš savaitę ar dvi. Prekybininkai sako, kad bus dar vienas braškių prekybos vajus, kuomet užderės vėlyvos šių uogų veislės.

„Dabar braškės daug mažesnės. Yra dar didelių, tačiau labai reikia atrinkinėti. Čia ankstyvųjų ir vidutinio ankstyvumo braškių sezono paskutinės uogos. Dabar braškių daugiau sulauksime tik kai sunoks vėlyvosios uogos. Tačiau neprognozuojame, kad uogos dar galėtų pigti. Dabar už raudonskruosčių uogų kilogramą prašome nuo 1,5 iki 3 eurų. Viskas priklauso nuo braškės dydžio ir prekinės išvaizdos. Žmonės daugiausia dabar perka braškes šaldymui, uogienių virimui, nes kaina dabar – geriausia. Geresnės jau nebebus“, – paaiškina viena iš prekybininkių.

Vyšnios vyšnaitės

Kėdainių turguje daugybė žmonių prekiauja vyšniomis bei trešnėmis. Žmonės kalba, kad šiemet tikri vyšnių bei trešnių metai. Esą medžiai šiemet gausiai užderėjo, tad ir kaina greitai keitėsi.

Štai už litrą raudonskruosčių vyšnaičių prekybininkai prašo nuo euro iki pusantro, o už kilogramą – du eurus. Už kilogramą didelių trešnių prašo ir trijų eurų. Tiesa, kai kurie prekybininkai tiesiai šviesiai pripažįsta, kad šias uogas atsivežė iš kaimynų – iš Lenkijos. Pirkėjai tuo metu labiau ieško mūsų krašte užaugintų uogų.

Vieni sako, kiti – ne

„Paprastai lenkiškos uogos būna daug didesnės, tamsesnės. Jų išvaizda yra nepriekaištinga. Mes, kurie dažnai lankomės turguje, jau atskiriame, kur lenkiška uoga, o kur – lietuviška. Visada norisi paragauti mūsų uogyčių, tačiau Lenkijoje jos užderi gerokai anksčiau, tad prekybininkai tuo ir naudojasi“, – dėstė uogas apžiūrinėjantis kėdainietis Aleksandras.

Graibsto serbentus

Prekybininkai džiaugiasi puikia juodųjų serbentų prekyba, mat šias uogas žmonės graibsto per daug nesiderėdami. Žmonės žino, kad juodieji serbentai yra tikra vitaminų bomba, tad būtinai nori jų paragauti. Už kilogramą šių uogų turguje prašoma 2,5 euro. Uogos šiemet nėra didelės, mat sausra padarė savo. Tačiau nepaisant dydžio, skoninių savybių sausra tikrai nepakeitė. Uogos – nuostabaus kvapo ir skonio.

Pirmosios šilauogės ir avietės

Kur kas rečiau ant prekybininkų stalų galima išvysti pirmųjų šiųmečių šilauogių ir aviečių. Už kilogramą šilauogių prekybininkai prašo 3,5 euro, už aviečių kilogramą – 4 eurų. Tiesa, avietės dažnai pardavinėjamos indeliais, kuriuose sudėta po pusę kilogramo uogų. Taip daroma, kad kaina pirkėjui atrodytų mažesnė.

Tiesa, žmonės į šilauoges žiūri dar gana įtariai, mat sako, kad šioms uogoms sunokti per anksti, o prekybininkai atkerta, kad uogų jau yra, kad jos yra lietuviškos ir skanios.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.