Reformą stumia buldozeriu – ir D. Grybauskaitei teks verstis per galvą

Mokesčių reforma beveik pasiekė finišo tiesiąją. Tačiau per vakarykščius svarstymus Seime pasigirdo audringų nuogąstavimų, kad jos priėmimas gali pažeisti net Mokesčių administravimo įstatymą.

Numatyta, kad darbuotojo pensijų kaupimo įmoka sieks 3 proc. atlyginimo, o valstybė pridės dar 1,5 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Numatyta, kad darbuotojo pensijų kaupimo įmoka sieks 3 proc. atlyginimo, o valstybė pridės dar 1,5 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 10:35 AM

Seimas po svarstymo pritarė vienai svarbiausių mokesčių pertvarkos dalių – naujiems gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifams ir pakeistiems neapmokestinamųjų pajamų dydžiams (NPD).

Už tai balsavo 68 Seimo nariai, prieš – 19, o susilaikė 23 parlamentarai. Priimti šiuos įstatymus numatyta jau rytoj.

Laikas. Tačiau skubėti teks ne tiktai Seimo nariams, bet ir prezidentei Daliai Grybauskaitei. Mat su mokesčiais susiję įstatymai turi būti priimti ir pasirašyti likus ne mažiau kaip pusei metų iki jų įsigaliojimo.

Jei šalies vadovė pasiliktų jai priklausančias 10 dienų įvertinti Seimo priimtoms pataisoms, iš esmės jau nebespėtų į traukinį: norint, kad įstatymai įsigaliotų nuo kitų metų sausio, juos reikia pasirašyti iki liepos 1 dienos.

„Prezidentė išskrenda į Europos Vadovų Tarybos posėdį.

Mes ją galime pastatyti į nekonstitucinę padėtį: arba teks pasirašyti jau lipant lėktuvo trapu, arba kitą savaitę, o tai jau būtų įstatymo pažeidimas“, – parlamentarus įspėjo konservatorius Mykolas Majauskas.

Grėsmė. Svarstymų metu ne kartą skambėjo raginimai atidėti mokesčių pertvarką iki rudens. Antai „socdemdarbiečių“ frakcijai priklausantis buvęs premjeras Algirdas Butkevičius pasigedo skaičiavimų, kaip priimtos pataisos per kelerius metus gali atsiliepti šalies biudžetui.

M.Majauskas taip pat įspėjo apie galbūt atsiversiančią 1,6 mlrd. eurų dydžio viešųjų finansų skylę. Tai labiausiai susiję su NPD, kurį numatyta didinti itin sparčiai.

Kitąmet suma, nuo kurios nereikia mokėti mokesčių, siektų 300 eurų, 2020 metais – 400 eurų, o 2021 metais – 500 eurų. Negana to, NPD kitąmet būtų taikomas pajamoms iki 2 VDU (dabar tai būtų 1790,4 euro), 2020 metais – iki 2,25, o 2021 metais – iki 2,5 VDU.

Po antradienį gana triukšmingai vykusio ir nemažai diskusijų Seime sukėlusio mokesčių reformos svarstymo valdantieji, praėjus vos keletui valandų, pateikė naują staigmeną. Seime, jau nubalsavę dėl NPD didinimo iki 2,5 VDU, jie persigalvojo.

Netrukus buvo įregistruotas naujas Seimo narių Sauliaus Skvernelio, Ramūno Karbauskio, Tomo Tomilino, Valiaus Ąžuolo ir Andriaus Palionio siūlymas.

Kaip rašoma pateiktame įstatymų projekte, siūloma NPD taikymo apimtį išplėsti iki 2 VDU ir atsisakyti Seimo svarstyme jau patvirtinto NPD taikymo apimties plėtimo 2020-2021 m. palaipsniui iki 2,5 VDU.

Tiesa, kitų planų dėl NPD atsisakyti neketinama. Kitąmet jis turėtų siekti 300 eurų, 2020 metais – padidėti iki 400 eurų, o 2021 metais – iki 500 eurų.

Tarifai. Po svarstymo pritarta, kad 2019 metų metinė pajamų dalis, neviršijanti 120 VDU (šiuo metu tai būtų 107 tūkst. eurų per metus, arba 8,95 tūkst. eurų per mėnesį) dydžio sumos, būtų apmokestinama pagal 20 proc. tarifą.

Anksčiau Vyriausybė siūlė apmokestinti šias pajamas 21 proc., bet nuspręsta, kad tarifas bus sumažintas 1 proc. punktu, tik „Sodros“ tarifas bus mažinamas ne 2, o 1 proc. punktu.

120 VDU viršijanti dalis kitąmet būtų apmokestinama 27 proc. ir bus susieta su „Sodros“ įmokų „lubomis“.

2020 metais 27 proc. būtų apmokestinama 84 VDU (šiuo metu tai būtų 75,2 tūkst. eurų per metus, arba 6,27 tūkst. eurų per mėnesį) viršijančios pajamos.

2021 metais didesniu tarifu ketinama apmokestinti 60 VDU (53,7 tūkst. eurų per metus, arba 4,5 tūkst. eurų per mėnesį) viršijančias pajamas.

Pensijos. Po svarstymo pritarta ir pensijų sistemos reformai.

Numatoma nuo kitų metų nebepervedinėti iš „Sodros“ lėšų į privačius pensijų fondus, bet 1 proc. punktu sumažinus GPM bei įmoką „Sodrai“ tai galės daryti patys gyventojai.

Numatyta, kad darbuotojo pensijų kaupimo įmoka sieks 3 proc. atlyginimo, o valstybė pridės dar 1,5 proc.

Taip pat buvo pritarta vienintele anuitetų mokėtoja paskirti „Sodrą“, nors Konkurencijos taryba įspėjo, kad tai gali prieštarauti įstatymams.

Kaip pasikeis atlyginimai ir mokesčiai?

Po svarstymo nuspręsta, kad nuo kitų metų įmokas „Sodrai“ (19,5 proc.) mokės patys darbuotojai, kaip ir 20 proc. GMP. Pastarasis padidintas perkėlus bazines pensijas į valstybės biudžetą. Darbdaviai turės mokėti 1,24 proc. įmokas Garantiniam ir Darbo išmokų fondams.

Šiuo metu 1000 eurų „popieriuje“ uždirbantis žmogus į rankas gauna 772 eurus. Jam pritaikomas 80 eurų dydžio NPD, todėl GMP siekia 138 eurus, o jo paties įmoka „Sodrai“ – 90 eurų.

Už tokį darbuotoją darbdavys sumoka „Sodrai“ 305 eurus. Bendra mokesčių našta siekia 533 eurus, arba 40,84 proc. atlyginimo. Darbo vietos kaina – 1305 eurai.

Nuo kitų metų tokios darbo vietos kaina nepasikeis, tačiau atlyginimas „popieriuje“ pakils iki 1289 eurų. Nuo šios sumos darbuotojas turės sumokėti 251 eurą „Sodrai“, 219 eurų GPM, o darbdavys „Sodrai“ turės atseikėti 16 eurų.

Vis dėlto pritaikius didesnį – 195 eurų – NPD, į rankas gaunamas atlyginimas turėtų būti 47 eurais didesnis – 819 eurų. Visi mokesčiai sudarys 486 eurus, arba 37,25 proc. atlyginimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.