TVF plekšnoja per petį finansų sektorių keičiančiai Latvijai

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) teigiamai įvertino Latvijos progresą reformuojant finansų sektorių, bet perspėjo dėl sisteminių trūkumų, nors šie trūkumai esą yra labiau visos Europos Sąjungos (ES), o ne vien Latvijos problema, BNS sakė šalies finansų ministrė Dana Reizniecė-Ozola.

TVF ekspertai pabrėžė gerą ir stabilų Latvijos augimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
TVF ekspertai pabrėžė gerą ir stabilų Latvijos augimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 11:36 AM

TVF ekspertai pabrėžė gerą ir stabilų augimą, kuris priklausomas ne vien nuo ES finansavimo. Anot ministrės, šiuo metu įsivyravusios palankios sąlygos turi būti išnaudotos reformų vykdymui.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Maris Kučinskis sakė, kad finansų sektoriaus reformos vyksta pagal planą ir rizikingų bankų indėlių skaičius sparčiai mažėja, o pagrindinis tikslas šiuo metu yra stiprinti kontrolės mechanizmą, ypač po ABLV banko skandalo ir likvidacijos.

Kaip skelbta anksčiau, TVF misijos Latvijoje vadovė Iva Petrova teigė, kad šalis privalo imtis rimtų priemonių, jog atstatytų savo finansų sektoriaus reputaciją, kuriai šiemet buvo suduotas ne vienas rimtas smūgis.

Gavusi JAV iždo departamento pranešimą apie tai, kad ABLV bankas yra įsivėlęs į tarptautines pinigų plovimo schemas ir korupciją, Finansų ir kapitalo rinkos komisija, veikdama Europos Centrinio Banko (ECB) nurodymu, ABLV bankui liepė nuo vasario 19 d. sustabdyti visus mokėjimus.

Vėliau ABLV akcininkai priėmė sprendimą likviduoti banką.

Be to, praėjusią savaitę Latvijos prokurorai oficialiai pateikė kaltinimus šalies centrinio banko pirmininkui Ilmarui Rimševičiui, kuris yra įtariamas paėmęs kyšį.

Kol vyksta tyrimas, I.Rimševičius yra nušalintas nuo Latvijos centrinio banko prezidento pareigų vykdymo, be to, jam negalima išvykti iš šalies ir bendrauti su tam tikrais asmenimis.

Dėl apribojimų, neleidžiančių I.Rimševičiui vykdyti pareigų ECB valdančiojoje taryboje, bankininkas pasiskundė Europos Teisingumo Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.