„Nustebau, kad taip sausa ir grybukais jau prekiauja“, – stebėjosi žmonės, matydami Panevėžio turguje parduodamas voveraites. Šie grybai ant prekystalių atkeliavo iš Labanoro girios.
„Grybai dar tik pradeda dygti, dar nėra didelių grybų, tik smulkučiai“, – sakė voveraitėmis prekiavusi Aldona.
Kelis litrus voveraičių pririnkti pasisekė ir pensininkui Jonui.
„Grybų randam kur uogaujam, mėlynes renkam tenai, kur papuola“, – pasakojo grybautojas Jonas.
„Ir pernai, ir užpernai nuo birželio mėnesio jau būdavo grybų: tai raudonikiai, tai umėdės, tai lepšiai, o dabar nėra. Ir kuo vėlesni grybai, tuo brangesni. Kol kas grybų miškuose reikia gerokai paieškoti. Pavyzdžiui patyręs grybautojas litrą grybų prirenka maždaug per dvi valandas. Turguje už litrą voveraičių prašoma 5 eurų.
Pamatę tokias kainas žmonės sako patys eis grybauti.
Patyręs grybautojas Vytautas į miškus pasiruošęs traukti stojus mėnulio jaunačiai, tai yra po pusantros savaitės.
„Pirmieji baravykai, geri baravykai garantuotai kainuos apie 10 eurų...Brangūs bus grybai“, – prognozavo Vytautas.
Specialistai tvirtina, kad miškuose drėgmės jau daugiau. Tereikia, kad ilgiau išsilaikytų grybams palankūs šilti ir drėgni orai.
Pasak jų, grybavimo sezonas nusikėlė dėl sausros.
Miškininkai grybautojus ragina pakentėti ir neskubėti rinkti vos kepurėles keliančių – centimetro ar pusantro centimetro skersmens grybų.