Oro kondicionierius biure: kokius jis atpučia pavojus

Vasarą beveik kiekvienoje įstaigoje oro kondicionierius veikia visą dieną. Niekas nenori kankintis dėl karščio, tačiau mažai kas žino, kaip naudotis šia technika. Neteisingai eksploatuojant įrenginį gali prasidėti alergija, žmonės pradeda jausti akių sausumo požymius ir netgi suserga pneumonija. Portalas „gubdaily.ru“ pasakoja apie oro kondicionieriaus naudą ir žalą, apie tai, kaip teisingai jį valyti ir kam nerekomenduojama sėdėti po šalto oro srautu.

Patalpoje, kurioje veikia kondicionierius, lengviau kvėpuoti nei gatvėje, nepaisant to, kad joje yra mažiau deguonies.  <br> Gamintojų nuotr.
Patalpoje, kurioje veikia kondicionierius, lengviau kvėpuoti nei gatvėje, nepaisant to, kad joje yra mažiau deguonies.  <br> Gamintojų nuotr.
 Patalpoje, kurioje veikia kondicionierius, lengviau kvėpuoti nei gatvėje, nepaisant to, kad joje yra mažiau deguonies. <br> Gamintojų nuotr.
 Patalpoje, kurioje veikia kondicionierius, lengviau kvėpuoti nei gatvėje, nepaisant to, kad joje yra mažiau deguonies. <br> Gamintojų nuotr.
 Patalpoje, kurioje veikia kondicionierius, lengviau kvėpuoti nei gatvėje, nepaisant to, kad joje yra mažiau deguonies. <br> Gamintojų nuotr.
 Patalpoje, kurioje veikia kondicionierius, lengviau kvėpuoti nei gatvėje, nepaisant to, kad joje yra mažiau deguonies. <br> Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 12, 2018, 12:23 PM

Oro kondicionieriaus žala

Patalpoje, kurioje veikia kondicionierius, lengviau kvėpuoti nei gatvėje, nepaisant to, kad joje yra mažiau deguonies. Oro kondicionierius atvėsina šiltą patalpos orą ir vėl jį išpučia. Ore nuo kondicionieriaus deguonies lygis didėja, tačiau tuo pačiu didėja kenksmingų dujų koncentracija.

Kambario vėdinimas yra tik iliuzija. Patiekti šiek tiek šviežio oro į kambarį gali tik labai brangių modelių įrenginiai. Biuruose paprastai būna įrengti paprasti oro kondicionieriai, kurie džiovina orą, sausina nosies, akių ir gerklės gleivines. Dėl to susilpnėja žmogaus imunitetas ir netgi paspartėja odos senėjimas. Oro kondicionierius paprasčiausiai varinėja po patalpą tą patį orą su mikrobais ir anglies dioksidu.

Oro kondicionieriaus nauda

Tačiau klimato kontrolės įrenginiai atneša ne tik žalos. Jie gelbėja mus per karščius, kai kabinete ar bute tiesiog neįmanoma būti, jie taip pat gali sušildyti patalpą žiemą. Kokybiškas kondicionierius, gerai filtruojantis orą, gali išvalyti jį nuo dulkių, grybelių ir bakterijų. Kai kurių modelių kondicionieriai jonizuoja orą, jie pagerina žmogaus savijautą. Oro kondicionierius turi daugybę pliusų, tačiau visi šie pliusai išryškėja tik įrenginį tinkamai naudojant.

Kaip naudotis kondicionieriumi?

Jei oro kondicionierius yra naudojamas neteisingai, rizikuojame peršalti ir susirgti. Šalto oro srautas turi būti nukreiptas į lubas, bet ne į žmogų. Tokiu būdu, išpūstas oras patalpoje pasiskirstys tolygiai ir nesukels nepatogumų joje esantiems žmonėms. Tuo tikslu galima pastatyti specialų ekraną. Nepamirškite vėdinti kambario keletą kartų per dieną, kad kondicionierius galėtų traukti gryną orą, primena portalas.

Kondicionieriaus valymas

Plauti filtrus, kad ant jų neliktų bakterijų ir grybelių, reikia vieną kartą per mėnesį, tam naudojant specialius tirpalus arba įprastus ploviklius. Valyti būtina ne tik siekiant atsikratyti bakterijų, bet ir dėl paties įrenginio. Jei filtrai bus nuolat užsikimšę, kondicionierius greičiau suges, taip pat pradės skleisti nemalonų kvapą.

Galimi susirgimai

Jei turite silpną imuninę sistemą, tai būti po kondicionieriaus bloku nerekomenduojama. Kitaip rizikuojate susirgti daugybe ligų – nuo alergijos iki pneumonijos. Sąrašas tikrai ilgas.

• Alergija

Jei jus jau kamuoja įvairios alergijos, tai kondicionierius gali jas paaštrinti. Nevalomuose filtruose kaupiasi dulkės, kurios kasdieną gali dirginti gleivinę ir sukelti diskomfortą.

• Akių sausumas 

Kondicionierius gali padaryti žalos akių gleivinei: akys parausta, mirksint skauda. Būkite ypač atsargūs, jei jūsų organizmas pasigamina nepakankamai ašarų skysčio.

• Limfmazgių uždegimas

Rasti infekciją organizme galima apžiūrėjus pažasčių duobes, o taip pat plotą po žandikauliu ir keliais. Jei jaučiate skausmą, reiškia, kad infekcija plinta organizme. Turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju ir persėsti kuo toliau nuo kondicionieriaus.

• Legioneliozė

Pagal simptomus ši liga primena gripą: skauda raumenis, galvą, pakyla temperatūra. Pirmosiomis dienomis simptomų nejausite, aktyvioji stadija prasidės maždaug po dviejų savaičių. Kai kuriais atvejais liga gali suprovokuoti plaučių uždegimą (pneumoniją). Bakterija patenka į organizmą kartu su oru, šiuo požiūriu kondicionieriai kelia pavojų viešosiose vietose, nes ten tokia bakterija gali cirkuliuoti po patalpą gana ilgai.

• Pneumonija

Dėl staigių temperatūros pokyčių organizmas patiria stresą, imuninė sistema pradeda dirbti prasčiau. Pneumonijos simptomai yra panašūs į peršalimo simptomus, tačiau liga gali būti nepastebėta ir galiausiai sukelti mirtį. Jei turite silpną imunitetą, naudokitės oro kondicionieriumi atsargiai.

• Ūminė kvėpavimo takų virusinė infekcija

Ši liga taip pat yra susijusi su imuniteto sumažėjimu. Jei lauke plius 30 laipsnių, tai patalpoje turi būti ne vėsiau kaip plius 25 laipsniai. Priešingu atveju jūsų organizmas patirs stresą ir jūs galite sunkiai susirgti. Ūminės virusinės infekcijos simptomai: sloga, karščiavimas, kaulų skausmas, silpnumas, galvos skausmas, baigia savo pasakojimą apie oro kondicionierių naudą ir keliamus pavojus portalas „gubdaily.ru“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.