Grėsmė: svarbiausia Vilniaus senamiesčio gatvė gali virsti dvokiančia alėja

Pilies gatvėje įsikūrusios kavinės „Spritz Summer Garden“ direktorė Asta Juodinytė kiekvieną darbo dieną baigia susirinkdama šiukšles, kurios netelpa į per mažą konteinerį, ir jas išsiveža.

Pagal Vilniaus savivaldybės naująją tvarką štai taip turėtų atrodyti Pilies gatvė. Tik vietos verslininkų pastangomis konteineriai dar nestovi turistinėje gatvėje.<br>Fotomontažas
Pagal Vilniaus savivaldybės naująją tvarką štai taip turėtų atrodyti Pilies gatvė. Tik vietos verslininkų pastangomis konteineriai dar nestovi turistinėje gatvėje.<br>Fotomontažas
„Spritz Summer Garden“ konteineris kieme nepatinka vietos gyventojams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Spritz Summer Garden“ konteineris kieme nepatinka vietos gyventojams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2018, 12:06 PM

Kavinei priskirtas konteineris priglaustas vidiniame kiemelyje prie Pilies g. 6-ojo namo, kurio gyventojai anaiptol ne draugiškais žvilgsniais palydi šiukšles į konteinerį kraunančius kavinės darbuotojus, nes ankštuose Pilies gatvės kiemuose ir tarpuvartėse vieta konteineriams pastatyti yra kone aukso vertės.

To nuo pavasario reikalauja miesto valdžia. Pagal jos sumanymą Pilies gatvė turėtų būti nustatyta dvokiančiais šiukšlių konteineriais. Bet tada greičiausiai kavinėse nebeliktų klientų.

Bėda išryškėjo vasarą

Nuo gegužės atliekų surinkimo administravimą perėmusi savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) konteineriais pasirūpino, bet kur juos pastatyti tokioje problemiškoje vietoje kaip Pilies gatvė, pradėjo galvoti tiktai tada, kai vienai populiariausių sostinės Senamiesčio arterijų iškilo pavojus virsti konteinerių alėja.

Nauja atliekų surinkimo tvarka Vilniuje įsigaliojo nuo šių metų gegužės 1 dienos, tačiau miesto valdžios žadėti patogumai Senamiestyje dirbantiems verslininkams vasarą virto didžiausia netvarka.

Tada, kai sostinę dažniausiai užgriūva minios turistų, kavinės prisipildo lankytojų, natūraliai padaugėja ir atliekų.

Iki gegužės kavinės, restoranai ir kitos įstaigos, kurios dėl vietos stokos neturėjo kur statyti konteinerių, atliekas palikdavo netoli savo įstaigų kur nors prie stulpo ar medžio ir dėl to jokių keblumų nekildavo.

Šiukšlių vežėjai atvykdavo anksti ryte arba vėlai vakare, žinojo, kuriose vietose bus sukrauti maišai su atliekomis, ir juos tvarkingai išveždavo.

Bet įvedus naują tvarką savivaldybė pareikalavo būtinai įsigyti konteinerius ir šiukšles krauti tik į juos.

VASA iš pradžių liepė patiems kavinių vadovams susirasti vietas, kur palikti šiukšlių konteinerius. Manė, tai bus paprasta. Pasirodė, kad ne.

Kaimynai griežia dantimis

„Pačią pirmą dieną, įsigaliojus naujai tvarkai, šiukšles iš įpratimo palikome sukrovę į maišelį prie medžio.

Senamiesčio seniūnė iš karto pranešė savivaldybei, nufotografavo. Atlėkė Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai. Laimė, šiukšles laiku susizgribome išvežti, baudos neskyrė“, – pasakojo kavinės „Spritz Summer Garden“ vadovė A.Juodinytė.

Tiesa, pamatę, kad vietą šiukšlių konteineriams rasti Pilies gatvėje ne taip jau paprasta, VASA darbuotojai geranoriškai atėjo į pagalbą, bet ir patys buvo sutrikę.

„Inspektorės ėmė net vaikščioti tarp stalų kavinės lauko zonoje, dairytis aplinkui. Nustebome: nejaugi lieps statyti konteinerį ant šaligatvio, prie durų?

Juk pagal sanitarines normas negalima statyti atliekų konteinerio arčiau kaip 10 metrų nuo durų ir langų“, – pasakojo verslininkė.

Pagaliau jos kavinei buvo skirta vieta namo, kuriame įrengti butai, kieme.

Gyventojai naujuosius šiukšlių kaimynus sutiko šnairomis, be to, kieme išsiteko tik nedidelis kavinės konteineris, į kurį visos atliekos nesutelpa.

Be to, kavinė dirba ir savaitgaliais, o tomis dienomis gyventojai kiemą užrakina ir nė nemano pasidalinti raktais su kavinės darbuotojais.

Vieta – tik po trijų mėnesių

Tik neseniai vietą konteineriui surado ir Pilies gatvės pradžioje įsikūręs graikiškas restoranas „Spyros Metaxa“.

Tiesa, kiemelis konteineriui yra kiek atokiau nuo restorano, bet nuolatinė vieta rasta tik po trijų mėnesių paieškų.

Iki tol kiekvieną dieną verslininkai turėdavo atskirai užsisakyti atliekų vežėjus ir kaskart atskirai mokėti.

Prisiminęs, kaip Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius linksmino vilniečius sakydamas, kad nuo gegužės įvedus naują tvarką šiukšles išvežti kainuos pigiau, „Spyros Metaxa“ rinkodaros direktorius Gintaras Samulionis susiėmė už galvos.

„Mums išvežti atliekas buvo brangu, patyrėme nuostolių dėl to, kad savivaldybė neatliko savo darbo, nenustatė vietos konteineriams pastatyti, nors reikalavo juos turėti.

Tik dabar projektuojamos atliekų konteinerių aikštelės Pilies gatvėje.

Tai absurdas, VASA iš pradžių liepia įsigyti konteinerį, o tik po to ieško, kur jį pastatyti“, – sakė G.Samulionis.

Daug vargo patyrė ir Pilies g. 3 įsikūrusi kavinė „Coffee Inn“, iš pradžių neradusi kito būdo atsikratyti šiukšlių – tik išnešioti šiukšles patiems darbuotojams, kol pagaliau rado vietą konteineriui pastatyti.

Nesilaikydavo grafikų

Iki gegužės daugiabučių bei privačių namų gyventojai ir įmonės tiesiogiai pasirašydavo atliekų tvarkymo sutartis su bendrovėmis „Ecoservice“, „Ekonovus“, „VSA Vilnius“ ir Atliekų tvarkymo tarnyba.

Vilniaus savivaldybė teigė, kad tokia sistema – ydinga, nes ne visi šiukšlintojai sąžiningai moka už atliekų išvežimą.

Šios paslaugos buvo patikėtos savivaldybės įmonei VASA. Sostinė suskirstyta į zonas, kurias aptarnauti patikėta skirtingiems vežėjams.

Miesto valdžia pažadėjo, kad nuo šiol atliekų išvežimo ūkis taps skaidrus ir efektyvus.

Tačiau kai dėl susijaukusių grafikų sostinė ėmė skęsti šiukšlėse, vilniečiams ištryško skaidrios apmaudo ašaros, o Senamiestyje dirbantys verslininkai savo kailiu pajuto ir anaiptol ne teigiamą naujosios tvarkos poveikį.

Be kavinės Pilies gatvėje, viešojo maitinimo įstaigą Užupyje valdanti A.Juodinytė turėjo vargo ne tik dėl konteinerio, bet ir dėl atliekų išvežimo grafiko.

„Vežėjų tinklalapyje kruopščiai išstudijavau, kokiu grafiku išvežamos šiukšlės Užupyje.

Išspausdinau grafiką ir kavinės darbuotojams padėjau po nosimi.

Bet vežėjai netikėtai pakeisdavo grafiką.

Tik nespėk sužiūrėti, ir krūva atliekų lieka neišvežta“, – pasakojo verslininkė.

Tvarką peikia ir vežėjai

Ir patys atliekų vežėjai pripažino dėl naujosios tvarkos susiduriantys su keblumais – į dalį Senamiesčio kiemų, kuriuose sustatyti konteineriai, sunku arba iš viso neįmanoma patekti.

Kaip paaiškino „VSA Vilnius“ rinkodaros vadovė Rasa Lalienė, vargas ir su naujais užsakovais, kurie į aptarnaujamą teritoriją pateko po gegužės 1-osios.

„Vairuotojai neretai randa užrakintus kiemų vartelius, o kuris gyventojas turi raktą – nežinia. Tačiau ne vairuotojų darbas aiškintis, kur raktai. Ir automobiliais užgriozdinti kiemai būna, prie konteinerių neįmanoma privažiuoti.

Su senaisiais klientais – ar tai būtų gyventojai, ar kavinių, įstaigų vadovai – viskas paprasta, jie žino mūsų grafikus, vartus palieka atrakintus šiukšlių išvežimo valandomis. O štai su naujais užsakovais problemų turime“, – prisipažino R.Lalienė.

Įdiegusi naują atliekų išvežimo tvarką sostinės savivaldybė pasigyrė, kad atsikratyti atliekų bus pigiau ir greičiau. Senamiesčio kavinės jau patyrė – viskas sudėtingiau ir brangiau. O turistinei Pilies gatvei iškilo grėsmė virsti konteinerių alėja.

Rasti vietos konteineriams – sudėtinga

Valdas Juodis

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas

„Iki gegužės 1 dienos galiojus sutartinei sistemai kavinės palikdavo atliekas maišuose, o vežėjas, sudaręs su tokiomis kavinėmis sutartis, surinkdavo atliekas maišuose.

Įvedus rinkliavą svarbu žinoti, kur ir kiek atliekų susidaro, todėl atliekos renkamos konteineriais, jos sveriamos. Už tai ir mokama rinkliava.

Senamiestyje rasti vietos bendrojo naudojimo konteineriams statyti problemiška, nes beveik visame rajone suformuoti sklypai, gatvės siauros ir vietomis sunkiai išvažiuojamos.

Atliekų tvarkymo taisyklėse numatyta, kad atliekų konteineriai turėtų stovėti sklypuose, vadinasi, kiemuose.

Deja, konteineriai stumiami iš kiemų, jų stengiamasi nepriimti, kiemus užsirakinti, užsitverti.

Bendrojo naudojimo aikštelių įrengimą labai apsunkina ir ta aplinkybė, kad Senamiestis yra kultūros paveldo teritorija, bet kokie darbai sunkiai derinami, reikia didelių lėšų.

Jeigu dabartinė konteinerio pastatymo vieta netenkina, prašymus dėl pastatymo vietos keitimo ar naujų konteinerių pastatymo vietos nustatymo nagrinėja VASA.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.