Prekybos karas pasėjo nerimo

Vokietijos vartotojai nerimauja dėl prekybos karo tarp Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų. Apie tai byloja neseniai atliktas tyrimas.

D.Trumpas (dešinėje) po susitikimo su J.C.Junckeriu kalbėjo, jog abu lyderiai susitarė „pradėti naują etapą“ ir dirbti, kad grįžtų „nuliniai tarifai“.<br>AFP nuotr.
D.Trumpas (dešinėje) po susitikimo su J.C.Junckeriu kalbėjo, jog abu lyderiai susitarė „pradėti naują etapą“ ir dirbti, kad grįžtų „nuliniai tarifai“.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2018, 10:50 AM

Rinkos tyrimų grupė „GfK“ Vokietijoje apklausė 2 tūkst. respondentų.

Tyrėjai domėjosi, kaip vokiečiai žvelgia į ateitį. Vokietijos vartotojų nuotaikas atspindintis indeksas smuktelėjo iki 10,6 punkto ir buvo 0,1 punkto mažesnis nei prieš mėnesį.

„Vis daugiau Vokietijos gyventojų mano, kad tarptautinė krizė sulėtins didžiausios Europos ekonomikos augimą“, – sakė rinkos tyrėjai.

Respondentai nurodė, kad didėjantis prekybos konfliktas su Junginėmis Valstijomis gali atsiliepti nuo eksporto priklausomam Vokietijos ūkiui. Nors Vokietijos vartotojai nerimauja dėl ekonomikos ateities, jie išlieka optimistiški dėl pajamų ir išlaidų. Tokias nuostatas lemia stabili darbo rinka ir žemos palūkanų normos.

„Nepaisant geopolitinės nežinomybės, vokiečiai nusiteikę daug pirkti“, – pabrėžė rinkos tyrimų grupė „GfK“.

Prekybos karas įsiliepsnojo šįmet, kai Jungtinės Valstijos įvedė muitus iš ES, Meksikos ir Kanados importuojamam plienui ir aliuminiui. Be to, JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino ir naujais muitais europietiškiems automobiliams.

ES į tai atsakė birželio 22-ąją įvesdama 25 proc. importo muitą amerikietiškoms prekėms.

Skaičiuojama, kad nustatytų muitų suma sudarys 2,8 mlrd. eurų. Be to, ES pareiškė, kad jei reikės, įves daugiau muitų.

Trečiadienį Vašingtone su prezidentu D.Trumpu derėjosi Europos Komisijos vadovas Jeanas Claude’as Junckeris. JAV vadovas pasibaigus susitikimui kalbėjo aptakiai: abu lyderiai susitarė „pradėti naują etapą“ ir dirbti, kad grįžtų „nuliniai tarifai“.

Po tokių naujienų ketvirtadienio rytą Vokietijos automobilių gamintojų BMW ir „Volkswagen“ akcijų vertė šoktelėjo daugiau negu 4 proc.

Tiesa, dviejų vadovų susitarimas ES sulaukė kritikos, kad tai tik žodžiai, o realių žingsnių nebuvo numatyta. Santūriai reagavo ir Vokietijos verslas.

„Pažadėti sprendimai veda teisinga kryptimi, tačiau skepticizmo išlieka nemažai“, – kalbėjo DIHK pramonės ir prekybos rūmų prezidentas Ericas Schweitzeris. (ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.