Po tarnybų įspėjimo – „Yandex. Taxi“ atsakas: visus veš nemokamai

Kol Nacionalinis kibernetinis saugumo centras po atliktos analizės ir toliau rekomenduoja nenaudoti „Yandex. Taxi“ programėlės, pavėžėjimo paslaugas teikianti įmonė imasi priemonių, kad įsitvirtintų Lietuvos rinkoje: savaitgalį siūlomos nemokamos kelionės „Yandex. Taxi“.

 Pavežėjimo paslaugomis užsiimanti firma į įspėjimus sugalvojo atsaką. <br> J.Stacevičiaus ir skaitytojos nuotr. 
 Pavežėjimo paslaugomis užsiimanti firma į įspėjimus sugalvojo atsaką. <br> J.Stacevičiaus ir skaitytojos nuotr. 
 Pavežėjimo paslaugomis užsiimanti firma į įspėjimus sugalvojo atsaką. <br> Skaitytojos nuotr. 
 Pavežėjimo paslaugomis užsiimanti firma į įspėjimus sugalvojo atsaką. <br> Skaitytojos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2018, 12:49 PM, atnaujinta Aug 4, 2018, 1:17 PM

Su bendrove "Nordikus", atsovaujančia Lietuvoje prekės ženklą "Pavezek.lt" ir oficialia  „Yandex. Taxi“ partnere Lietuvoje, lrytas.lt susisiekti kol kas nepavyko.  

 

Įspėjo dėl saugumo

Centras atliko pirminę neseniai Lietuvoje pradėtos aktyviai platinti programėlės „Yandex. Taxi“ saugumo analizę ir nustatė, kad programėlė palaiko aktyvų ryšį su 11 unikalių adresų, kurių didžioji dalis priklauso Rusijai.

NKSC darbuotojai nustatė, kad minima programėlė turi galimybę įvairiu laiku ir šifruotais ryšio kanalais užmegzti ryšį su skirtinguose Rusijos regionuose esančiais adresais nepriklausomai nuo to, ar programėlė dirba budėjimo, ar aktyviuoju režimu. NKSC taip pat nustatė, kad „Yandex. Taxi“ palaiko nuolatinį ryšį su trimis adresais.

Savaitgalio staigmena

Reklamą apie tai, kad kelionės „Yandex. Taxi“ savaitgalį nemokamos vilniečiai išvydo pačiame sostinės centre – stendas su pranešimu stovi Gedimino prospekte.

Klientams bendrovė nepateikė jokių papildomų sąlygų, reklamoje pažymima, kad šimto procentų nuolaida taikoma visoms kelionėms, užsakytoms, per „Yandex. Taxi“ servisą nuo 2018 metų rugpjūčio 4 dienos vidurnakčio iki 2018 rugpjūčio 5 dienos 23 val. 59 minučių. Nuolaida taikoma tik kelionėms Vilniaus mieste.

VSD pozicija švelnesnė

Prieš keletą savaičių, tik pasklidus žiniai, kad ši įmonė pradės savo veiklą Lietuvoje, Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad meras Remigijus Šimašius kreipėsi į VSD. Tą patį padarė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Audronius Ažubalis.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS patvirtino, kad savivaldybė jau gavo VSD raštą, kuriame išvardijamos ir asmenų grupės, kurioms galioja rekomendacijos.

„VSD rekomenduoja nesinaudoti „Yandex. Taxi“ programėle asmenims, kurie potencialiai gali dominti Rusijos specialiąsias tarnybas (Yandex serveriai yra Rusijoje). Ši rekomendacija galioja kariams, valstybės tarnautojams, žurnalistams, teisėsaugos pareigūnams, taip pat asmenims, kurie dažnai vyksta į Rusiją ir Baltarusiją“, – BNS nurodė P. Poderskis.

Jis teigia, jog nelaukiant VSD rekomendacijų, savivaldybės darbuotojams praėjusį penktadienį buvo rekomenduota nesisiųsti Nyderlanduose įsikūrusios Rusijos kapitalo įmonės programėlės, o tai jau padariusiems – maksimaliai apriboti aplikacijos prieigos teises. Jis pabrėžė, jog viešoje erdvėje jau buvo išsakyti svarūs argumentai, kodėl tai padaryti būtina. Savo ruožtu P. Poderskis sako, kad savivaldybė dar laukia konkurencijos tarnybos atsakymų, ar „Yandex.Taxi“ neklaidina vartotojų skelbdamas, kad teikia taksi ir pavežėjimo paslaugas, nors reklamoje vadina save ir „informacinės bendruomenės servisu“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.