„Lietuvos energija“ įsigijo tris vėjo elektrinių parkus

„Lietuvos energija“ toliau plečia atsinaujinančios energijos gamybos pajėgumus. Įmonė pasirašė akcijų pirkimo – pardavimo sutartį dėl dviejų bendrovių įsigijimo. Grupės strategiją atitinkantys įsigijimai didins žaliosios generacijos pajėgumus ir prisidės prie grupės strategijos įgyvendinimo.

 „Lietuvos energija“ pasirašė akcijų pirkimo – pardavimo sutartį dėl dviejų bendrovių įsigijimo.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 „Lietuvos energija“ pasirašė akcijų pirkimo – pardavimo sutartį dėl dviejų bendrovių įsigijimo.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2018, 6:04 PM

„Lietuvos energija“ iš „Stemma Group“ siekia įsigyti po 100 proc. bendrovių „Vėjo vatas“ ir „Vėjo gūsis“ akcijų. „Vėjo vatas“ valdo vieną 14,9 MW vėjo parką, „Vėjo gūsis“ valdo 10 MW ir 9,1 MW parkus, o bendra visų trijų parkų galia viršija 34 MW.

Po sutarties pasirašymo bus kreipiamasi į Konkurencijos tarybą, o sandoris bus baigtas, sulaukus jos pritarimo. Sandoriui pritarė Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos komisija, nusprendusi nepradėti patikros.

„Lietuvos energijos“ strategijoje numatėme, kad iki 2030 metų žalioji energetika sukurs pusę vertės. Taigi, šis sandoris yra konkretus žingsnis, įgyvendinant LE 2030 strategiją, o po jo bendra „Lietuvos energijos“ valdomų vėjo jėgainių galia išaugs beveik dvigubai iki 76 MW“, – sako „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Darius Maikštėnas.

Pasak D. Maikštėno, kartu su vėjo parkais įsigyjami ir žemės sklypai, esantys vienose vėjingiausių šalies vietų, todėl ateityje vietoj šiuo metu veikiančių jėgainių „Lietuvos energija“ turės galimybę statyti naujus vėjo parkus. Vėjo parkai yra įrengti Kretingos ir Tauragės rajonuose.

„Stemma Group” vadovybė ir akcininkai džiaugiasi, kad tarptautinį parduodamų vėjo jėgainių parkų konkursą laimėjo lietuviško kapitalo įmonė.

„Nors po ilgų diskusijų strategiškai nusprendėme sumažinti valdomą vėjo jėgainių paketą, tačiau liekame aktyvūs atsinaujinančios energetikos rinkos žaidėjai ir tikime šia sritimi. Neslėpsime, kad aktyvios derybos vyko su ne viena užsienio įmone, tačiau džiaugiamės, kad vėjų parkai išliks lietuviškose rankose ir prisidės įgyvendinant mūsų šalies atsinaujinančios energetikos strategiją”, – teigia „Stemma Group“ valdybos pirmininkė Inga Gusiatina.

Po šio sandorio „Lietuvos energija“ bus antra pagal dydį vėjo energijos gamintoja Baltijos šalyse, užimanti 9 proc. rinkos.

Visi „Lietuvos energijos“ įsigyjami vėjo parkai turi dar 4-5 metus galiosiantį 86,9 euro už megavatvalandę skatinamąjį tarifą. Iš viso 18 „Enercon“ vėjo jėgainių per metus pagamina apie 86,5 GWh elektros energijos. Lietuvoje vėjo energijos gamybos pajėgumai siekia 510 MW, visose Baltijos šalyse bendra galia siekia 869 MW.

Planuojama, jog „Lietuvos energijos“ grupės investicijos per 12 metų sieks 6 milijardus eurų. Didžioji dalis jų bus nukreipta į išmaniąją ir žaliąją energetiką. Skaičiuojama, kad pusė vertės, kurią sukurs „Lietuvos energijos“ grupė, bus uždirbta iš žaliosios energetikos, užsienio rinkose ir iš valstybės nereguliuojamų, komercinių veiklų.

„Lietuvos energija“ yra iškėlusi tikslą iki 2020 metų Baltijos šalyse ir Lenkijoje valdyti 400 MW žaliosios generacijos pajėgumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.