R. T. Erdoganas: ekonominė Turkijos blokada – tai dar vienas bandymas įvykdyti perversmą

Turkijai paskelbta ekonomine blokada bandoma tęsti 2016 metų bandymą įvykdyti perversmą, Turkijos liros kursas smunka ne dėl ekonominių priežasčių, pirmadienį pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

 Rugpjūčio 10 dieną JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė padvigubinti muitus aliuminiui ir plienui iš Turkijos – iki atitinkamai 20 ir 50 proc.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
 Rugpjūčio 10 dieną JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė padvigubinti muitus aliuminiui ir plienui iš Turkijos – iki atitinkamai 20 ir 50 proc.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-13 17:05

Rugpjūčio 10 dieną JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė padvigubinti muitus aliuminiui ir plienui iš Turkijos – iki atitinkamai 20 ir 50 proc. Didžiausias spaudimas buvo juntamas Turkijos bankų sektoriui. Turkijos liros kursas pirmadienį vėl atnaujino eilinį istorinį minimumą, nukritęs iki 7,24 liros už JAV dolerį. Turkijos nacionalinė valiuta nuo metų pradžios nuvertėjo daugiau nei 40 proc.

Turkija susidūrė su ekonomine blokada. Buvo aišku, kad atakos prieš Turkiją, pradėtos (2016 metų) liepos 15 dieną, nesibaigs. Mes turime būti tam pasirengę... Tai, kas vyksta su lira, nė kiek nesusiję su ekonomika ir tomis krizėmis, kurių esame patyrę anksčiau... Mūsų ekonomika sveika, tvirta ir bus tvirta. Valiutos kursas grįš prie normalių rodiklių jau artimiausiu metu“, – teigė R. T. Erdoganas, kalbėdamas Ankaroje ambasadoriams.

Jis pažymėjo, kad JAV veiksmai nesuderinami su sąjungininkų santykiais su Turkija.

„Viena vertus, jūs kalbate apie strateginę sąjungą, kita vertus, smogiate į nugarą savo partneriui. Mes negalime to priimti. Nepasiduosime tokioms manipuliacijoms. Socialiniuose tinkluose daug tokių, kurie užsiima „ekonominiu terorizmu“. Mūsų prokuratūra jais domisi, mes juos rasime ir nubausime, nes tai yra šalies išdavystė“, – pridūrė Turkijos lyderis.

Jungtinių valstijų ir Turkijos santykiai pastaruoju metu paaštrėjo. JAV rugpjūčio pradžioje įvedė sankcijas Turkijos vidaus reikalų ir teisingumo ministrams Suleymanui Soylu ir Abdulhamitui Gului dėl tebesitęsiančio JAV pastoriaus Andrew Brunsono kalinimo. Dvasininkui buvo pareikšti kaltinimai terorizmu, ir jis Turkijos kalėjime praleido beveik dvejus metus. Šį mėnesį jam skirta įkalinimo bausmė pakeista namų areštu. JAV Iždo departamentas apkaltino pareigūnus „rimtais žmogaus teisių pažeidimais“.

Rita Vidugirienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.