Ruošiasi investicijų šuoliui – klos pinigus į infrastruktūrą

„Lietuvos geležinkelių“ investicijų programa įsibėgėja. Šiemet suplanuotos bent du kartus didesnės investicijos į geležinkelių infrastruktūrą, nei pernai. O kitąmet planuojama dar bent pusantro karto didesnė suma.

 V.Ščiavinsko nuotr. 
 V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-21 14:12, atnaujinta 2018-08-21 14:13

Šiemet investicijos į geležinkelių infrastruktūrą turėtų viršyti 100 mln. eurų sumą, o 2019-aisiais, preliminariais skaičiavimais, ji turėtų priartėti prie 200 mln. eurų.

Įgyvendinant geležinkelių infrastruktūros modernizavimo projektus siekiama didinti saugumą ir traukinių greitį, trumpinti kelionių laiką, didinti infrastruktūros pajėgumą krovininiam bei keleiviniam transportui.

„Siekiame, kad kiekvienas euras būtų investuojamas efektyviai ir skaidriai. Dėl to kai kurie anksčiau suplanuoti pirkimai buvo dar kartą patikrinti ir paskelbti vėliau. O kai kurie investicijų planai buvo pakeisti pigesnėmis alternatyvomis“, – kalbėjo „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais buvo nutrauktas „Rail Baltica“ atšakos Kaunas-Palemonas konkursas. Iš naujo paskelbus konkursą ir užtikrinus konkurenciją jame, pavyko sutaupyti apie 4 mln. Eur.

Būtinybė įvertinti investicijų poreikį ir efektyvumą – ne vienintelė priežastis, dėl kurios 2016-2017 metais laikinai buvo sumažėję investicijų į infrastruktūrą. 2015 metais užbaigtas svarbus „Rail Baltica“ projekto etapas – nutiesta europinė vėžė nuo Lenkijos sienos iki Kauno.

2015-aisiais tam skirta kone pusė iš 180 mln. eurų sumos, investuotos į infrastruktūrą.

Įsibėgėjus antrajam „Rail Baltica“ etapui, didės ir investicijos. Iki 2030 m. planuojamos investicijos į infrastruktūrą turėtų siekti apie 5,5 mlrd. Eur.

„Didelę šių investicijų dalį sudarys „Rail Baltica“ tiesimas. Tačiau šis projektas – ne vienintelis mūsų planuose. Jau yra įsibėgėjęs elektrifikavimo pirkimas, kurio vertė – daugiau nei pustrečio šimto milijonų eurų“, – atkreipia dėmesį M. Bartuška.

Visa šiais metais „Lietuvos geležinkelių“ vykdomų su infrastruktūra susijusių pirkimų vertė viršija pusę milijardo eurų.

Prieš skelbdami pirkimus „Lietuvos geležinkeliai“ vykdė viešas konsultacijas su rinkos dalyviais. Bendrovė pastaraisiais metais yra įvykdžiusi 27 viešas rinkos konsultacijos, 8 iš jų – dėl Geležinkelių infrastruktūros direkcijos pirkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.