Kėdainiai nepatenkinti: mokinius maitins Dainų šventėje liūdnai pagarsėję kretingiškiai

Kėdainių rajono savivaldybės paskelbtas mokinių maitinimo paslaugų pirkimo konkursas kurį laiką buvo kaip reikiant užstrigęs, o jo eiga net buvo susidomėjusi Viešųjų pirkimų tarnyba. Galiausiai, prieš pat prasidedant mokslo metams, paaiškėjo, kas maitins mokinius. Kaip paaiškėjo ir tai, kad garsiai skambėjusios politikų kalbos, esą reikia, kad ir smulkios įmonės tokiame konkurse galėtų konkuruoti su stambiosiomis, kad mūsų mokinukus galėtų maitinti mūsų krašto maisto gamintojai, taip ir liko tik tuščiomis kalbomis.

 Kėdainių rajono bendrojo ugdymo mokykloms maitinimo paslaugas teiks VšĮ „Bruneros“. Tai – ta pati įmonė, kuri maistą tiekė ir Dainų šventės dalyviams.<br>Asociatyvi BNS (Eriko Ovčarenko ) nuotr.
 Kėdainių rajono bendrojo ugdymo mokykloms maitinimo paslaugas teiks VšĮ „Bruneros“. Tai – ta pati įmonė, kuri maistą tiekė ir Dainų šventės dalyviams.<br>Asociatyvi BNS (Eriko Ovčarenko ) nuotr.
 Šviesiosios gimnazijos direktorė Violeta Liutkienė piktinasi higienos normų pakeitimais ir įvardija tai kaip esminę problemą.<br> „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
 Šviesiosios gimnazijos direktorė Violeta Liutkienė piktinasi higienos normų pakeitimais ir įvardija tai kaip esminę problemą.<br> „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
 Šėtos gimnazijos vadovas Mindaugas Danilevičius nedrįsta spėlioti, ar naujais mokslo metais maistas bus tiekiamas kokybiškesnis nei pernai, tačiau viliasi, jog naujasis vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas padės išspręsti kilsiančias maitinimo problemas.<br> „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
 Šėtos gimnazijos vadovas Mindaugas Danilevičius nedrįsta spėlioti, ar naujais mokslo metais maistas bus tiekiamas kokybiškesnis nei pernai, tačiau viliasi, jog naujasis vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas padės išspręsti kilsiančias maitinimo problemas.<br> „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Judita Gaižiuvienė, rinkosaikste.lt

Aug 30, 2018, 2:26 PM

Konkursą laimėjo kretingiškiai

Mokinių maitinimo konkursą Kėdainiuose ir vėl laimėjo ne kas kitas kaip kretingiškiai. Tie patys maisto tiekimo gigantai, kurie mūsų rajono mokinius maitino ir ankstesniais metais ir kurių paslaugomis mokyklų bendruomenės buvo nepatenkintos.

Tie patys, kurie yra ne kas kita kaip VšĮ „Kretingos maistas“, kuriai priklauso mūsų mokykloms maistą iki šiol tiekusi bendrovė „Pontem“, o dabar savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi ir į Kėdainių mokyklas ateinanti kaip VšĮ „Bruneros“.

Išgarsėjo per Dainų šventę

Sakote, kad kažkur girdėtas ir šis pavadinimas? Žinoma, neapsirinkate.

VšĮ „Bruneros“ yra ne kas kita kaip ta pati įmonė, kuri maitino Dainų šventės dalyvius ir išgarsėjo ypač „puikiu“ jų maitinimu.

Dainų šventės metu ne tik socialinius tinklus, bet ir naujienų portalus apskriejo šios įmonės tiekto maisto nuotraukos ir pasipiktinusių Dainų šventės dalyvių atsiliepimai.

Tačiau toks pasigarsinimas „Kretingos maistui“ jau ne pirmas. Ne ką mažiau ši įmonė nuskambėjo ir sulaukusi įtarimų dėl dvigubos buhalterijos. Tačiau šioji istorija kretingiškiams baigėsi ganėtinai sėkmingai – atsipirkta išgąsčiu ir tiesiog pakeistas įstaigos pavadinimas.

Registrų centro duomenimis, gegužės 8 dieną nuo 2001 metų birželio veikiantis „Kretingos maistas“ pakeitė pavadinimą į VšĮ „Bruneros“.

Konkuravo tik dvi įmonės

Kaip nutiko, kad Kėdainiuose ir vėl mokinių maitinimo konkursą laimėjo, galima sakyti, veik ta pati įmonė, kuria piktinosi kone visų mokyklų bendruomenės?

Kėdainių rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius sako, kad VšĮ „Bruneros“ pasirinkta pagal kainos ir kokybės santykį.

Be šios įmonės, savivaldybės skelbtame konkurse dalyvavo ir dar viena didžiulė įmonė – Vilniuje registruota UAB „Dussmann service“.

Kodėl konkurse nedalyvavo smulkieji Kėdainių maisto gamintojai, klausimas lieka neatsakytas.

Kokybė buvo pagerėjusi tik trumpam

Praėjusią savaitę susisiekus su Šėtos gimnazijos direktoriumi Mindaugu Danilevičiumi, šis buvo nustebęs, sužinojęs, jog maistą mokyklai tieks ta pati įmonė tik kitu pavadinimu, tačiau vylėsi, jog naujasis Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas padės kontroliuoti situaciją.

„Kol kas jokia oficiali informacija apie tai manęs, kaip mokyklos vadovo, nei elektroniniu paštu, nei kitaip nėra pasiekusi.

Ne paslaptis, jog praėjusiais mokslo metais visoje toje istorijoje dėl moksleivių maitinimo mūsų gimnazija buvo nuskambėjusi aršiausiai. Buvome ėmęsi netgi drastiškų priemonių, po kurių kokybinis maisto pokytis buvo labai didelis, tačiau jis tetruko tik mėnesį ir tik tuomet, kai virtuvėje būdavo vadybininkė.

Vėliau maisto kokybė vėl ėmė smukti. Galiu drąsiai apie tai kalbėti, nes girdėjau atgarsius ir iš savo kolegų mokytojų, ir iš tėvų“, – neslėpė M. Danilevičius.

Ko tikėtis šiais metais?

Spėlioti ar vadovautis nuostatomis, kokia situacija bus šiais mokslo metais, gimnazijos direktorius nesiryžo, tačiau vylėsi, jog naujasis Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas suteiks daugiau prievolių tiek visuomenės sveikatos specialistams, tiek bendrojo ugdymo įstaigų vadovams.

„Vadovaujantis šiuo tvarkos aprašu, mes įgysime ir daugiau galių, ir įpareigojimų. Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas įsigalios nuo rugsėjo 1 dienos. Jo tikslas – užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir geriausią kokybę, kad būtų patenkinti vaikų maisto medžiagų fiziologiniai poreikiai, ugdomi sveikos mitybos įgūdžiai.

Mokyklos vadovas bus atsakingas už vaikų maitinimo organizavimą ir tvarkos aprašo nuostatų įgyvendinimą. Reglamentas yra aiškus, tad tikiuosi, jog viskas keisis į gera, o ir pokytis privalės būti. Na, o jei jo nebus, tada nežinau... Tuomet mes visi vėl pamatysime ir išgirsime“, – kalbėjo Šėtos gimnazijos direktorius.

Dvyliktokai gers pieną?

„Žinau, kas maitins mūsų mokyklos moksleivius, taip pat žinau, kad keičiasi higienos normos ir reikalavimai. Žinau ir tai, kad nuo priešmokyklinio amžiaus iki dvyliktos klasės kiekvienas vaikas turės išgerti po stiklinę pieno!

Žinote, ką matau? Matau, kaip viskas eina į konteinerius...

Ir manau, jog viskas bus tik blogiau. Aš net nemanau, kad čia vien tik tos firmos, laimėjusios Kėdainiuose konkursą, problema.

Čia tiesiog yra problema visur, visos šalies mokyklose, nes yra labai daug nelogiškų higienos normų pakeitimų.

Kita vertus, jei man kas pasakytų: organizuokite konkursą ir patys samdykite įmonę – aš nesiryžčiau to daryti, nes higienos normų reikalavimai yra tokie nesąmoningi, kad vadovaujantis nustatytomis normomis skaniai padaryti valgyti net pačiai geriausiai šeimininkei kažin ar pavyktų.

Tačiau visgi didžiausias, mano nuomone, kuriozas yra dėl pieno. Manote, dvyliktokai jį gers?

Niekada neužmiršiu, kai prieš daug metų pienas buvo duodamas pradinukams. Pieno jie, žinoma, negerdavo; pieno nelakdavo net katės, nes jis anuomet būdavo miltelinis. Nežinau, ar taip bus ir šiemet“, – svarstė Kėdainių šviesiosios gimnazijos direktorė Violeta Liutkienė.

Aprašas kontroliuoti maisto kokybės nepadės?

V. Liutkienės manymu, naujasis Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas mokyklų vadovams daug galių nesuteiks, mat kontroliuoti gamybos procesą reiškia ne ką kita kaip kištis į jį.

„Taigi, jei maistą tiekianti įmonė turi suderintas receptūras ir valgiaraščius, ar aš, kaip direktorė, galiu į tai kištis? Žinoma, esu atsakinga, kad mokykloje būtų geras ir kokybiškas maitinimas, bet už gamybą aš atsakinga nesu.

Tokiu atveju galiu tik kviestis Veterinarijos tarnybą, nes jie visa tai išmano, o aš ne“, – kalbėjo gimnazijos direktorė.

Samdys Kėdainių virėjas

Moksleivių maitinimo konkursą laimėjusios įmonės „Bruneros“ skyriaus direktorė Vitalija Masevičienė „Rinkos aikštei“ sakė, jog įmonė pasiruošusi padaryti viską, kas nuo jos priklauso, kad mokiniai būtų maitinami kokybiškai. Ji patikino, kad samdys ne vieną dešimtį Kėdainių rajono virėjų ir kitų virtuvės darbuotojų, kurie dirbs mokyklų valgyklose.

„Atsakingai ruošiamės mokslo metų pradžiai. Jau parengti ir su mokyklų vadovais suderinti valgiaraščiai pateikti derinimui Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Valgiaraščiuose įtraukta daugiau natūralios mėsos gaminių, mažiau bulvinių patiekalų,  nebus riebių padažų.

Nuo rugsėjo 1 dienos įsigalioja nauji vaikų maitinimą reglamentuojančio dokumento – Vaikų maitinimo organizavimo aprašo pakeitimai. Atsižvelgiant į aprašo pakeitimus bus duodama mažiau sriubos, bet patieksime daugiau ir įvairesnių daržovių.

Daugiau nei 50 proc. patiekalų bus ruošiami tausojančiu būdu – garuose, verdami ar troškinami.

Esame atviri, visada įsiklausome, atsižvelgiame į mokyklų bendruomenės nuomonę. Todėl būsime labai dėkingi, jei tėveliai, moksleiviai, mokytojai išsakys savo pastabas, pageidavimus, pasiūlymus. Kviečiame bendrauti, bendradarbiauti ir skambinti nemokamos kokybės linijos telefonu 8 800 51 010“, – „Rinkos aikštei“ sakė V. Masevičienė.

Maitins beveik visus mokinius

VšĮ „Bruneros“ teiks maitinimo paslaugas Kėdainių šviesiajai, „Atžalyno“, Šėtos, Akademijos, Josvainių ir Krakių Mikalojaus Katkaus gimnazijoms, taip pat Kėdainių „Ryto“, Juozo Paukštelio ir LSU Kėdainių „Aušros“ progimnazijoms, Miegėnų, Surviliškio Vinco Svirskio, Truskavos ir Dotnuvos pagrindinėms mokykloms bei Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centrui. Šios įmonės paslaugos nebus teikiamos tik Kėdainių profesinio rengimo centrui.

„Pietų suma nemokamą maitinimą gaunantiems moksleiviams sieks 1,51 Eur. Ji skirsis nuo anų metų. Palyginti su praėjusiais mokslo metais, pietums bus skiriama 0,25 Eur daugiau“, – informavo J. Lukoševičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.