Palangos benamiams tai nepatiks – kurortas kuopsis išmaniai

Palangos benamiams tai nepatiks – kurorto savivaldybė ruošiasi įsirengti išmaniuosius požeminius atliekų konteinerius, kurie atliekų surinkinėjus patys informuos, kad jau yra pripildyti.

Taip Nyderlanduose atrodo požeminiai konteineriai, kurie kitais metais atsiras ir Palangos miesto aikštelėse.
Taip Nyderlanduose atrodo požeminiai konteineriai, kurie kitais metais atsiras ir Palangos miesto aikštelėse.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 10:39 AM, atnaujinta Sep 4, 2018, 11:06 AM

Palanga jau pasirašė sutartį su Olandijos kompanija „BWaste“, kuri iki kitų metų vasaros mieste įrengs 7 atliekų surinkimo aikšteles su 93 požeminiais konteineriais.

Palangoje planuojami įrengti požeminiai konteineriai bus 5 kartus talpesni už dabartinius vieno kubinio metro talpos plastikinius konteinerius.

Todėl atliekų surinkėjams rečiau teks tuštinti konteinerius. „BWaste“ atstovų teigimu, nauja sistema atliekų surinkimo išlaidas leidžia sumažinti beveik ketvirtadaliu.

Septynios atliekų surinkimo aikštelės bus įrengtos daugiabučių namų kvartaluose, kur vienoje vietoje susikaupia daugiausia šiukšlių.

Palangoje atsirasiantys konteineriai bus išskirtiniai ir tuo, kad juose įdiegta sistema pati informuos apie konteinerio užsipildymo lygį.

„Atliekas tvarkantis Palangos komunalinis ūkis matys, kuris konteineris jau yra pripildytas šiukšlių, ir atvažiuos iškratyti būtent to konteinerio“, – apie būsimąją atliekų surinkimo sistemą pasakojo Palangos savivaldybės ekologė Reda Kairienė.

Anot jos, virš žemės paviršiaus bus matyti tik kompaktiška dėžė, o gelžbetoniniame įdėkle metalinis konteineris bus po žeme.

Atidarius viršutinę konteinerio dalį apačioje susikaupusios atliekos nebus matomos, nes konteineris yra su dvigubo būgno uždarymo sistema. Vienu metu į konteinerį bus galima įdėti tik iki 60 litrų talpos atliekų maišą.

„Miestui svarbu ir tai, kad po žeme besikaupiančios atliekos neskleis jokio kvapo, atliekų nebetampys prie konteinerių besibūriuojantys paukščiai ir po juos naršantys benamiai“, – naujovės privalumus vardijo R.Kairienė.

Kartu su projektavimu ir aikštelių įrengimu darbai kainuos 560 tūkst. eurų. Didžiąją dalį – 85 proc. šio projekto lėšų skiria Europos Sąjunga, kuri finansuoja atliekų surinkimo sistemos tobulinimą.

Gyventojai gaus specialias korteles

Šiuolaikiški požeminiai konteineriai jau yra atsiradę Prienuose, tačiau jie yra be elektroninių galimybių.

Lapkritį išmanieji konteineriai turėtų būti įrengti Birštone. Iš ten statomų 100 konteinerių 23 bus rakinami. Juos galės atsirakinti ir šiukšles išmesti tik specialias elektronines korteles gavę gyventojai.

Daugiau nei 300 požeminių konteinerių yra užsisakęs ir Jonavos miestas. Juose, kaip ir Palangoje, bus įdiegta apie prisipildymą informuojanti sistema. Konteineriai Jonavoje turėtų atsirasti kitais metais, kai čia bus baigtos įrengti požeminės aikštelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.