Lenkai jau gailisi priėmę sprendimą uždaryti parduotuves sekmadieniais: norėtų jį atšaukti

Kaimyninėje valstybėje prieš pusmetį įsigaliojo įstatymas, kuriuo pradėta riboti parduotuvių veiklą sekmadieniais. Nors Lenkijos valdžia tikino, kad daugelis nusiteikę šią dieną švęsti, gyventojai mano kitaip.

Toks vaizdas prie stambiųjų Lenkijos prekybos centrų – kas antrą sekmadienį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Toks vaizdas prie stambiųjų Lenkijos prekybos centrų – kas antrą sekmadienį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Labiausiai nukenčia mažos parduotuvės, įsikūrusios prekybos centruose.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Labiausiai nukenčia mažos parduotuvės, įsikūrusios prekybos centruose.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Toks vaizdas prie stambiųjų Lenkijos prekybos centrų – kas antrą sekmadienį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Toks vaizdas prie stambiųjų Lenkijos prekybos centrų – kas antrą sekmadienį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai LR, Varšuva

2018-09-05 14:29, atnaujinta 2018-09-06 09:45

Įstatymu patenkinti 40,8 proc., o jį atšaukti norėtų 41,5 proc. lenkų. Tokius tyrimo rezultatus paskelbė visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Havas Media Group“.

Šįmet didieji prekybos centrai turi būti uždaryti kas antrą sekmadienį, tačiau po kelerių metų išvis nebegalės dirbti septintą savaitės dieną.

Mažos parduotuvės gali veikti, tik prie prekystalio turi dirbti pats savininkas.

Mažiau užsuka į bažnyčią

Įstatymą rengusi katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) tvirtino, kad taip norima pagelbėti mažoms vietinėms parduotuvėms konkuruoti su užsienietiškais prekybos centrais.

Be to, tokias permainas labai rėmė Bažnyčios hierarchai.

Jie vylėsi, kad draudimas padės pritraukti į sekmadienio pamaldas daugiau žmonių, suaukosiančių ir daugiau pinigų. Bažnyčia kol kas neatskleidė, ar lūkesčiai dėl geresnio mišių lankomumo ir didesnių įplaukų pasiteisino.

Prekybos centrus statančios firmos „Gemini Holding“ savininkas Rafalas Sonikas teigė, jog keli kunigai prasitarę, kad dėl pakitusios tvarkos sekmadieninės jų įplaukos sumažėjo penktadaliu.

Mat provincijos gyventojai anksčiau apsilankymą bažnyčioje suderindavo su apsipirkimu prekybos centre, tačiau jiems užvėrus duris nemažai jų tiesiog nusprendžia likti namuose.

Smulkiesiems – smūgis

Įstatymą besąlygiškai palaiko vien prekybos centrų darbuotojai, teigiantys, kad pagaliau sekmadieniais gali pabūti su šeima.

Prekybos tinklų vadovai tvirtino, kad sekmadieninės prekybos netektis padengia didesnės įplaukos kitomis dienomis ir auganti apyvarta internetu. O didžiausiais pralaimėtojais, anot Lenkijos darbdavių ir verslininkų sąjungos pirmininko Zbigniewo Kmieco, greičiausiai tapo būtent mažų parduotuvių savininkai.

Labiausiai nukenčia mažos parduotuvės, įsikūrusios prekybos centruose.

Jie sekmadieniais veikia – klientai viliojami lankytis kino teatruose, sporto salėse, pramogų erdvėse. Nedirba tik čia esančios didžiųjų tinklų parduotuvės.

Tačiau mažiesiems jų konkurentams nuo to tik blogiau. Mat prekybos centruose lankytojų tomis dienomis, kai galioja prekybos ribojimas, tiesiog gerokai sumažėjo. Tad priverstos duris užverti ir mažosios parduotuvės.

Antai Prancūzijos kapitalo prekybos tinklo „Carefour“ atstovų teigimu, tik ketvirtadalis mažų parduotuvių, įsikūrusių šios bendrovės prekybos centruose, savininkų pripažino, kad dirbti sekmadieniais apsimoka.

Šeštadienį būna antplūdis

Be to, paaiškėjo, kad toks įstatymas nulėmė nemenkus pirkėjų įpročių pokyčius. Verslo portalas „INN Poland“ paskelbė pirmą išsamų tyrimą apie tai, kaip pakito jų elgsena.

Pasirodo, jeigu stambiųjų tinklų parduotuvės neveikia sekmadieniais, mažiau klientų jos sulaukia ir pirmadieniais.

Mat, bijodami, jog pritrūks maisto, žmonės šeštadieniais jo prisiperka kur kas daugiau, tad parduotuves vėl prisimena tik įsibėgėjus savaitei.

Pamažu pratina prie trumpesnės prekybos

Lietuvoje kol kas jokių sprendimų dėl parduotuvių darbo laiko apribojimo nėra, nors prekybininkai ir profesinių sąjungų atstovai iš esmės jau sutarė, kad būtų galima nedirbti pirmąją Kalėdų ir Velykų dieną.

Iki šiol per šventes kiekvienas prekybos tinklas spręsdavo dėl savo darbo laiko. Per Velykas, Kalėdas ir sausio 1-ąją keletą metų visiškai nedirbo tik „Norfos“ parduotuvės.

Šis tinklas vakar pranešė, kad didesnieji jo centrai nuo lapkričio sekmadieniais irgi veiks 2 valandomis trumpiau. Anot įmonės vadovų, sekmadieniais žmonės turėtų ilsėtis, o ne pirkti ar parduoti, tačiau nusprendusi visiškai nedirbti šiomis dienomis bendrovė būtų nukonkuruota.

„Prekybos laikas Lietuvoje turėtų būti sureguliuotas panašiai kaip Vakarų valstybėse. Ir „Norfa“ pasirengusi būti šių neišvengiamų procesų smaigalyje“, – sakė „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.