Investuotojus baido ieškiniai

Vokietijoje esančios farmacijos įmonės „Bayer“ finansiniai rezultatai – neprasti, tačiau akcijos pinga. Jai koją kiša kaip iš gausybės rago pasipylę ieškiniai Amerikoje.

„Bayer“ akcijos negundo investuotojų dėl gausybės bylų JAV teismuose.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Bayer“ akcijos negundo investuotojų dėl gausybės bylų JAV teismuose.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Sep 6, 2018, 1:45 PM

„Bayer“ pajamos antrąjį šių metų ketvirtį ūgtelėjo nuo 8,7 mlrd. iki 9,5 mlrd. eurų. Pelnas neatskaičiavus mokesčių, palūkanų ir nusidėvėjimo (EBITDA) paaugo 3 procentais – iki 2,3 mlrd. eurų.

Prie to prisidėjo ir birželio pabaigoje įsigyta JAV kompanija „Monsanto“, kurios trijų savaičių rezultatai pateko į koncerno, jau pažadėjusio akcininkams dividendų, ataskaitą.

Būtų neblogai, tačiau Vokietijos farmacijos milžino akcijos ne itin vilioja investuotojus, todėl vienos jų kaina nesiekia nė 80 eurų, nors praėjusiųjų metų pabaigoje buvo viršijusi ir 115 eurų ribą, o 2015 metais kainavo net 144 eurus.

Viena nuosmukio priežasčių – ta pati „Monsanto“, tiksliau, jos gaminamas herbicidas „Roundup“, kurio sudėtyje yra nevienareikšmiškai vertinamos medžiagos – glifosato.

Pasaulio sveikatos organizacija dar anksčiau pripažino, kad jis gali sukelti vėžį.

Džinas iš butelio buvo paleistas rugpjūčio viduryje, kai Kalifornijos (JAV) valstijos teisėjai nutarė patenkinti vėžiu sergančio amerikiečio ieškinį ir nurodė, jog „Monsanto“ turi jam sumokėti 289 mln. JAV dolerių (247 mln. eurų).

Suprantama, dabar tai – „Bayer“ rūpestis. Ir toli gražu ne vienintelis, nes kompanija savo ataskaitoje pripažino, kad laukiama gerokai daugiau ieškinių, nors tikino nusiteikusi optimistiškai. Mat teismų sprendimai neabejotinai bus skundžiami.

Bet investuotojus tokia grėsmė atbaido – mat jau šiuo metu įvairių JAV valstijų teismuose nagrinėjama apie 8,7 tūkst. ieškinių, kuriuos pateikė „Monsanto“ gaminamus herbicidus naudoję žmonės – žemdirbiai, sodininkai ir kiti. O nuo tada, kai ši kompanija atiteko vokiečiams, Amerikos teismai nesunkiai priima pretenzijas nagrinėti.

Be to, JAV įregistruota jau 24,3 tūkst. ieškinių, kuriuos pateikė „Bayer“ gaminamo medikamento „Xarelto“ vartotojai, tvirtinantys, jog šis preparatas sukelia net mirtiną kraujavimą.

Dar metų pradžioje dėl to teismams skundėsi gerokai mažiau – apie 22 tūkst. amerikiečių.

Nagrinėjama dar apie 16,1 tūkst. bylų dėl žalos, kurią padarė „Bayer“ platinamos kontraceptinės spiralės „Essure“.

Vokiečių koncernas neslepia, kad tokių ieškinių tikimasi dar daugiau. („Manager-Magazin.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.