Poliklinika kratosi pančiais virtusių sutarčių

Lietuvos apeliacinis teismas ruošiasi padėti tašką byloje, kurioje Kauno savivaldybė siekia atsikratyti sutarčių su privačia bendrove. Jos gerove neteisėtais būdais rūpinosi buvęs Šilainių poliklinikos vadovas.

 Dirbdamas poliklinikos direktoriumi V.Obelienius rūpinosi ir sūnaus verslu, todėl abu kauniečiai atsidūrė teisiamųjų suole.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Dirbdamas poliklinikos direktoriumi V.Obelienius rūpinosi ir sūnaus verslu, todėl abu kauniečiai atsidūrė teisiamųjų suole.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2018, 10:38 AM

Tiek Kauno apylinkės teismas, tiek Kauno apygardos teismas pripažino, kad nutraukdama dvi sutartis su bendrove „DG ir Ko“ savivaldybė elgėsi teisėtai, mat jos buvo sudarytos pažeidžiant teisės aktus.

Solidžias pajamas dviem dešimtmečiams bandę užsitikrinti bendrovės „DG ir Ko“ vadovai nutartį apskundė.

Kodėl bendrovė „DG ir Ko“ nusipelnė tokio tuometinio poliklinikos vadovo Vidmanto Obelieniaus palankumo? Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai išsiaiškino, kad faktinis „DG ir Ko“ vadovas tuo metu buvo V.Obelieniaus sūnus Gytis Obelienius.

Pelno dalybos – įspūdingos

Dviejų Šilainių poliklinikos sudarytų sutarčių ištakos siekia dar 2011 metus, kai savivaldybėje buvo pritarta poliklinikos plėtros gairėms per artimiausią dešimtmetį, atsirado poreikis įsigyti naujų medicininių paslaugų.

Šiuo metu visos Kaune veikiančios poliklinikos jau yra sujungtos į vieną juridinį asmenį – Kauno miesto polikliniką.

2012-ųjų balandžio 20 dieną Šilainių poliklinika sudarė jungtinės veiklos sutartį su „DG ir Ko“ dėl panoraminio odontologinio rentgeno prietaiso naudojimo, o šiek tiek daugiau kaip po dviejų mėnesių – dėl magnetinio rezonanso sistemos. Sutartys sudarytos net 20 metų, nors teisės aktai numato ne ilgesnį kaip trejų metų laikotarpį.

Pirmojoje sutartyje numatyta, kad bendrovei „DG ir Ko“ atiteks 80 procentų prietaiso naudojimo metu gauto pelno, antrojoje – net 95 procentai.

Sutartys buvo sudarytos taip, kad jų nutraukti gera valia beveik neįmanoma arba tektų sumokėti didelę kompensaciją privačiai bendrovei. Kauno savivaldybė ryžosi kreiptis į teismą.

Perspėjo, ko nedaryti

Šilainių poliklinikos vadovo sudarytomis sutartimis susidomėta, kai darbą pradėjo naujosios kadencijos Kauno valdžia.

Netrukus STT Kauno valdyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, papirkimo bei kyšininkavimo, kuriame įtarimai pareikšti ir Šilainių poliklinikos vadovui V.Obelieniui bei jo sūnui.

Netrukus V.Obelienius paliko darbą poliklinikoje. Tyrimo metu išaiškėjo, kad dar 2011 m. Kauno savivaldybė oficialiai perspėjo jį, kad jungtinės veiklos sutartis gali būti sudaroma, jeigu miesto nekilnojamasis turtas nebus jokiu būdu perduotas tretiesiems asmenims.

V.Obelienius šio perspėjimo nepaisė, ir poliklinikos naudojamos patalpos tapo jos įnašu pagal jungtinės veiklos sutartį.

Ieškinį teismui pateikę Kauno savivaldybės teisininkai neabejoja, jog teisės aktams buvo nusižengta ir pasirašant jungtinės veiklos sutartį prieš tai nepaskelbus viešojo konkurso.

Ilgas kaltinimų sąrašas

Kauno apygardos teismui jau perduota STT Kauno valdybos pareigūnų tirta baudžiamoji byla dėl kyšininkavimo, sukčiavimo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo, kurioje kaltinimai pareikšti V. bei G.Obelieniams.

Vienas bylos eipizodas yra susijęs su sutartimis, kurias sudarė tuometinis poliklinikos vadovas V.Obelienius ir bendrovė „DG ir Ko“.

Atliekant ikiteisminį tyrimą prokurorai mano surinkę pakankamai duomenų, kad būtų galima įtarti, jog 2014 metais buvęs Kauno Šilainių poliklinikos direktorius V.Obelienius, padedamas savo šeimos nario, galimai provokavo duoti, susitarė ir pažadėjo priimti kyšį.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad V.Obelienius, eidamas Socialinės adaptacijos asociacijos pirmininko pareigas, galimai piktnaudžiaudamas asociacijos pirmininko padėtimi, klastodamas tikrus dokumentus, juos, kaip įtariama, panaudodamas ir apgaulingai tvarkydamas asociacijos buhalterinę apskaitą, asociacijos naudai apgaulės būdu įgijo Narkotikų, tabako ir kontrolės departamento lėšų.

Europos Sąjungos fondo lėšomis finansuojamo projekto metu Socialinės adaptacijos asociacija kaip Narkotikų, tabako ir kontrolės departamento partnerė teikė reabilitacijos paslaugas.

Įtariama, kad V.Obelienius nustatė asociacijos darbuotojams neoficialią darbo tvarką, pagal kurią projekto metu asociacijos darbuotojai faktiškai dirbo trumpesnį darbo laiką, nei įsipareigota sutartyse.

Taip V.Obelieniaus vadovaujama Socialinės adaptacijos asociacija galbūt nepagrįstai gavo 23 732 eurų didesnį finansavimą už faktiškai nedirbtas darbo valandas.

G.Obelienius šiuo metu yra teisiamas kitoje baudžiamojoje byloje kartu su buvusiu Panevėžio respublikinės ligoninės direktoriumi Ivanu Dorošu. Ši byla susijusi su gydymo įstaigos patalpų remontu.

Istorija jau artėja pabaigos link

Gintaras Petrauskas, Kauno savivaldybės administracijos direktorius

„Studijuojant tuometinio Šilainių poliklinikos vadovo pasirašytas sutartis sunku rasti punktų, kuriuose nebūtų pažeidimų. Jau vien aplinkybė, kad sutartis pasirašoma su sūnaus valdoma bendrove, niekaip nesiderina su etikos principais. Kauno savivaldybė ėmėsi ryžtingų veiksmų, kad atsikratytų sutarčių, ir džiaugiamės, kad teismai visiškai teisingai įvertino mūsų argumentus.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.