Vokietijos investicijų Lietuvoje klausimai – A. Merkel darbotvarkėje

Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų (AHK) Lietuvos biuro vadovė Audronė Gurinskienė sako, kad vis didėjančios Vokietijos investicijos Lietuvoje ženkliai prisideda prie mūsų šalies ūkio stiprėjimo, bet potencialas – dar neišsemtas. Esama ir iššūkių, pavyzdžiui, dėl valstybės įsipareigojimų Vokietijos kompanijai „Danpower” vykdymo.

 J. Stacevičiaus nuotr.
 J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 4:39 PM, atnaujinta Sep 14, 2018, 4:40 PM

Penktadienį Lietuvoje su oficialiu vizitu lankosi Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Susitikimuose su šalies vadovais itin didelis dėmesys skiriamas Lietuvos ir Vokietijos ekonominių ryšių plėtojimui ir iššūkių aptarimui.

Praėjusiais metais AHK atlikta investuotojų apklausa parodė, kad pagal investicijų patrauklumą Lietuva yra 7 vietoje tarp 20 Vidurio ir Rytų Europos šalių.

A. Gurinskienės teigimu, pastaruosius metus Lietuvoje galima vadinti Vokietijos investuotojų šuoliu.

„Atėjo tokios svarbios kompanijos kaip „Hella“, „Continental“ ir kitos, mažesnės, investuotojos domisi investicine aplinka Lietuvoje. Lietuva yra patraukli Vokietijos investuotojams. Tai lemia gera infrastruktūra, konkurencingi atlyginimai, vokiečiams labai artimas mūsų darbuotojų mentalitetas, išvystytas kelių tinklas, jūrų uostas, greitas internetas, elektroninių paslaugų išvystymas viešajame sektoriuje“, – Eltai sakė A. Gurinskienė.

Pasak jos, ankstesnis „Lidl“ atėjimas į Lietuvą prisidėjo prie aktyvesnės konkurencijos ir kainų mažėjimo prekybos sektoriuje. O šilumos rinkoje tą patį galima pasakyti apie beveik 100 mln. eurų siekiančias Vokietijos energetikos kompanijos „Danpower“ investicijas.

Tačiau Lietuvos valstybės įsipareigojimas skirti „Danpower” 2013 m. atvirame aukcione laimėtą, bet vėliau panaikintą skatinamąjį elektros tarifą Kaune iki šiol yra neįgyvendintas. Šių metų sausį teismas galutine ir neskundžiama nutartimi taip pat yra nustatęs, kad Energetikos ministerija neteisėtai sustabdė vokiečių investicijas į naują biokuro jėgainę Vilniuje.

Su šiais ginčais dėl valstybės įsipareigojimų vykdymo „Danpower” ir Energetikos ministerija yra sudarę taikos sutartį, kuri laukia galutinio teismo patvirtinimo.

Pasak A. Gurinskienės, Lietuvai dar yra kur pasitempti.

„Amžinos bėdos su viešųjų pirkimų skaidrumu, didelis darbo jėgos apmokestinimas ir auganti jos paklausa, švietimo sistemos pertvarka atsižvelgiant į verslo poreikius – šių sferų tobulinimas sudarytų palankesnes sąlygas plėstis jau atėjusiems investuotojams bei, pasinaudojant jų pavyzdžiu, pritraukti naujų“, – sako A. Gurinskienė.

Ketvirtadienį Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje atidaryta Vokietijos įmonės „Hella“ gamykla įsiliejo į didelį Lietuvoje veikiančių Vokietijos investuotojų būrį. Jų skaičius artėja prie 500. Mūsų šalyje Vokietija užima trečią vietą pagal tiesiogines užsienio investicijas, taip pat yra svarbiausia rinka lietuviškų produktų eksportui. Iš viso Vokietija Lietuvoje yra investavusi 1,14 mlrd. eurų.

Praėjusiais metais AHK atlikta investuotojų apklausa parodė, kad pagal investicijų patrauklumą Lietuva yra 7 vietoje tarp 20 Vidurio ir Rytų Europos šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.