Dalijant viešąsias prekybos vietas kurortai reikalauja konkursų

Kurortams atsirado viltis, kad prekybos ir paslaugų teikimo vietas verslininkams bus galima dalyti konkursuose. Tačiau vis dar neaišku, kada tai galėtų įvykti.

Traukti kamuoliukus nepatinka nei verslininkams, nei savivaldybės atstovams.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Traukti kamuoliukus nepatinka nei verslininkams, nei savivaldybės atstovams.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 6, 2018, 12:04 PM

Palanga jau anksčiau nekart prašė keisti konkurso tvarkos nenumatantį Rinkliavų įstatymą, tačiau šie siūlymai įstrigdavo vos pasiekę Seimo teisininkus.

Šį kartą ledai pajudėjo, kai Palangos meras Šarūnas Vaitkus pakeisti įstatymą paprašė premjero Sauliaus Skvernelio. Tokio pat prašymo liepą Teisingumo ministerija sulaukė iš Anykščių rajono savivaldybės.

Konkursų dalijant viešąsias prekybos vietas pageidauja ir Neringos, Druskininkų, Klaipėdos, Birštono, Vilniaus savivaldybės.

Konkursus uždraudė teismai

Vasaromis prekybos ir paslaugų teikimo vietos Palangoje buvo paklausios nuo seno.

Centrinėje miesto dalyje ar arčiau jūros į vieną vietą pretenduodavo po kelis, o neretai – ir po keliolika verslininkų.

Iki 2012-ųjų prekybos vietos kurorte buvo dalijamos konkursuose – kas daugiau pasiūlydavo, tam ir atitekdavo. Tačiau išnagrinėjęs gautą skundą prieš 7 metus Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas išaiškino, kad miesto tarybos nustatytas vietinės rinkliavos dydis negali keistis.

Kaip tuomet nustatyti, kam atiteks prekybos vieta, jei į ją vienu metu pretenduoja keliese?

Palanga sumanė vietas skirstyti burtais. Pretendentai iš nepermatomos dėžės traukdavo stalo teniso kamuoliukus, o laimėdavo ištraukęs ne baltą, bet vienintelį spalvotą.

Tokia tvarka pradžiugino smulkiausius verslininkus, kurie galėjo tikėtis sėkmės vos sukrapštę nustatytai rinkliavai. Tačiau burtai erzino stipresnes įmones.

Nuskriausta pasijuto ir savivaldybė, kuri turėjo tenkintis tik nustatyta suma, nors pretendentai už vietą buvo pasiruošę mokėti gerokai daugiau.

Pajamos sumenko triskart

Dvejus metus pažaidusi kamuoliukais Palangos savivaldybė sugalvojo būdą, kaip grįžti prie aukcionų tvarkos.

Nutarta, kad teisę sumokėti nustatyto dydžio rinkliavą įgyja tas asmuo ar įmonė, kuri savivaldybei pasiūlo didesnę sumą infrastruktūrai gerinti.

Taip 2014 ir 2015 metais buvo išdalyta beveik 300 prekybos ir paslaugų teikimo vietų.

Už jas į kurorto biudžetą iš viso buvo sumokėta beveik 1,3 mln. eurų.

Tačiau teismai vėl išaiškino, kad tokia Palangos kurorto nustatyta tvarka vis tiek pažeidžia įstatymą.

Vėl sugrįžusi prie kamuoliukų traukimo per praėjusius ir šiuos metus savivaldybė verslininkams trejiems metams paskirstė 241 vietą, o už tai tegavo tik 440 tūkst. eurų.

Labai didelis darbas?

Šį kartą Vyriausybė įsiklausė į Palangos ir kitų miestų argumentus. Rinkliavų įstatymo pataisai pritarė Teisingumo ministerija ir Konkurencijos taryba.

Bet įstatymo pataisa Seimui bus pateikta dar negreit.

„Iš pradžių reikia apsispręsti, koks įstatymo straipsnis bus keičiamas ir kaip pataisa bus formuluojama.

Ar konkursai bus numatomi tiktai išduodant leidimus prekiauti ar teikti paslaugas, ar ir kitais atvejais, kuriais galima konkurencija? Pavyzdžiui, už leidimus įrengti išorinę reklamą tam tikrose miesto vietose“, – svarstė Finansų ministerijos Mokesčių politikos departamento Mokesčių teisės skyriaus vyriausioji specialistė Gabija Brazauskienė.

Ji prognozavo, kad kol įsigalios konkursų tvarka, gali praeiti net ir dveji metai.

Stebina lėtumas

Šarūnas Vaitkus

Palangos miesto savivaldybės meras

„Negalima sutapatinti vietinės rinkliavos už, pavyzdžiui, gatvės perkasimą ar automobilio stovėjimą su leidimų išdavimu prekybos ir paslaugų teikimo vietoms, dėl kurių gali varžytis ir po dešimt pretendentų.

Keista girdėti, kad tokio nesudėtingo įstatymo papildymo įteisinimas gali užtrukti net dvejus metus. Juk šios pataisos laukiančių savivaldybių biudžetai per šį laikotarpį negaus milijonų eurų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.