Užsimanė sujaukti veikiančią taromatų sistemą: dėl to gali brangti gėrimai

Seimo narė Virginija Vingrienė sukvietė į diskusiją, kurioje aptartos jos registruotos Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisos. Nuoskaudų išsakymu virtę ginčai parodė, kad neaišku, kaip įgyvendinti siūlymus, o jų svarba ir nauda abejotina.

 Užstato už vienkartines pakuotes sistemą šalies vartotojai vertina itin palankiai, tačiau parlamente kažkodėl siekiama ją neva patobulinti.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Užstato už vienkartines pakuotes sistemą šalies vartotojai vertina itin palankiai, tačiau parlamente kažkodėl siekiama ją neva patobulinti.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 “Neteko girdėti, kad kur nors užsienyje veiktų dvi užstato sistemos. Tai paprasčiausia neūkiška ir neefektyvu.“ G.Varnas
 “Neteko girdėti, kad kur nors užsienyje veiktų dvi užstato sistemos. Tai paprasčiausia neūkiška ir neefektyvu.“ G.Varnas
Daugiau nuotraukų (2)

Karolina Rimskytė

Oct 8, 2018, 9:19 AM, atnaujinta Oct 8, 2018, 12:01 PM

Apklausų duomenys rodo, kad bent 87 proc. šalies gyventojų naudojasi užstato sistema, tad V.Vingrienės pataisoms tapus įstatymu pokyčiai palies daugelį mūsų. Juolab kad jų įgyvendinimas, kaip teigiama, gali kilstelėti ir gėrimų kainas.

V.Vingrienė siūlo įsteigti naują taromatų tinklą kaimo vietovėse, o Aplinkos ministerijai suteikti papildomas galimybes reguliuoti užstato sistemos administratorių tarpusavio santykius.

Tiktai išsakė nuoskaudas

„Po pataisos pristatymo išgirdome įvairių nuomonių, sulaukėme pasiūlymų, kaip įgyvendinti idėją, tad visus juos ir norime aptarti“, – taip diskusijos tikslą įvardijo Seimo narė.

Deja, šis aptarimas tapo kelių mažų parduotuvių atstovų nuoskaudų išdėstymu.

Nuolat kalbėta apie higienos, sandėliavimo ploto problemas, net iškelta nauja – mobiliojo taromato – idėja.

Tačiau kaip viskas veiktų, kiek tai kainuotų, o svarbiausia – kokia būtų tokių pasiūlymų nauda šalies gyventojams, liko neaišku.

Klausimų daugiau nei atsakymų

Pasak V.Vingrienės, registruodama pataisą, ji pirmiausia siekė sudaryti sąlygas konkurencijai: „Tai geriausias būdas pasispausti ir skaidrinti veiklą.“

Šiuo metu užstato sistemą administruoja gėrimų gamintojų, importuotojų ir pardavėjų įsteigta viešoji įstaiga „Užstato sistemos administratorius“ (USAD).

Tuo užsiimti labai norėtų ir kita viešoji įstaiga „Užstatas“, bet šiuo metu ji veiklos visiškai nevykdo ir nėra surinkusi nė vienos pakuotės. Nuo 2016 metų vasario veikiantis USAD skelbia surinkęs 1,4 mlrd. užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių.

Diskusijoje dalyvavęs viešosios įstaigos „Užstatas“ atstovas Algimantas Bakas aiškino: „Jeigu būtume tikrasis užstato administratorius, rūpintumės teisiškai tvarkinga sistema. Mums taip pat rūpi problemos ir sprendimo aktualumas.“

Deja, jis negalėjo detaliau papasakoti, ką „Užstatas“ veiktų, jeigu ši įmonė imtųsi keisti situaciją. Savo dėmesį ir laiką jis paskyrė pažadams rūpintis smulkiuoju verslu bei kalbėjimui apie USAD diskriminacinę veiklą.

Tačiau teiginiai apie kažkokį diskriminavimą skamba ne itin įtikinamai, mat Konkurencijos taryba jau yra atmetusi „Užstato“ skundą dėl galimų Konkurencijos įstatymo pažeidimų.

Diskusijai pasibaigus taip ir nepaaiškėjo, kaip užregistruotos įstatymo pataisos bus įgyvendinamos ir kokius pokyčius bei naudą jos duos šalies gyventojams.

Vartotojui – nenaudinga

Kol kas akivaizdu viena – „Užstatas“ labai norėtų įsitraukt į sistemos administravimą, tačiau nenori į tai investuoti. „Užstato“ dalyvavimo norėtų ir V.Vingrienė. Tuo metu USAD atstovai tik gūžčiojo pečiais.

„Mus stebina Seimo narės teiginiai apie konkurenciją. Pakuočių surinkimas nėra verslas – čia nėra pelno. Priešingai, pakuotes į rinką išleidžiančios įmonės pačios ir sumoka, kad jos būtų surenkamos ir tvarkomos.

Neteko girdėti, kad kur nors užsienyje veiktų dvi užstato sistemos. Tai neūkiška ir neefektyvu nei ekonominiu, nei aplinkosaugos atžvilgiu“, – kalbėjo USAD vadovas Gintaras Varnas.

Nori naudotis neinvestavę

G.Varno teigimu, USAD nėra nusistatęs prieš pastangas didinti konkurenciją. Jei dalis gėrimų gamintojų nėra patenkinti USAD sukurta sistema ir mano, kad gali sukurti geresnę, teisės aktai leidžia tai daryti.

Anot G.Varno, svarbiausia tema Seime taip ir neaptarta. Mat V.Vingrienės registruotomis pataisomis siekiama atverti galimybes „Užstatui“ nemokamai ir be jokių investicijų naudotis USAD infrastruktūra, kainavusia 30 mln. eurų. Tad konkurencija taip būtų ne skatinama, o iškreipiama.

Jeigu konkurentas nori ateiti į rinką, jis turėtų investuoti į savą infrastruktūrą, vykdyti jam pavestų pakuočių tvarkymą ir, aišku, pasiūlyti ką nors geriau, nes kitaip gamintojams nebus tikslo jo rinktis. Tačiau to nėra.

Todėl V.Vingrienės pataisos labiau primena dirbtinių sąlygų kūrimą vienam ūkio subjektui, kuris neišleidęs nė cento galbūt ims naudotis svetimomis investicijomis ir patirtimi. O tai niekaip nesutampa su deklaruojamais tikslais didinti konkurenciją bei sistemos skaidrumą.

Pašnekovo teigimu, susikūrus antrai užstato sistemai, daugiau pakuočių neatsiras, bet reikės išlaikyti jau dvi sistemas. O gėrimų gamintojams tai kainuos daugiau. Tą pajustų vartotojai, nes brangstantis pakuočių tvarkymas kilstelėtų gėrimų kainas.

Brangtų gėrimai

– V.Vingrienė užregistravo įstatymo pataisas, kuriomis numatoma steigti atskirą taromatų tinklą kaimuose. Kas ir kaip jį finansuos ir administruos, lieka neaišku. Pataisose numatoma, kad USAD ir „Užstato“ tarpusavio santykius reguliuos Aplinkos ministerija.

– Pataisų įgyvendinimas paveiktų gėrimų kainas Lietuvoje.

– Šiuo metu vienkartinių pakuočių užstato sistemą yra sukūrusi tik USAD. Analogišką veiklą norintis vykdyti „Užstatas“ iki šiol nesurinko nė vienos pakuotės. USAD Lietuvoje surinko 1,4 mlrd. vienkartinių gėrimų pakuočių. Paskelbti planai šiemet surinkti 93 proc. visų į rinką išleistų pakuočių.

– USAD įsteigta ir išlaikoma Lietuvos gėrimų gamintojų bei importuotojų, kurie įpareigoti sutvarkyti savo į rinką išleistas gėrimų pakuotes.

– Į USAD sistemos sukūrimą investuota 30 mln. eurų. Pati įmonė veikia kaip pelno nesiekianti organizacija. Įstatymo pataisos siekia sudaryti prielaidas VšĮ „Užstatas“ naudotis milijoninių USAD investicijų pareikalavusia infrastruktūra pačiai prie jos nė kiek neprisidedant.

– Anksčiau skelbti apklausų duomenys rodė, kad 97 proc. šalies gyventojų patenkinti arba greičiau patenkinti dabartinės užstato sistemos veikimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.