Gamtinių dujų rinkoje – žingsnis link didesnės konkurencijos

Šiandien Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos parengtiems įstatymų pakeitimams, kuriais tobulinamas suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo būtinojo kiekio realizavimo modelis ir didinama konkurencija gamtinių dujų rinkoje.

 SGD terminalo būtinojo kiekio tiekimo modelio pakeitimai leistų sumažinti sąnaudas.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 SGD terminalo būtinojo kiekio tiekimo modelio pakeitimai leistų sumažinti sąnaudas.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 3:37 PM

SGD terminalo, Energijos išteklių rinkos ir Šilumos ūkio įstatymų pakeitimais siūloma panaikinti prievolę reguliuojamiems energijos gamintojams pirkti per Klaipėdos SGD terminalą tiekiamas dujas iš paskirtojo tiekėjo „Litgas“.

Paskirtasis tiekėjas privalės ir toliau įsigyti būtinąjį kiekį – 4 SGD krovinius per metus – pagal esamą sutartį su tiekėju, tačiau jį parduoti turės rinkos pagrindais Lietuvos, regioninėje ar tarptautinėje SGD rinkoje.

Pagal naują tvarką reguliuojami energijos gamintojai turėtų galimybę diversifikuoti savo dujų tiekimo portfelį ir gamtines dujas įsigyti iš skirtingų šaltinių. Iki šiol jie beveik 100 proc. reikiamų dujų turėjo įsigyti iš paskirtojo tiekėjo.

„Mes siūlome reguliuojamiems energijos gamintojams nustatyti palankesnį teisinį reguliavimą. Tai leis valstybės reguliuojamiems šilumos ir elektros gamintojams įsigyti dujas konkurencingomis sąlygomis ir mažiausios kainos principu gamtinių dujų rinkoje iš skirtingų šaltinių – 50 proc. dujų įsigyti biržoje, o likusią dalį savo pasirinkimu“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pagal siūlomą tvarką reguliuojami energijos gamintojai, kurie per metus suvartoja 50 gigavatvalandžių gamtinių dujų ar daugiau, ne mažiau kaip 50 proc. reikalingo metinio gamtinių dujų kiekio turėtų įsigyti konkurencinėmis sąlygomis gamtinių dujų biržoje „GET Baltic“.

Šiuo metu yra aštuoni tokie reguliuojami energijos gamintojai – didžiųjų miestų šilumos ir elektros energijos gamintojai, kurie suvartoja apie 90 proc. viso reguliuojamų energijos gamintojų suvartojamo gamtinių dujų kiekio.

SGD terminalo būtinojo kiekio tiekimo modelio pakeitimai leistų apie 6 mln. eurų sumažinti SGD terminalo būtinojo kiekio tiekimo ir vadinamosios saugumo dedamosios sąnaudas.

Pagal naują modelį nebebūtų kompensuojami paskirtojo tiekėjo veiklos ir gamtinių dujų balansavimo, mainų bei saugojimo sąnaudos. Juos paskirtasis tiekėjas turės padengti iš gautų pajamų.

Parduodamo SGD terminalo būtinojo kiekio kaina taptų nereguliuojama. Šie pakeitimai sudarytų papildomas paskatas didinti paskirtojo tiekėjo veiklos efektyvumą ir gerinti finansinius rezultatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.