Seimo Ekonomikos komitete – ginčai dėl vaikiško šampano

Trečiadienį Seimo Ekonomikos komitetas aptarė alkoholio įstatymo pataisas, kuriomis siūloma drausti vadinamąjį vaikišką šampaną bei riboti galimybę prekiauti alkoholiu puodelio tipo pakuotėse su nuplėšiamais dangteliais, dar vadinamais – „jogurtiniais“.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė sakė, kad tiesiog būtina imis edukacijos ir vaikus mokyti šventes švęsti be alkoholio.<br>VšĮ „Sveikatai palankus“ nuotr.
Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė sakė, kad tiesiog būtina imis edukacijos ir vaikus mokyti šventes švęsti be alkoholio.<br>VšĮ „Sveikatai palankus“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 11:42 AM, atnaujinta Oct 10, 2018, 11:43 AM

Tiesa, daugiausia dėmesio komiteto posėdyje, ko gero, sulaukė vaikiškas šampanas. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė sakė, kad tiesiog būtina imis edukacijos ir vaikus mokyti šventes švęsti be alkoholio.

„Įstatymo projektas gimė kalbantis su ikimokyklinio ugdym pedagogais, kurie kėlė nerimą, kad tėvai, švenčiant vaikų gimtadienius atsineša tą vaikiško šampano butelį ir kita grupė tėvų yra nepatenkinti, bet kadangi yra viena grupė, jie kartu švenčia gimtadienius. Vaikai paskui imituoja stiklinių susidaužymus, palingavimus.

Vienas iš svarbiausių dalykų – edukacijos. Reikia jaunajai kartai rodyti pavyzdį, kaip švęsti šventes. Vaikai turi mokytis šventes švęsti be alkoholio“, – sakė A.Kubilienė.

Simonas Gentvilas sakė, kad alkoholis gali būti pilstomas ir kitokios formos tarose, pavyzdžiui, žirgų, meškų ir kitokių formų pakuotėse, ir klausė, kiek toli dar galima nueiti.

„Kalbame apie ne alkoholinius gėrimus, kurie imituoja ir moko vaikus“,- atsakė A.Kubilienė ir pabrėžė, kad prieš aštuonis metus patys moksleiviai šiuo klausimu kreipėsi į Seimą.

„Aš palaikyčiau šį pasiūlymą. Problema turi mastą, jei Lietuvoje per metus parduodama 300 tūkst. butelių, o vaikų gyvena apie 0.5 mln. Tai reiškia, kad kas antrame gimtadienyje atsiduria po tokį vaikiško šampano butelį“, – sakė Andrius Kupčinskas.

Seimo Ekonomikos komitetas balsavimu iš esmės pritarė tokiam įstatymo projektui. Už balsavo 5, prieš 1, susilaikė 3 komiteto nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.