Profesionalūs patarimai pradedantiesiems verslininkams

Verslo pradžia – beveik visada ir jaudinantis, ir sudėtingas laikas. Pradedantieji verslininkai kupini idėjų, neskaičiuoja darbo valandų ir stengiasi viską daryti tobulai, kad tik pasiektų sėkmę. Vis tik stingant praktinių žinių ir patirties, sudėtinga išvengti esminių klaidų. Viena jų – stengtis viską padaryti pačiam.

 123rf. nuotr.
 123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 1:18 PM

Savo idėjos įkvėptam, labai ja tikinčiam jaunam verslininkui dažnai atrodo, kad tik jis pats geriausiai ir gali ją įgyvendinti, kad geriausiai žino, kokio rezultato siekia ir kaip tą padaryti. Vis tik praktika rodo, kad toks aklas entuziazmas retai kada pasiteisina. Savo srities profesionalų konsultacija gali padėti rasti atsakymus į rūpimus klausimus gerokai greičiau nei pavyktų išsiaiškinti savarankiškai. Išmokti deleguoti užduotis tiek savo komandai, tiek išorės ekspertams – ne pati lengviausia užduotis. Ypač, kai kalbama apie nuosavo verslo įkūrėją, o ne samdomą vadovą.

Dar viena priežastis, kodėl kartais atsisakoma bendradarbiauti su savo sričių specialistais ar specializuotas paslaugas siūlančiomis įmonėmis iš išorės, yra bandymas sutaupyti. Tačiau ne veltui lietuviai ne vienus metus išlaikė posakį, kad „skūpas“ moka du kartus. Tinkamai parinkti, patyrę specialistai, nors ir nepigiai vertina savo darbą ir teikiamas paslaugas, ilguoju laikotarpiu gali padėti sutaupyti ir uždirbti gerokai daugiau, optimizuoti procesus ir pasidalinti verslo kūrimo paslaptimis, kurios padės išvengti pradedančiųjų klaidų ir savo tikslų pasiekti greičiau ir sklandžiau. Tai sutaupys ir laiko, ir nervų.

Šiais laikais įvairiausių paslaugų verslui pasirinkimas itin platus. Atsižvelgiant į veiklos pobūdį, prioritetus, galimybes ir keliamus verslo tikslus, galima rinktis iš šių ir sričių, o prireikus samdyti ir siauresnės specializacijos, itin konkrečią patirtį turinčius ekspertus iš išorės.

1. Finansų konsultantai – jei nesate „pasikaustęs“ šioje srityje ir verslas jums visai naujas išbandymas, konsultacija su finansų ekspertais gali būti itin vertinga – padėti perprasti mokesčių sistemą, pasirinkti tinkamiausią veiklos formą ir išvengti nuostolių ar nemalonumų dėl netinkamai parengtų dokumentų ar nepriemokų. Reguliari partnerystė leis efektyviai planuoti pelną ir valdyti apyvartines lėšas. Nedidelėms kompanijoms taip pat naudinga užuot samdžius buhalterį pilnu etatu, naudotis buhalterines paslaugas teikiančių įmonių žiniomis ir kompetencija. Kone visas šias paslaugas po vienu stogu siūlo audita.lt.

2. Teisininkai – šios srities žinovai vertingi tiek pradžioje, tiek vėlesnėse veiklos stadijose – sudarant sutartis su darbuotojais, partneriais, tiekėjais, įsigyjant ar parduodant, nuomojant nekilnojamąjį turtą ar įrangą, atstovaujant jūsų verslo interesams teismuose, o idealiu atveju – užkertant kelią nusižengimams ar ginčams, kurie gali atvesti iki teismo salės.

3. Reklamos specialistai – norint būti sėkmingu verslininku itin konkurencingoje šiandienos rinkoje, kuri apima ir skaitmeninę erdvę, labai svarbu ne tik užtikrinti savo prekių ar paslaugų kokybę, bet ir tinkamai apie tai pranešti potencialiems klientams. Norint pasiekti ilgalaikių rezultatų, būtina nuosekli reklamos ir komunikacijos strategija, kuri padės būti labiau matomiems internete, kurti kokybišką turinį ir tinkamai save pristatyti. Seoreklama.lt per ilgus veiklos metus išbandė ne vieną reklamos būdą, nuolat seka naujienas, tad gali pasiūlyti efektyviausią reklamą internete ir modernius, naujausiomis rinkos tendencijomis grįstus seooptimizavimo, „Google Adwords“, „Facebook“ reklamos kampanijų bei remarketingo sprendimus, taip pat organizuoja efektyvios reklamos mokymus.

4. Renginių organizatoriai – nors neretai į vidinius renginius žiūrima šiek tiek pro pirštus ir juos surengti pavedama administratorei/iui ar tiesiog kūrybiškumu išsiskiriantiems komandos nariams, vis tik profesionalai gali parinkti tinkamiausią programą, įtraukti komandą ir padėti sutaupyti. Taip pat atidžiai rinkitės ir mokymų organizatorius, lektorius, kurie gali išties sustiprinti komandą, pakelti darbuotojų kvalifikaciją ir padėti pasiekti norimų rezultatų. Ypač profesionalumas svarbus tuomet, kai organizuojate renginius, kurie skirti ne tik darbuotojams, bet ir partneriams ar visuomenei. Tai vienas iš įvaizdžio formavimo būdų, o prastas renginys gali ne tik sugadinti nuotaiką, bet ir pakenkti reputacijai.

5. Dizaineriai, fotografai, tekstų rašytojai – jei jūsų veiklos sritis nesusijusi su dizaino darbais ar tekstais ir reikalingi pavieniai darbai – tekstai svetainei, reklaminiam lankstinukui ar proginiam leidiniui, logotipas, nuotraukos iš įmonės renginio ar panašios paslaugos, neapkraukite sudėtingomis užduotimis savo darbuotojų, kurių pareigybės gerokai skiriasi. Pasikliaukite profesionalais, kurie būtent tuo užsiima kiekvieną dieną ir gali pasiūlyti geriausią sprendimą.

Taigi, jei siekiate būti sėkmingi, nesiverskite per galvą bandydami visko išmokti ir viską spėti patys. Ilgalaikės verslo sėkmės paslaptis dažnu atveju yra tinkamai pasirinkti, profesionalūs ir patikimi partneriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?