Baltijos šalys trokšta investuotojų – siekia kapitalo rinkų sąjungos

Baltijos šalys − Estija, Latvija ir Lietuva – toliau vienija pastangas siekdamos sukurti Baltijos šalių kapitalo rinkų sąjungą, taip didinant šalių patrauklumą investuotojams.

 V.Ščiavinsko nuotr. 
 V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 1:32 PM

Šiandien Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) Londone vykstanti konferencija „Baltijos šalių kapitalo rinka” dar kartą patvirtina trijų šalių įsipareigojimą sukurti tokią sąjungą, suderinant kapitalo rinkų taisykles ir panaikinant investavimo kliūtis. Tuo pačiu trijų šalių atstovai pakartojo savo įsipareigojimą vykdyti visus reguliavimo įsipareigojimus, laikantis aukščiausių tarptautinių standartų ir vadovaujantis geriausia praktika.

Šios iniciatyvos tikslas – pritraukti investicijas bendros kapitalo rinkos pagalba, suvienijant trijų Baltijos šalių pajėgas ir panaikinant suvaržymus, su kuriais šios šalys dažnai susiduria dėl šalių mažo dydžio.

Trys šalys Susitarimo memorandumą (SM) dėl kapitalo rinkos sąjungos sukūrimo pasirašė praeitų metų lapkričio mėnesį, šią iniciatyvą aktyviai remiant Europos Sąjungai (ES) ir ERPB.

Sukūrus šios sąjungos pagrindus, įskaitant Baltijos šalių padengtų obligacijų sistemą bei paramą tolesnei regioninės Fintech ekosistemos plėtrai, buvo pradėti keli techninės pagalbos projektai. Europos Komisija teikia paramą Paramos struktūrinėms reformoms tarnybos (RSRT) ir ERPB pagalba.

Šios pastangos jau matomos verslo veikloje. Vien per pastaruosius mėnesius ERPB investavo kapitalą į „Auga grupę“, kuri yra pirmaujanti ekologiško maisto gamintoja, rėmė Talino uosto privatizavimo procesą, įsigydamas akcijų paketą bei investavo į „Lietuvos energijos“ išleistas žaliąsias obligacijas.

Toliau sekė investicijos į debiutinę mažmeninės prekybos „Maksimos grupė“ obligacijų emisiją ir, neseniai, į banko „Luminor“ pirmaeiles obligacijas.

ERPB pirmasis viceprezidentas Jurgen Rigterink: „Pamatėme padarytą nemažą pažangą siekiant sukurti kapitalo rinkų sąjungą ir esame ypač patenkinti, kad šį procesą sekė didelės naujos investicijos.

Šie du įvykiai žengti koja kojon ir parodo ERPB požiūrį, kai sujungiame investicijas su politiniais įsipareigojimais. Esame patenkinti vykdoma Baltijos šalių kapitalo rinkų reforma, įskaitant Baltijos šalių padengtųjų obligacijų sistemos sukūrimą, kurią mes vykdome bendradarbiaudami su EK RSR tarnyba. Šiandienos konferencija – puiki galimybė atlaisvinti kelią tolesnei pažangai.”

Europos Komisijos Euro ir socialinio dialogo, finansinio stabilumo, finansinių paslaugų ir kapitalo rinkų sąjungos viceprezidentas Valdis Dombrovskis: „Baltijos šalys, kurdamos savo kapitalo rinkas, gali veiksmingiau skatinti investicijas ir ekonomikos augimą.

Tai yra teigiama raida, kai trys Baltijos šalys susiburia, siekdamos sukurti bendrą ir didesnę kapitalo rinkos erdvę, reguliuojamą suderintomis taisyklėmis.

Taip bus pasiųsta aiški gera žinia Europos ir pasaulio investuotojams. Europos Komisija remia šią iniciatyvą savo Struktūrinių reformų rėmimo programos pagalba. Be to, ES siekia sudaryti palankesnes sąlygas ir remti investicijas į smulkų ir vidutinį verslą bei stiprinti vietines kapitalo rinkas, kaip Baltijos šalyse, įgyvendinant savo Kapitalo rinkų sąjungos iniciatyvą.“

Estijos finansų ministerijos Finansinės politikos ir išorės santykių generalinio sekretoriaus pavaduotojas Märten Ross: „Globalizacija ir kitos išorinės rinkos tendencijos kelia iššūkius, tačiau taip pat suteikia galimybes mažų šalių kapitalo rinkoms. Estija tiki, kad Baltijos šalių bendradarbiavimas padės mums pasinaudoti mūsų pranašumais ir sukurti gerai veikiančią vietos kapitalo rinką.“

Latvijos finansų ministrė Dana Reizniece-Ozola: „Bendradarbiavimas su EK PSRT ir ERPB padėjo realizuoti Baltijos šalių rinkos potencialą. Mes ir toliau rengėme Baltijos šalių bendradarbiavimo projektų planus, kuriuose buvo numatyta sukurti Baltijos šalių padengtųjų obligacijų turto klasę ir tai sulaukė didelio susidomėjo iš potencialių emitentų. Vykdomi darbai, siekiant aktyvinti Baltijos šalių akcijų rinką ir sutelkti savo vietos investicijas pensijų fondų ir kitų institucinių investuotojų pagalba, taip pat pagerinant Baltijos šalių matomumą tarptautinių rinkų indeksuose, yra pagrindiniai veiksmai norint pasiekti pilną mūsų kapitalo rinkos potencialą.”

Lietuvos finansų viceministrė Miglė Tuskienė: „Praėjus metams po SM pasirašymo, dar tvirčiau galiu patvirtinti mūsų pasiryžimą toliau dėti pastangas stiprinant Baltijos šalių kapitalo rinkas.

Esu įsitikinusi, kad suderintais veiksmais galima pasiekti didelių laimėjimų, nes regioninis požiūris turi daugiau prasmės nei pavienės pastangos. Trijų Baltijos šalių bendradarbiavimo sinergija gali pagerinti verslui galimybes pasinaudoti finansavimo šaltiniais mažesnėmis sąnaudomis bei suteikti daugiau galimybių investuotojams investuoti.“

Konferencija taip pat suteiks galimybę suburti politikos formuotojus, priežiūros institucijas ir verslo atstovus nuomonių apsikeitimui. Dalyviai, be kitų klausimų, aptars Baltijos šalių kapitalo rinkų sąjungos „iššūkius ir galimybes” bei Fintech plėtrą regione.

ERPB vykdo veiklą Baltijos šalyse nuo 1991 m. ir iki šiol investavo apie 2 milijardus eurų į daugiau nei 250 projektų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Stiprėjančios privačios įmonės ir kapitalo rinkos plėtra yra ERPB prioritetinės sritys šiose šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.