Užpyko – dėl pertvarkos Registrų centrą skundžia teismui

Kai naujoji „Registrų centro“ (RC) vadovybė, paskelbusi apie verslo pelnymąsi iš valstybės kišenės, ėmėsi keisti arba nutraukti sutartis su verslu, duomenis didmeniniais kiekiais perkanti bei teikianti apdorotus registrų duomenis ir jų pagrindu kurianti naujus produktus bendrovė „Debesų kompiuterija“ Vilniaus miesto apylinkės teismui pateikė prevencinį ieškinį, nurodo „Verslo žinios“.

Registrų centras jau inicijavo sutarčių nutraukimą su keturiomis bendrovėmis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Registrų centras jau inicijavo sutarčių nutraukimą su keturiomis bendrovėmis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2018, 9:05 AM, atnaujinta Oct 26, 2018, 10:38 AM

Juo siekiama neleisti RC vienašališkai nutraukti sutarties arba pakeisti joje numatytų įkainių, taip pat prašoma teismo taikyti laikinąsias apsaugos priemones – neleisti keisti ar nutraukti sutarties, kol nepasibaigs bylos nagrinėjimas. Teismas ieškinį priėmė.

„Debesų kompiuterijos“ direktorius Liudas Kanapienis teigia, kad prieš ėjimą į teismą siekė dialogo su RC vadovybe, tačiau nesėkmingai, o advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ asocijuotasis partneris Karolis Kačerauskas, atstovaujantis įmonei „Finpass“ priklausančiai „Debesų kompiuterijai“, teigia, kad pagrindo vienašališkai keisti sutartį nėra.

„RC pasirinkimas vienašališkai nutraukti sutartį vien tam, kad priverstų mokėti didesnę kainą, yra neteisėtas ir nepagrįstas. Toks RC sprendimas pažeidžia principą, kad sutartys gali būti keičiamos tik abiejų šalių bendru susitarimu. Antra vertus, ir pačiame RC reikalavime mokėti didesnę kainą nėra teisinio pagrindo“, – dienraščiui teigė K.Kačerauskas.

RC pranešė, kad jau inicijavo sutarčių nutraukimą su keturiomis bendrovėmis.

Registrų centras duomenų teikimo sutarčių su klientais keitimą inicijavo peržiūrėjęs egzistavusių sutarčių sąlygas ir nustatęs, kad dalis sutarčių galimai sudarytos diskriminacinėmis sąlygomis, kai kuriems ūkio subjektams suteiktos išskirtinės sąlygos, neturint tam teisinio pagrindo.

Registrų centras sudaręs tokias sąlygas gavo per 400 tūkst. eurų pajamų, nors pagal oficialius, Vyriausybės nustatytus įkainius duomenų suteikta už kelis šimtus milijonų eurų. Kiek tiksliai dėl išskirtinių sąlygų valstybės įmonė prarado pajamų, patikslins šiuo metu atliekamas auditas.

Iš viso yra 4 bendrovės, su kuriomis Registrų centras inicijavo sutarčių keitimą. Šiuo metu viena sutartis su bendrove jau yra pakeista ir duomenys teikiami Vyriausybės nustatytais įkainiais. Analogiškai su naujais įkainiais sutiko ir dar viena įmonė. Šiuo metu yra inicijuotas vienos sutarties nutraukimas nuo spalio 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.