Lietuvos rekordas: šiame reitinge dar nebuvo pakilusi taip aukštai

Pasaulio banko sudaromame reitinge „Doing Business 2019“ Lietuva pakilo tarp geriausias verslo sąlygas turinčių pasaulio valstybių. Iš 16 vietos į 14 įkopusi Lietuva naujausiame reitinge užima aukščiausią poziciją per visą „Doing Business“ istoriją.

Lietuva „Doing Business“ reitinge gavo geriausią įvertinimą, kokio tik iki šiol yra sulaukusi.<br>123rf.com nuotr.
Lietuva „Doing Business“ reitinge gavo geriausią įvertinimą, kokio tik iki šiol yra sulaukusi.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2018, 3:40 PM, atnaujinta Oct 31, 2018, 3:49 PM

„Dar pernai įgyvendinti Vyriausybės tikslą šoktelėti į 15-ą vietą šalių reitinge iki 2020-ųjų vadinome ambicingu, bet pasiekiamu. Mums pavyko ne tik šį tikslą pasiekti, bet ir jį pagerinti. Viso pasaulio investuotojams rodome, kad esame patikimi ir ambicingi, o svarbiausia – nuosekliai ir stabiliai kasmet įgyvendiname priemones palankių verslo sąlygų ir investicinės aplinkos užtikrinimui. Šiemet priėmėme keletą pakeitimų, kurie, tikimės, kitąmet kilstelės mus į dar aukštesnę poziciją reitinge“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

„Doing Business 2019“ ataskaitoje vertinti verslo aplinkos reglamentavimo pokyčiai, įsigalioję iki 2018 m. gegužės 1 d. Lietuva geriausiai įvertinta už nuosavybės įregistravimą (3 vieta tarp 190 valstybių), statybos leidimų procedūras (7 vieta) ir kontraktų įgyvendinimą (7 vieta).

Aukštą poziciją reitinge Lietuvai lėmė mokesčių mokėjimo palengvinimas. Priėmus Lietuvos garantijų darbuotojams jų darbdaviui tapus nemokiam ir ilgalaikio darbo išmokų įstatymo pakeitimus, socialinio draudimo įmokos ir įmokos į Garantinį fondą buvo pradėtos mokėti bendrai. Valstybinė mokesčių inspekcija palengvino pridėtinės vertės mokesčio deklaravimą, Vilniaus miesto savivaldybė sumažino žemės mokesčio tarifą nuo 0,4 proc. iki 0,12 proc.

Taip pat teigiamai įvertintas palengvintas eksportuojamų prekių deklaravimas. 2017 m. rugsėjį buvo pertvarkyta elektroninė Muitinės deklaracijų apdorojimo sistema, kuri supaprastino elektroninių deklaracijų apdorojimą, įforminimą ir kontrolę, taip sumažinant eksporto deklaravimui reikalingą laiką.

Geresniems nei pernai Lietuvos rezultatams taip pat įtakos turėjo mažųjų investuotojų apsaugos pagerinimas. Priėmus Lietuvos įmonių finansinės atskaitomybės įstatymo pakeitimus, buvo sustiprinta mažųjų investuotojų apsauga, įvedant reikalavimus pateikti informaciją apie įmonių valdybos narių ir kitų aukštas pareigas užimančių vadovų atlyginimą, premijas ir kitas išmokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.