Šiemetinį spalį ekonominių vertinimų rodiklis 6 procentiniais punktais didesnis nei pernykštį

Ekonominių vertinimų rodiklis spalio mėn. buvo 7 ir, palyginti su rugsėjo mėn., sumažėjo 1 procentiniu punktu. Statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 5, vartotojų - 3, paslaugų sektoriaus - 2, pramonės ir prekybos - 1 procentiniu punktu.

D.Piraitytės nuotr.
D.Piraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2018, 1:03 PM

Statistikos departamento duomenimis, palyginti su 2017 m. spalio mėn., ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 6 procentiniais punktais: statybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 11, paslaugų sektoriaus - 10, vartotojų ir prekybos - 6, pramonės - 2 procentiniais punktais.

Pramonės įmonių vadovų apklausos rezultatai parodė, kad spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn., pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 1 procentiniu punktu. Tam įtakos turėjo pesimistiškesnė produkcijos gamybos prognozė: per artimiausius 3 mėn. produkcijos gamybą ketino didinti 28 proc. apklaustų įmonių vadovų, mažinti - 15 proc. (prieš mėnesį - atitinkamai 31 ir 14 proc.). Sumažėjo ir gaminių eksporto prognozė: 21 proc. įmonių vadovų prognozavo eksporto augimą, 13 proc. - mažėjimą (prieš mėnesį - atitinkamai 29 ir 9 proc.). Darbuotojų skaičiaus didėjimą prognozavo 13 proc. apklaustų įmonių vadovų, dauguma (79 proc.) - darbuotojų skaičiaus keisti neketino.

Spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn., sulėtėjo pramonės produkcijos gamybos bei paklausos augimas: 25 proc. respondentų teigė, kad produkcijos gamyba per praėjusius 3 mėn. padidėjo, 20 proc. - kad sumažėjo (prieš mėnesį - atitinkamai 31 ir 16 proc.). Gaminamos produkcijos paklausos padidėjimą nurodė 19 proc. apklaustų įmonių vadovų, 17 proc. - sumažėjimą (prieš mėnesį - atitinkamai 31 ir 11 proc.).

Statybos pasitikėjimo rodiklis spalio mėn., palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 11 procentinių punktų. Tam įtakos turėjo geresnis statybos darbų paklausos vertinimas bei optimistiškesnė darbuotojų skaičiaus prognozė.

Statybos darbų paklausos vertinimo tendencija geresnė nei prieš metus: 71 proc. - paklausą vertino kaip pakankamą, 28 proc. - kaip blogą (prieš metus atitinkamai - 57 ir 42 proc.). Statybos darbų apimties tendencijos, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pagerėjo: 31 proc. apklaustų įmonių vadovų teigė, kad statybos darbų padaugėjo, 8 proc. - nurodė, kad sumažėjo (prieš metus - atitinkamai 25 ir 11 proc.).

Spalio mėn. 10 proc. įmonių vadovų prognozavo, kad per artimiausius 3 mėn. darbuotojų skaičius didės, 18 proc. - kad mažės (prieš metus - atitinkamai 12 ir 28 proc.). Statybos darbų užsakymų prognozė taip pat geresnė nei prieš metus: užsakymų padaugėjimo artimiausiais mėnesiais tikėjosi 12 proc. apklaustų įmonių vadovų, 15 proc. - prognozavo, kad užsakymų mažės (prieš metus - atitinkamai 10 ir 25 proc.). Dauguma (77 proc.) respondentų prognozavo, kad statybos darbų kainos nesikeis, 18 proc. - kad didės.

Mažmeninės prekybos įmonių vadovų apklausa parodė, kad spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn., pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 1 procentiniu punktu. Tam įtakos turėjo prastesnė prekybos įmonių verslo padėtis. Spalio mėn. 17 proc. įmonių teigė, kad jų verslo padėtis pagerėjo, 4 proc. - kad pablogėjo (prieš mėnesį - atitinkamai 22 ir 3 proc.).

Tačiau verslo padėties prognozė artimiausiems mėnesiams šiek tiek geresnė nei praėjusį mėnesį: 25 proc. įmonių vadovų tikėjosi, kad per artimiausius mėnesius jų verslo padėtis gerės, 4 proc. prognozavo, kad blogės (rugsėjo mėn. - atitinkamai 21 ir 3 proc.). Optimistiškesnė ir prekių įsigijimo prognozė: kad įsigys daugiau prekių teigė 26 proc. apklaustų įmonių, kad mažiau - 8 proc. (rugsėjo mėn. - atitinkamai 17 ir 7 proc.).

Dauguma (81 proc.) apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus keisti neketino, 16 proc. - numatė priimti naujų. 90 proc. respondentų prognozavo, kad parduodamų prekių kainos nesikeis, 9 proc. - kad didės.

Paslaugų sektoriaus įmonių vadovų apklausos rezultatai parodė, kad spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn., pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 2 procentiniais punktais. Tam įtakos turėjo sumažėjusi teikiamų paslaugų paklausa bei pesimistiškenė jos prognozė artimiausiems mėnesiams.

Per pastaruosius mėnesius teikiamų paslaugų paklausos augimas sulėtėjo: spalio mėn. 34 proc. respondentų nurodė, kad paklausa padidėjo, 8 proc. - kad sumažėjo (prieš mėnesį - atitinkamai 38 ir 10 proc.). Sulėtėjo ir darbuotojų skaičiaus augimas: 34 proc. respondentų nurodė, kad darbuotojų skaičius padidėjo, 16 proc. - kad sumažėjo (rugsėjo mėn. - atitinkamai 35 ir 14 proc.). Paslaugų įmonių verslo padėtis per pastaruosius mėnesius beveik nesikeitė: spalio mėn. pagerėjimą nurodė 32 proc. įmonių vadovų, pablogėjimą - 4 proc. (rugsėjo mėn. - atitinkamai 34 ir 6 proc.).

Spalio mėn. 41 proc. respondentų numatė paklausos didėjimą, 7 proc. - mažėjimą (prieš mėnesį - atitinkamai 40 ir 4 proc.). Kaip ir praėjusį mėnesį, 29 proc. apklaustų paslaugų sektoriaus įmonių vadovų planavo priimti naujų darbuotojų, bet dauguma (63 proc.) darbuotojų skaičiaus keisti neketino. Teikiamų paslaugų kainų didėjimą artimiausiu metu prognozavo 12 proc. apklaustų įmonių vadovų, mažėjimą - 1 proc.

Eleonora Budzinauskienė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.