Apsukrus vilnietis uždirbti iš kolumbariumo nespėjo

To dar nebuvo – valdžia liepė nuversti Rokantiškių kapinėse savavališkai pastatytą kolumbariumą, kurio kriptose apsukrus vilnietis jau siūlė vietas urnoms su artimųjų pelenais. Aišku, ne už dyką.

Penkiolika kriptų šiame nelegaliame Rokantiškių kolumbariume niekada nebus užpildytos – statinys iki lapkričio 5-osios privalo būti nugriautas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Penkiolika kriptų šiame nelegaliame Rokantiškių kolumbariume niekada nebus užpildytos – statinys iki lapkričio 5-osios privalo būti nugriautas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Koružas net nepastebėjo, kaip Rokantiškių kapinėse iškilo kolumbariumas.
J.Koružas net nepastebėjo, kaip Rokantiškių kapinėse iškilo kolumbariumas.
Rokantiškių kapinių pradžia – 1971-aisiais. Iki to laiko čia buvo kaimas.
Rokantiškių kapinių pradžia – 1971-aisiais. Iki to laiko čia buvo kaimas.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2018-11-03 22:39

Sužinojusi apie nelegalų penkiolikos vietų kolumbariumą Rokantiškių kapinėse savivaldybė buvo griežta: iki lapkričio 5-osios statinio privalo nelikti. Tad iš karto po Vėlinių turėtų prasidėti statinio griovimo darbai.

Nei Rokantiškių kapinių administracija, nei savivaldybė dievagojosi nepastebėjusios, kaip šis kolumbariumas iškilo, nors jis puikiai matomas nuo Viršupio gatvės.

O šeimos kapavietėje pastatęs kolumbariumą vilnietis internete jau siūlė kriptas po 700 eurų. Tai šiek tiek pigiau nei kituose kolumbariumuose. Taip sakant, akcija. Kiek paskui būtų tekę mokėti už kriptos nuomą, skelbime nenurodyta.

Užgrobė svetimą teritoriją

Perkėlęs artimojo palaikus į kitą amžinojo poilsio vietą, vilnietis, kurio pavardė neskelbiama, sumanė tuščiame kape pastatyti kolumbariumą. Gal taip greitai jis nebūtų užkliuvęs, jei nebūtų paslaugų pradėjęs siūlyti viešai.

Rokantiškių kapinėse, kuriose laidoti vietos beveik nebėra, sutikta moteris piktinosi ne tik tuo, kad žmogus be leidimo pastatė kolumbariumą.

Anot moters, blogai ir tai, kad jis užgrobė aplinkinių kapaviečių teritoriją. Tai matyti plika akimi. Kolumbariumas tiesiog prigludęs prie kitų kapaviečių.

Savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius tikino, kad paaiškėjus šiam atvejui jau spalio 26-ąją išsiųstas reikalavimas nugriauti nelegalų kolumbariumą.

„Labai tikimės, kad asmuo statinį nugriaus iki numatyto termino, kitu atveju kreipsimės į teismą“, – žadėjo G.Runovičius.

Paklaustas, kaip Rokantiškių kapinių administracija nepastebėjo kolumbariumo statybos, G.Runovičius teisinosi, kad kapinių plotas – per 40 hektarų. Administracija, vos tik pastebėjusi nelegalų statinį, esą nedelsdama pranešė savivaldybei.

Kainos – dar aukštesnės

Šiuo metu savivaldybei priklausantys kolumbariumai yra įrengti Liepynės, Sudervės ir Kairėnų kapinėse.

Taip pat juos planuojama statyti ir Antakalnio bei Karveliškių kapinėse.

Savivaldybė apie kolumbariumų užimtumą siūlė klausti kapinių administratorių, kurie tikino, kad vietų urnoms dar yra nemažai. Mat nuo ketinimo taip laidoti atbaido aukštos kainos.

Nors kapinių administratoriai aiškino, kad kainos smarkiai skiriasi, kiekvienos vietos vis kitokios, aiškėja, kad vienos nišos kaina perkopia tūstantį eurų. Be to, dar kasmet reikia mokėti nuomos mokestį.

Paprastai žemesnė kaina tuose kolumbariumuose, kurie pastatyti vietoj kapinių tvoros.

Kolumbariumams taikomi specialūs reikalavimai. Ar juos atitinka nelegalus statinys Rokantiškių kapinėse, niekas nesiaiškino.

Kolumbariumo nišos gylis ir plotis turi būti ne mažiau kaip pusė metro, kad būtų įmanoma saugoti keturias standartines kapsules urnose.

Per pusę amžiaus pasikeitė

Netoli iškilusio kolumbariumo esančių svainio ir kitų giminių kapų prieš Vėlines atėjęs aplankyti Jonas Koružas stebėjosi: „Gyvenu netoli, čia dažnai ateinu, bet statybų taip ir nepastebėjau.“

Vilnietis stebėjosi: kaip galima tokiu būdu mėginti užsidirbti pinigų ir dar užgrobiant svetimą žemę?

Nuo 1968-ųjų Vilniuje gyvenantis, daugybę metų miškininku dirbęs ir tik prieš porą metų į pensiją išlydėtas J.Koružas prisiminė, kad anksčiau vietoj Rokantiškių kapinių gyveno žmonės, buvo nemažas kaimas.

O dabar ši vieta pavirto vienomis didžiausių Vilniaus kapinių, kuriose vietos jau beveik nebelikę.

Rokantiškių kapinių pradžia – 1971-aisiais, kai pirmosios dvi kapavietės atsirado netoli dabartinės kapinių administracijos pastato.

Prieš tai sovietų valdžia visiems Rokantiškių kaimo gyventojams skyrė butus.

Tačiau laidoti artimųjų tuščiuose laukuose ir dar kur žmonių anksčiau gyventa vilniečiai nenorėjo. Tad pirmaisiais metais Rokantiškių kapinės plėtėsi vangiai.

„Ten Vasiliauskai gyveno, – rodydamas į nelegalaus kolumbariumo pusę leidosi į prisiminimus J.Koružas. – O štai ten – Gromykos, Matusovičiai. Aplink buvo plyni kalvoti laukai. Beržai ir kiti medžiai pasodinti tik kai įkurtos kapinės.“

Tuščių kriptų yra daugybė

Šiuo metu savivaldybei priklausantys kolumbariumai yra įrengti Liepynės, Sudervės ir Kairėnų kapinėse. Taip pat juos planuojama statyti ir Antakalnio bei Karveliškių kapinėse.

Savivaldybė apie kolumbariumų užimtumą siūlė klausti kapinių administratorių, kurie neslėpė, kad vietų urnoms dar yra nemažai. Mat laidoti tokiu būdu atbaido aukštos kainos.

Kolumbariumai nepopuliarūs ir dėl to, kad giminės savo artimųjų palaikus, nors ir kremuotus, dažniausiai tebelaidoja žemėje.

Tuščių kriptų kolumbariumuose yra ne tik Vilniuje. Štai Kelmės kapinėse jau prieš trejus metus pastatytas kolumbariumas, biudžetui kainavęs beveik 100 tūkst. eurų.

Tačiau vietų laikyti urnoms su mirusiųjų pelenais per šį laiką nusipirkta tik 16, o 200 nišų tebėra tuščios.

Panaši situacija ir viename pirmųjų pastatytame Kėdainių kolumbariume. Iš 214 kriptų, kurių kiekvienoje telpa keturios urnos, neužimta beveik 200.

Mokėti gali ne kiekvienas

Nors Vilniaus kapinių administratoriai aiškino, kad kainos smarkiai skiriasi, kiekvienos vietos vis kitokios, aiškėja, kad vienos nišos kaina perkopia tūkstantį eurų.

Be to, dar kasmet reikia mokėti nuomos mokestį.

Paprastai žemesnė kaina tuose kolumbariumuose, kurie pastatyti vietoj kapines juosiančios tvoros.

Beje, Katalikų bažnyčia neprieštarauja palaikų kremavimui, bet neleidžia pelenų laikyti namuose arba jų išbarstyti gamtoje.

Ilgapirščiai suniokojo ir manekenės kapą

Pavasarį vagys nuniokojo Sudervės kapinėse esantį kolumbariumą. Jie sugadino net 25 amžinojo poilsio vietas, tarp jų ir Klaipėdoje tragiškai žuvusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės.

llgapirščiai nupjaustė visas puošmenas, net ant Dovilės kapo buvusią amžinos ugnelės žvakidę ir vazelę.

Artimųjų kapus lankę vilniečiai jau anksčiau pastebėjo, kad prie kolumbariumo yra tamsu, tad vagys čia gali netrukdomai darbuotis. Po vagysčių jie siūlė prie kolumbariumo įrengti vaizdo kamerą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.