Neįtikėtinas proveržis: tokių aukštumų Lietuva dar nebuvo pasiekusi

Vienos didžiausių pasaulyje verslo ir finansinių naujienų agentūrų „Bloomberg L.P.“ apžvalgininkai  Angusas Whitley ir Adrianas Leungas pakomentavo Pasaulio banko paskelbtą 190 pasaulio valstybių reitingą, kuris sudarytas įvertinus verslo sąlygas kiekvienoje iš jų. 

 „Bloomberg L.P.“ apžvalgininkų sudarytame reitinge Lietuva iš 16 vietos pakilo į 14-ą.<br> G. Šiupario nuotr.
 „Bloomberg L.P.“ apžvalgininkų sudarytame reitinge Lietuva iš 16 vietos pakilo į 14-ą.<br> G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2018, 2:04 PM

Savo straipsnį jie pavadino „Where to Do Business in 2019. And Where to Avoid“ („Kur verstis verslu 2019 metais. Ir kokių šalių vengti“.  

Kaip jau skelbėme, Lietuva šiame reitinge iš 16 vietos pakilo į 14-ą ir dabar užima aukščiausią poziciją per visą „Doing Business“ istoriją. A.Whitley ir A.Leungas apžvelgia padėtį visame pasaulyje.

Kinija mažina atotrūkį nuo savo pagrindinės konkurentės ekonomikos srityje – Jungtinių Amerikos Valstijų, tapdama šalimi, kurioje  lengva imtis verslo, rašo autoriai.

Pasaulio banko kasmet sudaromame šalių reitinge, kurių ekonomikos ima viršų prieš biurokratiją, pirmąją vietą vėl užėmė Naujoji Zelandija, sumažinusi verslo įmonės steigimo kainą. 

O dvi daugiausiai gyventojų turinčios šalys –Indija ir Kinija – padarė reitinge šuolį, įvykdžiusios plataus masto reformas, kurių tikslas buvo sumažinti galvos skausmą įmonėms ir verslininkams, konstatuoja „Bloomberg“.

Ataskaitoje  „Doing Business 2019“ („Verslo sąlygos 2019“) matyti nauja šalių išsidėstymo sąrašo viršuje tvarka: JAV, dabar įsivėlusi į prekybos karą su Kinija, yra viena iš nedaugelio šalių, kur įkurti verslo įmonę ir verstis verslais pasidarė sunkiau. 

Jungtinė Karalystė, kuri derasi dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, taip pat smuktelėjo žemyn. Dabar yra lengviau verstis verslais buvusioje sovietinėje Gruzijoje (Sakartvele) negu Britanijoje ar Amerikoje.

Singapūras ir Danija ir vėl tarp lyderių. Sąrašo apačioje – irgi jokių pakitimų.

Lieka tik viena vieta, kur verstis verslais sunkiau nei Venesueloje ar Eritrėjoje: iš 190 šalių, įtrauktų į Pasaulio banko reitingą, Somalis vėl atsidūrė paskutinėje vietoje.

Į ką buvo atsižvelgiama?

16-oje ataskaitoje įvertintas bemaž kiekvienas vertimosi verslu aspektas pagal tai, ar tai daryti paprasta, ar sudėtinga – nuo naujo padalinio steigimo ir leidimo statybai iki elektros įvedimo.

Geriausi ir blogiausi rodikliai

Naujosios Zelandijos gyventojai gali atidaryti verslo įmonę per keletą valandų. O, tarkim, Laose ši procedūra gali užtrukti 174 dienas.

● Slovėnija – šalis, kurioje atidaryti verslo įmonę kainuoja pigiausiai.

● Afganistanas pagerino savo rodiklius labiau nei bet kuri kita šalis, sustiprindamas smulkiųjų investuotojų apsaugą.

● Kinija paspartino elektros energijos įvedimą Pekine ir Šanchajuje nuo 150 dienų  iki šiek tiek ilgesnio kaip 30 dienų laiko tarpo.

Azija

Kinija ir Indija išsiskiria iš visų likusių šalių. Indijos ministras pirmininkas Narendra Modis prisiekė supaprastinti vertimosi verslais sąlygas šalyje ir nusitaikė į geriausiųjų penkiasdešimtuką. 

Po to, kai šalis sutrumpino muitinės kontrolės terminus, ji šoktelėjo iš šimtosios vietos, kurią užėmė praėjusiais metais, į 77-ąją. 

Kinija persikėlė iš 78-osios į 46-ąją vietą ir pirmą kartą atsidūrė 50 geriausių šalių draugijoje.

Europa

Šiam žemynui atiteko pusė vietų lyderių dešimtuke. Sakartvelas aplenkė Jungtinę Karalystę ir JAV, užimdamas šeštąją vietą. Kaip ir Naujojoje Zelandijoje, Sakartvele norint pradėti verslą reikalinga viso labo viena procedūra – tai geriausias rodiklis pasaulyje. 

Sakartvelo ir Norvegijos pasiekimai nustūmė Jungtinę Karalystę dviem laipteliais žemyn, ir dabar ši šalis užima tik devintąją vietą.

Artimieji Rytai ir Šiaurės Afrika

Šis regionas ir toliau velkasi uodegoje pagal lyčių lygybę: moterys verslininkės susiduria su kliūtimis 14 šalių, teigiama Pasaulio banko ataskaitoje.

Jungtiniai Arabų Emyratai užima 11 vietą ir yra venintelė Artimųjų Rytų šalis, patekusi tarp dvidešimties geriausių.

JAV

JAV nukrito iš šeštosios vietos į aštuntąją, praleidusios į priekį Sakartvelą ir Norvegiją. Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja – vienintelės dešimtuko šalys, kurios pablogino savo rodiklius. 

Tarp pagrindinių kliūčių Jungtinėse Valstijose –  padidėjęs biurokratinis vilkinimas atidarant verslo įmonę ir prijuniant ją prie elektros tinklų, konstatuoja „Bloomberg“ apžvalgininkai A.Whitley ir A.Leungas.

Ir nors straipsnio autoriai apie Lietuvą neužsimena, 14 vieta šiame reitinge ne tik džiugina, bet ir yra koziris investicijoms pritraukti, šalies ekonomikai vystyti ir žmonių gerovei kelti. 

Džiugina ir tai, kad visos trys Baltijos sesės atsidūrė antrajame šio reitingo dešimtuke, palikdamos „uodegoje“ ne tik kaimynes, bet ir daugelį išsivysčiusių šalių.

Šalys – biurokratijos naikintojos

(Vietos pasaulyje, kur lengviausia verstis verslais)

1. Naujoji Zelandija,

2. Singapūras,

3. Danija,

4. Honkongas,

5. Pietų Korėja,

6. Sakartvelas,

7. Norvegija,

8. JAV,

9. Jungtinė Karalystė,

10. Makedonija,

11. Jungtiniai Arabų Emyratai,

12. Švedija,

13. Taivanas, Kinija,

14. Lietuva,

15. Malaizija,

16. Estija,

17. Suomija,

18. Australija,

19. Latvija,

20. Mauricijus,
...
31. Rusija,
...
33. Lenkija,
...
37. Baltarusija.

Šaltinis: Pasaulio banko ataskaita „Doing Business 2019“ 

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.