Dėl į Latviją nutekėjusių dešimčių milijonų Estija svarsto akcizų alkoholiui mažinimą

Latvijos Estijos pasienyje įsibėgėjus alkoholinių gėrimų prekybai, Latvijoje apsiperka jau ne tik estai, bet ir suomiai, tuo tarpu Estijos biudžetas per metus netenka apie 40 mln. eurų vien iš stipriųjų gėrimų akcizo, ne ką mažesnės ir prarastos PVM sumos, verslo pelnas. Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ragina atkreipti dėmesį į tai, kad šiandien Estija priversta svarstyti akcizų alkoholiui mažinimo klausimą ir siūlo nekartoti jos klaidų.

 Pasak V.Sutkaus, akcizų tarifai negali drastiškai prasilenkti su šalies gyventojų pajamų lygiu ir perkamaja galia.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Pasak V.Sutkaus, akcizų tarifai negali drastiškai prasilenkti su šalies gyventojų pajamų lygiu ir perkamaja galia.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2018, 3:27 PM, atnaujinta Nov 6, 2018, 3:28 PM

Beatodairiškas akcizo didinimas į Latvijos biudžetą nutekino dešimtis milijonų eurų

Eilę metų iš eilės Estijos valdžia deklaravo kovą su girtavimu ir kasmet didino akcizus alkoholiui. Tačiau šitokio rezultato jie nesitikėjo – skirtumas tar Estijos ir Latvijos kainų pasidarė toks ženklus, kad Latvijoje pasienyje prie Estijos atsidarė daugybė alkoholio parduotuvių, alkoholio pardavimai Estijoje sumažėjo 30-40 proc., o Latvijoje atitinkamai išaugo.

„Didžiulis srautas pirkėjų iš Estijos ir Suomijos keliauja į Latviją ir perka alkoholinius gėrimus ten. Paprastai tariant, estai sumoka mokesčius Latvijai ir tos sumos pasiekė dešimtis milijonų. Estijos premjeras Jüri Ratas jau viešai paskelbė apie numatyto akcizų didinimo 2019 ir 2020 metais atšaukimą. Vyksta diskusija ir dėl tarifų mažinimo“, – pasakojo LVK prezidentas.

Pasak V.Sutkaus, akcizų tarifai negali drastiškai prasilenkti su šalies gyventojų pajamų lygiu ir perkamaja galia. Pasiūlos ir paklausos dėsniai ekonomikoje veikia nepriklausomai nuo politikų įnorių, todėl anksčiau ar vėliau sulaukiame pasekmių.

Lietuva dar gali išvengti didelių finansinių netekčių

Padidinti akcizai Lietuvoje įsigaliojo beveik prieš dvejus metus – drastiškas kainų šuolis sukrėtė verslą tačiau didesnių problemų kol kas pavyko išvengti. Pastaruoju metu įšaldyti tarifai leido pasiekti, kad biudžeto surinkimas taip pat nepablogėjo. Tačiau lenkų akcizų tarifas stipriesiems gėrimams mažesnis jau ketvirtadaliu, o lietuviai skaičiuoti moka ir kelią į Lenkijos parduotuves puikiai žino.

„Esminis vartotojų įpročių pasikeitimas Estijoje įvyko per vienerius – 2017 metus. Mes balansuojame ant ribos, kurią peržengus didelias finansines netektis patirs ir verslas, ir valstybės biudžetas“ – teigia LVK prezidentas. Jis viliasi, jog valdančiajai daugumai užteks sveiko proto nekartoti Estijos klaidų ir akcizų didinimas alkoholiui artimiausiu metu nebus svarstomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį