Premjeras S. Skvernelis paskubėjo – naujas prekybos tinklas lietuviams seniai pažįstamas

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalino naujiena, kurioje teigiama, kad į Lietuvą ketina investuoti didelė mažmeninės prekybos įmonė. Teigiama, kad ji valdo daugiau nei 15 tūkst. parduotuvių.

S.Skvernelis „Facebook“ paskyroje pasidalino naujiena, kurioje teigiama, kad Lietuvoje investuos prekybos tinklas, valdantis daugiau nei 15 tūkst. parduotuvių.<br> Lrytas.lt fotomontažas
S.Skvernelis „Facebook“ paskyroje pasidalino naujiena, kurioje teigiama, kad Lietuvoje investuos prekybos tinklas, valdantis daugiau nei 15 tūkst. parduotuvių.<br> Lrytas.lt fotomontažas
S.Skvernelis.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis.<br>D.Umbraso nuotr.
„Rewe Group“ nuo 2008 m. valdo prekybos tinklą „Iki“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
„Rewe Group“ nuo 2008 m. valdo prekybos tinklą „Iki“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 7, 2018, 2:04 PM, atnaujinta Nov 7, 2018, 4:05 PM

„Lietuvos mažmeninės prekybos rinka yra patraukli užsienio investuotojams. Šiandien susitikau su vienu iš jų, atsiliepusiu į rugsėjį išsiųstą mano kvietimą didžiausiems Europos prekybos tinklams.

Tai – daugiau nei 15 tūkst. parduotuvių valdanti įmonių grupė, kurioje dirba daugiau nei 350 tūkstančių darbuotojų ir kurios pajamos pernai viršijo 57 milijardus eurų.

Galiu pasidžiaugti, kad didelę patirtį turinti ir tokios apimties verslo grupė apsisprendė investuoti bei plėsti savo verslą Lietuvoje. Gavau asmeninį patikinimą, kad skaidrios ir visiems vienodos taisyklės yra pagrindas ilgalaikėms investicijoms“, – rašė jis.

15min.lt žiniomis, premjeras kalba apie Vokietijos antrą pagal dydį prekybininkę „Rewe Group“, nuo 2008 m. valdančią prekybos tinklą „Iki“.

Pati „Iki“ neigia tokią žinią – naujo tinklo nebus, plėsis esamas.

„Jie jau yra atėję, bet kokiu atveju atėjimo čia nėra. Jie („Rewe“ – 15min.lt) čia atėję nuo 2008 m., yra mūsų akcininkai. Nelabai galiu pakomentuoti premjero žodžių“, – portalui 15min.lt sakė „Iki“ prekybos tinklo atstovė Berta Čaikauskaitė.

Padidino akcijų paketą

Vokietijos mažmeninės prekybos milžinė „Rewe“ padidino vieną didžiausių Lietuvos mažmeninės prekybos tinklų „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ akcijų paketą ir tapo didžiausia įmonės akcininke.

„Palink“ generalinis direktorius Gerardas Rogas sako, jog artimiausiu metu ketinama ir toliau stiprinti „Iki“ pozicijas Lietuvoje. Per dvejus metus šalyje planuojama atidaryti 20 naujų „Iki“ parduotuvių ir rekonstruoti apie 50 esamų.

„Esame įsitikinę, kad šis žingsnis dar labiau sustiprins „Iki“ prekybos tinklo poziciją Lietuvoje ir padės užtikrinti dar didesnį pirkėjų ir mūsų darbuotojų pasitenkinimą“, – pranešime spaudai sakė „Rewe“ International“ valdybos narys Januszas Kulikas.

„Naujos investicijos rodo, kad judame teisinga linkme ir turime daug potencialo“, – sakė G.Rogas.

„Palink“ pranešė padidinusi „Palink“ akcijų paketą nuo 55,58 proc. ik 93,75 proc. Antra akcininke liko „E. Leclerc“ grupei priklausanti bendrovė „Unilec“.

Patvirtino, kad kalbėjosi su „Rewe“

S.Skvernerio patarėjas Lukas Savickas BNS patvirtino, kad premjeras susitiko su „Rewe“ atstovais. Anot jo, „Rewe“ padidino savo dalį bendrovėje „Palink“ nuo mažiau nei 50 proc. iki maždaug 94 proc. ir planuoja plėtrą Lietuvoje.

„Iki“ prekybos tinklą už 213 mln. eurų siekė įsigyti „Rimi Lietuva“, tačiau Konkurencijos taryba balandį neleido užbaigti sandorio, „Rimi Lietuvai“ neįgyvendinus visų įsipareigojimų – nebuvo rasti tinkami 17-os abiejų tinklų parduotuvių pirkėjai, kurie, Konkurencijos tarybos manymu, galėtų užtikrinti veiksmingą konkurenciją.

Vokietijos mažmeninės prekybos milžinė „Rewe“, perėmusi kontrolinį vieną didžiausių Lietuvos mažmeninės prekybos tinklų „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ akcijų paketą, žada plėsti verslą Lietuvoje.

„Buvo vieno didžiausių prekybos tinklų atstovo, valdybos nario, atsakingo už šitą regioną atvykimas. Atsiliepimas į tą laišką (premjero kvietimą investuoti Lietuvoje – BNS), kuris buvo parodytas pačiai valdybai, ir nusiteikimas keisti iš esmės strategiją, tai yra ne uždarinėti savo parduotuves, tapti kontrolinio akcijų paketo savininku ir daryti plėtrą tais pačiais principais, kur „Rewe Group“ tinklai daro daugelyje Europos valstybių“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė S.Skvernelis.

„Tas mus labai tenkina ir džiugina, nes kalbama apie konkurencijos didinimą ir dideles investicijas į Lietuvą“, – pridūrė jis.

Premjeras pabrėžė, kad Vyriausybė neatsisako savo planų stiprinti vidutinio ir smulkaus bei šeimų prekybos verslą.

„Nematau čia grėsmės. Dar daugiau, kalbant apie tas patirtis, kurios yra kitose Europos valstybėse, kur daro „Rewe Group“, būtent yra stiprinimas gamintojų, tiekėjų kooperaciją, vietinių gamintojų skatinimas. Ir tai labai svarbus požiūris, kad vietiniam verslui yra skiriamas prioritetas. Mus toks požiūris tenkina“, – tvirtino S.Skvernelis.

S.Skvernelis šiemet rugsėjį pakvietė 12 Europos didžiųjų prekybos tinklų investuoti Lietuvoje. Tuomet teigta, kad sąraše yra prekybos tinklai, veikiantys Europoje ir kitur, tačiau jų pavadinimai nebuvo atskleidžiami.

Kiek anksčiau premjeras jau kvietė į Lietuvą ateiti Vokietijos mažmeninės prekybos grupės „Schwarz Gruppe“ valdomą prekybos tinklą „Kaufland“. Tačiau jo atstovė Anna Muenzing BNS tuomet tvirtino, kad šiuo metu grupė neturi planų plėstis Lietuvoje. Šalyje nuo 2016 metų veikia tos pačios grupės valdomas Vokietijos prekybos tinklas „Lidl“.

S.Skvernelis prieš metus skelbė, kad į Lietuvą ateiti siūloma vienam neįvardijam Lenkijos prekybos tinklui. Daugiausia parduotuvių Lenkijoje turi „Žabka“ ir „Lewiatan“. Lietuvoje jau veikia Lenkijos nemaisto prekių tinklas „Pepco“, aktyviai plečiasi Latvijos statybos medžiagų tinklas „Depo“, be kita ko, prekiaujantis ir maisto produktais.

Vyriausybės idėją pasikviesti į Lietuvą didžiuosius Europos prekybos tinklus kai kurie ekspertai vadina utopija. Kiti analitikai mano, jog tai logiškas sprendimas, siekiant didinti konkurenciją prekybos rinkoje, tačiau jis neturėtų būti pristatomas kartu su planais griežtinti didžiųjų tinklų verslo sąlygas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.