„Yandex. Taxi“ nauju prekės ženklu „Yango“ žengė į Suomijos rinką

„Yandex. Taxi“ keleivių vežimo paslauga „Yango“ pavadinimu pradėjo veikti Helsinkyje. Mobilioji programėlė „Yango“ pasiekiama ir Suomijos gyventojams per „Google Play“ arba „App Store“ suomių, lietuvių, anglų ir kitomis kalbomis.

Mobilioji programėlė „Yango“ pasiekiama ir Suomijos gyventojams per „Google Play“ arba „App Store“ suomių, lietuvių, anglų ir kitomis kalbomis.<br>Sputnik / Scanpix nuotr.
Mobilioji programėlė „Yango“ pasiekiama ir Suomijos gyventojams per „Google Play“ arba „App Store“ suomių, lietuvių, anglų ir kitomis kalbomis.<br>Sputnik / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 11:51 AM, atnaujinta Nov 9, 2018, 11:52 AM

Kaip ir „Yandex. Taxi“ programėlė „Yango“ naudoja nuosavas kartografines technologijas – žemėlapius, maršrutizaciją, navigaciją, taip pat ir išmaniąją užsakymų paskirstymo sistemą.

Tai suteikia galimybę keletą kartų sutrumpinti laiką, kurį vairuotojas švaisto veltui ieškodamas naujų keleivių, važiuoja į kitą iškvietimą, veža keleivį ne pačiu trumpiausiu maršrutu arba stovi spūstyje. Todėl važiavimo kainos dažnai yra mažesnės.

Turistai iš Lietuvos, jau turintys programėlę „Yandex.Taxi“, per ją gali užsisakyti keliones į Helsinkį – įdiegti naujos programėlės išmaniajame telefone nereikia.

Užsakymo metu programėlė, įvertinant kelio situacijas, apskaičiuoja tikslią kainą, kuri nepasikeis, net jeigu vairuotojas pateks į spūstį arba nuspręs jos išvengti. Sumokėti už kelionę galima programėle „Yango“, kuri susieta su banko kortele arba grynaisiais pinigais.

Kaip ir kitose šalyse „Yango“ neturi nuosavų automobilių ir vairuotojų. Suomijoje programėlė veikia ir su kompanijomis partneriais, ir tiesiogiai su vairuotojais individualiais verslininkais, turinčiais licenciją teikti taksi paslaugas.

Helsinkyje jau atidarytas „Yango“ centras vairuotojams, kur jie gali prisijungti prie paslaugos, išmokti dirbti su programėle, išlaikyti testus ir gauti atsakymus į bet kokius klausimus.

Paslaugos Yandex. Taxi ir „Yango“ veikia 14 šalių, įskaitant Lietuvą, Latviją ir Estiją. Vilniuje „Yandex.Taxi“ pradėjo dirbti 2018 metų birželį; pirmąsias tris darbo dienas ja pasinaudojo apie 10 tūkstančių žmonių.

ELTA primena, kad liepos pabaigoje Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) įspėjo, jog Lietuvoje pradėta aktyviai platinti išmaniesiems įrenginiams skirta „Yandex. Taxi“ programėlė reikalauja prieigos prie didelio kiekio jautrių duomenų ir leidimo naudotis įrenginio funkcijomis.

Programėlė prašo leidimo naudotis galimybe aktyvuoti įrenginio kamerą ir mikrofoną (vykdyti naudotojo aplinkos įrašymą), naudoti kontaktų sąrašą (galimybė gauti telefonų knygos, naudojamų paskyrų informaciją), vykdyti skambučių valdymą, įrenginio tapatybės ir veiklos būklės nustatymą, vykdyti trumpųjų pranešimų paslaugų valdymą (galimybė perimti gaunamus pranešimus), atlikti turinio, saugomo išmaniojo įrenginio atmintyje, modifikavimą, nustatyti tikslią (GPS) įrenginio buvimo vietą, atlikti tinklo prieigos valdymą (siųsti duomenis internetu, stebėti ir valdyti tinklo sujungimus, valdyti belaidžio tinklo (angl. Wi-Fi) prieigą).

Pažymėtina ir tai, kad vėlesnės programėlės versijos gali padidinti reikalaujamų funkcijų prieigų kiekį. Šie „Yandex. Taxi“ programėlės poreikiai galimai sudaro sąlygas neteisėtam asmens duomenų rinkimui ir kaupimui, o tai kelia susirūpinimą dėl jų saugumo, mano NKSC specialistai.

Remiantis programėlės naudojimo sąlygomis, iš naudotojo įrenginio surinkti duomenys saugomi organizacijos serveriuose, kurios būstinė yra Maskvoje. Naudojimo sąlygose taip pat aptariama galimybė duomenis pateikti valstybinėms organizacijoms, reguliavimo institucijoms, teismams ir kitoms trečiosioms šalims, teigia NKSG.

Remiantis Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos 2018 m. Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimu, „Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos turi teisinius įgaliojimus ir techninių galimybių įgyti prieigą prie Rusijos ir užsienio valstybių piliečių, naudojančių rusiškas elektroninio komunikavimo platformas, duomenų“.

Grėsmių vertinime taip pat nurodoma: „(...) grėsmė, kad asmeniniai duomenys nutekinami Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms, kyla visiems Lietuvos piliečiams, besinaudojantiems rusiškais socialiniais tinklais ir elektroninio pašto paslaugomis, pvz., odnoklasniki, mail.ru, yandex ir pan.“.

NKSC rekomenduoja nediegti programėlės į turimus įrenginius. Ypač svarbu, kad ši priemonė nebūtų naudojama Lietuvos valstybės tarnautojų ir pareigūnų, krašto apsaugos sistemos darbuotojų įrenginiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.