Išradingoje vagystėje iš banko seifo – ir legendinio Lietuvos sukčiaus pėdsakai

Prireikė dešimties metų, kad būtų padėtas taškas vienoje išradingiausių Lietuvos istorijoje vagysčių, kai iš privataus seifo banke „Swedbank“ buvo pagrobta 55 tūkstančiai eurų ir juvelyriniai dirbiniai.

Taip ir liko neatsakyta į klausimą, kokį vaidmenį rengiant vagystę iš banko atliko garsusis aferistas A.Grigutis.<br>D.Umbraso nuotr.
Taip ir liko neatsakyta į klausimą, kokį vaidmenį rengiant vagystę iš banko atliko garsusis aferistas A.Grigutis.<br>D.Umbraso nuotr.
Įspūdingo nusikaltimo sumanytojai sugebėjo atverti net privatų banko seifą.
Įspūdingo nusikaltimo sumanytojai sugebėjo atverti net privatų banko seifą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 12, 2018, 6:23 PM

Už šio nusikaltimo organizavimą Vilniaus apygardos teismas lygtine dvejų metų laisvės atėmimo bausme nuteisė vilnietį Rasių Rytmetį.

Pinigus ir vertybes pavogusiai Anželai M. nuosprendis – taip pat lygtinė laisvės atėmimo bausmė – paskelbtas dar 2009 metais.

Nors, atrodytų, nuteisus R.Rytmetį tyrėjai jau gali ramia sąžine užversti bylą, gerai vagystės aplinkybes žinantiems pareigūnams vis dar liko klausimų.

Ypač dėl to, kokį vaidmenį rengiant šį nusikaltimą atliko bene garsiausias šalies aferistas Alfredas Grigutis.

Į banką – su svetimu pasu

Vilnietei Michalinai Minkinai priklausantys 55 tūkstančiai eurų ir kitos vertybės iš „Swedbank“ sostinės Justiniškių skyriaus buvo pavogti 2008 metų rugsėjo mėnesį.

Kaip nustatė tyrėjai, tuomet R.Rytmetis suklastojo savo tuometės sugyventinės M.Minkinos pasą – į jį įklijavo nusikaltimo bendrininkės Anželos M. fotografiją.

R.Rytmetis padirbtą pasą kartu su slapta pagamintu banko seifo raktu perdavė Anželai M. ir savo automobiliu BMW X5 ją pats nuvežė prie banko pastato.

Banko darbuotojams Anžela M. prisistatė M.Minkina ir pareiškė, kad norinti iš savo seifo pasiimti daiktus.

Nors mergina akivaizdžiai jaudinosi ir net nežinojo, kurioje vietoje yra seifas, banko darbuotojai leido jai paimti vertybes.

Įtarimų nesukėlė ir tai, kad mergina nežinojo naujojo seifo kodo, nes neseniai M.Minkina buvo jį pakeitusi.

Eurai – prezervatyvuose

Kai seifas buvo atidarytas, vagilė iš pradžių pamanė, kad jokių pinigų ten nėra, – dėžutėje buvo keturi auksiniai dantys, baltojo aukso ir perlų vėrinys, dešimt auksinių grandinėlių, keli auskarai ir žiedai su brangakmeniais ir daugybė prezervatyvų.

Paaiškėjo, kad pinigai – 55 tūkstančiai eurų – ir buvo sugrūsti į šiuos prezervatyvus.

Visą grobį Anžela M. sukrovė į didelį voką, įdėjo į savo krepšį ir išėjusį į gatvę perdavė automobilyje laukiančiam R.Rytmečiui.

Jis perskaičiavo pinigus ir pradėjo rėkti, kad pinigų per mažai, net apkaltino savo bendrininkę pasisavinus dalį jų.

Prisistatė saugumo majoru

Praėjus kelioms dienoms į šią istoriją įsitraukė R.Rytmečio pažįstamas – garsus aferistas A.Grigutis.

Tuo metu, kai R.Rytmetis paskambino Anželai M., jis perėmė ragelį ir prisistatęs saugumo majoru pareikalavo nedelsiant susitikti.

Susitikus buvo liepta susikrauti daiktus, sėsti į mašiną ir važiuoti į užsienį. A.Grigutis pareiškė, kad dėl vagystės merginos laukia dideli nemalonumai, tačiau jis galintis padėti.

Jau po valandos A.Grigutis vagilę vežė į Lenkiją, o iš ten išskraidino į Angliją.

Paslėpęs merginą užsienyje po kelių dienų A.Grigutis pasibeldė į jos motinos Liudmilos būsto duris.

Aferistas moteriai pateikė dar spaustuvės dažais kvepiantį saugumo karininko pažymėjimą, kuriame buvo įklijuota jo nuotrauka, tačiau įrašyta kita pavardė.

Tariamas saugumietis iškart pradėjo kalbą apie moters dukrai iškeltą baudžiamąją bylą dėl vagystės iš banko ir pasisiūlė padėti, kad ji būtų nutraukta: „Tam iš viso reikia 250 tūkstančių litų – apie 175 tūkstančius bus skirta bankui padarytai žalai atlyginti, o likusieji – Vilniaus ekonominės policijos pareigūnams papirkti ir advokatui.“

Nusprendė parduoti butą

Pokalbio metu nuolat skambėdavo tariamo saugumiečio mobilusis telefonas – esą viršininkai kviesdavo atvykti į posėdį.

Aferistas, girdint apgautai moteriai, esą bendravo ir su tuomečiu aplinkos ministru Artūru Paulausku, Seimo nariu Viktoru Uspaskichu ir parlamentaru Antanu Bosu.

Šie skambučiai moteriai sudarė įspūdį, kad atvykęs svečias – įtakingas žmogus.

Ilgai nesvarstydama moteris pareiškė, kad dėl savo dukters padarys viską, – skubiai parduos butą ir perduos visą reikalingą sumą.

Sudomino aukso luitais

Kol buvo pardavinėjamas butas, A.Grigutis pas moterį buvo užsukęs dar kelis kartus.

Kaip didžiausią paslaptį jis papasakojo, kad neseniai jo vadovaujamas saugumo skyrius atliko slaptą operaciją – surado Lietuvos komunistų partijos keliolika metų slėptus aukso luitus.

Visagalio pareigūno teigimu, Turto fondas jau perdavė saugumui aukso luitus, o pareigūnai juos turi parduoti.

Aferistas tvirtino, kad jis yra auksą pardavinėjančios komisijos pirmininkas ir galįs labai stipriai sumažinti kainą.

Policijos ieškomos merginos motinai auksas ne itin parūpo, tačiau šiuo tauriuoju metalu ypač susidomėjo pokalbio metu kartu buvusi jos draugė.

Ji taip pat nusprendė parduoti butą ir pirkti aukso luitų. O įtariamos vagilės motinai patiko kitas aferisto pasiūlymas – pigiai nupirkti saugumiečių konfiskuotą butą sostinės Šilo gatvėje.

Į pinkles moteris įviliojusiam aferistui liko tik ramiai laukti, kuri pirma parduos butą ir perduos pinigus.

Sakė esąs iš slapto skyriaus

Pirmoji pinigus gavo dukters gelbėtoja. Kai moteris pranešė pardavusi butą, A.Grigutis neskubėjo griebti pinigų.

Jis pasakė, kad intensyviai dirba ir neturi laiko susitikti. Vėliau paskambino ir paprašė, kad pinigus ji atneštų prie darbovietės – Vytenio gatvėje esančio Valstybės saugumo departamento pastato.

Kol moteris laukė prie saugumiečių būstinės durų, iš šalia esančio kiemo išlėkė suprakaitavęs A.Grigutis. Perduodama pinigus aferisto auka dar paklausė, kodėl jis neišėjo pro pagrindines duris.

Tačiau A.Grigutis greitai sugalvojo pasiteisinimą – teigė, kad jo vadovaujamas skyrius yra slaptas, todėl ir įsikūręs atokiau nuo pagrindinio pastato.

Sulaikė aukos bute

Vagystę iš banko suplanavęs R.Rytmetis jau po dviejų savaičių buvo demaskuotas.

Peržiūrėję vaizdo įrašus pareigūnai greitai pažino prie banko laukiantį anksčiau teistą R.Rytmetį. Jis buvo sulaikytas, kai lyg niekur nieko atvyko į apvogtos M.Minkinos butą.

Tačiau ilgiau už grotų R.Rytmečiui sėdėti neteko. Teisme, kur buvo sprendžiama dėl jo suėmimo, jis teisėjui papasakojo jaudinančią istoriją ir buvo paleistas.

Vokas – su nuotraukomis?

Teisėją, regis, įtikino pasakojimas, jog apšvarinti seifą vyriškis ryžosi ne dėl pinigų, o tiktai tam, kad įsitikintų, ar jo sužadėtinė M.Minkina jo neapgaudinėja versdamasi prostitucija.

Mat kartą viena atsitiktinai sutikta Michalinos draugė jam esą ėmė pasakoti, kad sužadėtinė – visai ne modelis, kaip pati teigia, o užsienyje uždarbiaujanti elitinė prostitutė.

Sutikta mergina net siūlė pateikti įrodymų – nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose Michalina užfiksuota besimylinti su turtingais vyrais. Tik šie įrodymai esą saugomi „Swedbank“ banko Justiniškių skyriaus seife, kurį ji esą nuomojasi su Rasiaus sužadėtine.

Taip jie kartu nuvažiavo prie banko, iš kurio išėjusi mergina R.Rytmečiui esą ir perdavė voką su sužadėtinę kompromituojančiomis nuotraukomis.

Šitokią istoriją papasakojęs R.Rytmetis buvo paleistas į laisvę ir dingo iš Lietuvos.

Anglams – kita pasaka

Netrukus buvo paskelbta bėglio paieška, išduotas Europos arešto orderis.

2009 metų spalio mėnesio pabaigoje R.Rytmetis buvo sulaikytas Anglijoje. Ten vykusio teismo posėdžio metu jis prašė teisėjo neišduoti jo Lietuvai.

Vyriškis teigė, kad po banko vagystės, kuria yra kaltinamas, buvo žiauriai sumuštas.

R.Rytmečio nuomone, sumušimą užsakė jo buvusi sužadėtinė M.Minkina, kuri turi giminaičių policijoje.

Be to, R.Rytmetis tvirtino, jog Lietuvos teismų sistema yra korumpuota ir, jeigu jis bus grąžintas į tėvynę, M.Minkina papirks teisėjus, kad jie jam paskirtų itin griežtą bausmę.

Atrodo, kad ir Anglijos teisėjus R.Rytmečiui pavyko įtikinti. Prabuvęs keturis mėnesius šios šalies kalėjime jis buvo paleistas į laisvę.

Teismas bausmę sušvelnino

R.Rytmetis aštuonerius metus laisvai gyveno Didžiojoje Britanijoje, ten pradėjo savo verslą. Tik praėjusių metų pabaigoje bėglys buvo perduotas Lietuvai.

Gegužės mėnesį Vilniaus apylinkės teismas R.Rytmetį nuteisė realiu laisvės atėmimu – dvejiems metams.

Neseniai R.Rytmečio advokato apeliacinį skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas bausmę dar labiau sušvelnino.

Vagystės sumanytojui laisvės atėmimo bausmės vykdymas buvo atidėtas metams. Be to, nuteistasis įpareigotas naktimis būti namuose.

A.Grigučio vaidmuo vagystės iš banko seifo istorijoje net nebuvo nagrinėjamas.

Šis veikėjas prieš keletą metų buvo nuteistas už daugybę kitų aferų, spėjo grįžti į laisvę ir vėl įkliuvo dėl naujų nusikaltimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.