Moksleiviai nori įprasto maisto

Šiemet sugriežtėjus reikalavimams dėl mitybos mokyklose pasigirdo kalbų, kad pakitę patiekalai vaikams neskanūs. Tai nėra visiška tiesa. Tai parodė neseniai surengta apklausa „Moksleivių maitinimosi įpročiai“, kurią organizavo maitinimo paslaugas teikianti viešoji įstaiga „Bruneros“.

 V.Balkūno nuotr.
 V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 12, 2018, 11:06 AM

Dalyvauti apklausoje buvo pakviestos 106 mokyklos iš 16 Lietuvos rajonų ir miestų, į kvietimą atsiliepė 45 mokyklos, o savo nuomonę pareiškė 210 mokyklų bendruomenės narių.

Apklausoje dalyvavusių moksleivių amžius – nuo 6 iki 19 metų, buvo apklausti ir pedagogai bei tėvai. 82 proc., arba 2632 apklausos dalyviai, buvo moksleiviai. Iš jų 13 proc., arba 353, yra vaikai iki 10 metų. 18 proc. (579 respondentai) apklausos dalyvių – mokytojai ir žemesnių klasių mokinių tėvai.

Į klausimą, ar dažnai valgo mokyklos valgykloje, buvo atsakyta, kad kasdien tai daro 28 proc. (899 apklaustieji), 1–4 kartus per savaitę valgykloje valgo 30 proc. (963 respondentai). 42 proc. (1348) apklaustųjų atsakė, kad renkasi kitą maitinimosi būdą.

Koks tas kitas būdas? Paaiškėjo, kad 32 procentai (1027) apklausos dalyvių valgo iš namų atsineštą maistą, 42 proc. (1348) maistą perka užkandinėse arba prekybos centruose.

Net 7 proc. (225) apklaustųjų perka menkaverčius užkandžius iš mokyklos užkandžių aparato, dažnu atveju stovinčio šalia valgyklos, kurioje laukia šiltas, kokybiškas ir šviežias maistas. Stebina ir tai, kad 19 proc. (610) apklaustųjų, kol būna mokykloje, nevalgo nieko.

Tai reiškia, kad vaikai būna nevalgę 6–7 valandas, o jei dar ir nepusryčiavę išeina į mokyklą, faktiškai alkani būna visą dieną.

Užtat atsakymai į klausimą, kokie patiekalai mokyklos valgykloje patinka, tik patvirtino, kad moksleiviams tinkamiausi čia gaminami įprasti valgiai.

Beveik visiems – net 88 proc. (2825) apklaustųjų patinka karbonadai ir kepsniai, 83 (2664) – salotos ir daržovės, 79–80 proc. (2568) – bulvių valgiai, 74 proc. (2375) – miltiniai patiekalai. Tik pusei 48–58 proc. (1541–1862) apklaustųjų patinka kruopų košės, žuvies patiekalai, kotletai.

Anot „Bruneros“ Marketingo skyriaus vadovės Silvos Petrikauskienės, apklausos rezultatai dar kartą parodė, kad, nepriklausomai nuo įstatymų ar griežtų draudimų, moksleiviai mėgsta ir pageidauja maisto, kurį, tikėtina, įpratę valgyti namuose.

Mat kas antras apklausos dalyvis pageidauja įvairių gėrimų, „Kijevo“ kotletų ir kitų kepsnių su džiūvėsėliais, picų, keptų bulvyčių, desertų su šokoladu, spurgų, įvairių sumuštinių, blynų su uogiene, mišrainių su majonezu.

Sausainių, įvairių ir kuo daugiau bulvių patiekalų, saldžių kompotų bei arbatos, traškučių nori kas trečias apklaustasis, vieno iš dešimties labai mėgstamas padažas su spirgučiais.

„Būtent šeimoje išugdyti mitybos įpročiai nulemia pasirinkimą, kur ir ką vaikai valgo ugdymo įstaigose. Esame už nuoseklų sveikatai palankios mitybos kultūros ugdymą, todėl manome, kad gerų rezultatų šioje srityje pasieksime tik tada, kai ir šeimoje, ir mokyklos valgykloje vaikai valgys kokybišką, sveikatai naudingą maistą. Tačiau kuriant įstatymus, reglamentuojančius vaikų mitybą, turi aktyviai dalyvauti visuomenė, tėvų ir vaikų, moksleivių organizacijų atstovai“, – rezultatus komentavo S.Petrikauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.