20 mln. eurų neatgaunantis bankas dairosi į kreditorių reikalavimus

Tarptautiniam bankui „Alfa Bank“ niekaip neatgaunant 20 mln. eurų įsiskolinimo iš vienu turtingiausių Lietuvos žmonių laikyto „Arvi“ savininko Vidmanto Kučinsko, imta ieškoti alternatyvių sprendimų.

 L. Lukošiūnas pabrėžia, kad „Alfa Bank“ neturi tikslo perimti verslą,
 L. Lukošiūnas pabrėžia, kad „Alfa Bank“ neturi tikslo perimti verslą,
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 10:06 AM

Bankas siūlo kreditoriams parduoti savo kredito reikalavimus arba kartu bylinėtis su verslininku.

Anot banką atstovaujančios advokatų kontoros „Sorainen“ partnerio Lauryno Lukošiūno, jei šis siūlymas būtų realizuotas, „Alfa Bank“ galėtų už skolas perimti įmonių „Rietavo veterinarijos sanitarija“, „Arvi kalakutai“ bei „Lietuvos cukrus“ akcijų ir taip kompensuoti dalį įsiskolinimo.

Siūlo kooperuotis

Niekaip neatgaunant pinigų iš V. Kučinsko įkurtų bendrovių, „Alfa Bank“ siūlo kreditoriams kooperuotis.

Anot L. Lukošiūno, kaip dar viena potenciali alternatyva įmanoma galimybė kreditorinį reikalavimą parduoti. Kaip aiškina „Sorainen“ advokatas, kitu atveju kreditoriams atgauti skolas galimybių praktiškai nebelieka. Juolab, gali nutikti taip, kad bus atsiskaityta tik su V. Kučinsku siejamomis grupės bendrovėmis.

Kadangi visoje šioje situacijoje prošvaisčių kol kas nematyti, viliamasi, kad supirkus kreditorinius reikalavimus verslininkas iš Marijampolės pradėtų bendrauti tiek su „Alfa Bank“, tiek su kitais kreditoriais ir bandytų konstruktyviai spręsti problemas.

Kiek žinoma iš viešos informacijos, šiuo metu visiems kreditoriams, tarp kurių yra trąšomis prekiaujanti Vokietijos bendrovė „Belor“, Serbijos dujų bendrovė „JP Serbijagas“, Šveicarijos „Vertical“ ir kt., „Arvi“ grupės įmonės gali būti skolingos maždaug 30–40 mln. eurų.

„Banko tikslas yra turėti derybinę ir teisinę galimybę daryti įtaką grupės bendrovėse priimant sprendimus. Kartu siekiama dalyvauti jų veikloje, kad jos būtų nukreiptos atsiskaityti su kreditoriais“, – aiškina advokatas.

L. Lukošiūnas pabrėžia, kad „Alfa Bank“ neturi tikslo perimti verslą, tačiau išieškojimo metu, nepavykus parduoti akcijų, įstatymas numato, kad jos gali būti perimtos į banko balansą. „Bankas neužsiima verslo valdymu. Jei bankas akcijas perimtų laikinai, vėliau jos būtų realizuojamos“, – dėsto „Alfa Bank“ atstovaujantis advokatas.

Vengia grąžinti kreditus

Su verslininku iš Marijampolės „Alfa Bank“ bylinėjasi dar nuo 2015-ųjų.

V. Kučinsko nemalonumai prasidėjo tuomet, kai jo vadovaujama trąšų gamybos įmonė „Arvi NPK“, veikusi Kaliningrade, susidūrė su finansiniais sunkumais. Iki to momento „Alfa Bank“ ir „Arvi NPK“ per kelis etapus nuo 2012 m. buvo sudarę sutartis dėl kredito linijos, o V. Kučinskas tuomet prisiėmė asmeninį laidavimą už įmonės įsipareigojimus.

Ištikus finansiniams sunkumams ir „Arvi NPK“ vėluojant mokėti įmokas, bankas pareikalavo „Arvi NPK“ prieš terminą grąžinti pagrindinę skolą – 13 mln. eurų, o vėliau ir palūkanas bei netesybas.

Galiausiai „Alfa Bank“ kreipėsi į teismus Lietuvoje bei užsienyje dėl susidariusio įsiskolinimo. Pasak L. Lukošiūno, inicijavus teisminius procesus prasidėjo machinacijos su V. Kučinskui priklausančiomis įmonėmis.

Advokato teigimu, kol „Alfa Bank“ bylinėjasi ir bando iš įtakingo verslininko kaip laiduotojo atgauti skolą, V. Kučinskas savo turtą perleidžia kitiems subjektams. Tiesa, tokie veiksmai nepraslydo pro teisininkų akis. Vieną tokių keistų sandorių Lietuvos apeliacinis teismas jau pripažino neteisėtu.

Kai kurios įmonės perkeltos į Kiprą

Minėtos turto perleidimo procedūros buvo atliktos kalbant tiek apie nekilnojamąjį turtą, tiek ir įvairias V. Kučinskui priklaususias įmones. Pavyzdžiui, dovanojimo sutartimi sūnui Justui Kučinskui buvo perleistas kontrolinis holdingo UAB „Vyrja“, valdančios „Arvi“ grupės įmones, akcijų paketas.

Tuo metu pelningiausiai dirbančios grupės įmonės „Rietavo veterinarijos sanitarija“, „Arvi kalakutai“ bei „Lietuvos cukrus“ buvo perregistruotos Kipro lengvatinių mokesčių zonoje ir šiuo metu nėra aišku, kas jas valdo.

„Kuo toliau įsitraukiame į teisminius procesus, pavyzdžiui, šiuo metu vyksta dar viena byla dėl „Arvi fertis“ restruktūrizavimo, tuo gauname vis daugiau duomenų apie vykstančius keistus sandorius tarp susijusių įmonių. Pasirodo, kad grupės bendrovės turi labai didelių ir abejonių keliančių reikalavimų viena kitos atžvilgiu“, – sako „Sorainen“ partneris.

Anot L. Lukošiūno, tai reiškia, kad jeigu bus pasiektas norimas rezultatas, sandoriai bus nuginčyti ir pripažinti negaliojančiais. „Paaiškės, kad perėmus įmonę ji turi milijonines skolas kitai su p. Kučinsku susijusiai įmonei. Tokiems procesams vykstant atgauti skolą tampa nerealu“, – priduria advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.