Gamtinių dujų biržose spalį – optimistinės žiemos nuotaikos

Gamtinių dujų kainų šuolių šiais metais išvargintos rinkos naujuosius dujų metus (dujų rinkoje metai prasideda spalio 1d.) pasitiko optimistiškesnėmis nuotaikomis dėl artėjančios žiemos, rodo suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekimo ir prekybos bendrovės LITGAS surinkti duomenys.

 Kainas nusmukdė šiltesni nei įprasta orai bei padidėjęs SGD sunaudojimas Europoje.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Kainas nusmukdė šiltesni nei įprasta orai bei padidėjęs SGD sunaudojimas Europoje.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 11:42 AM

Nerimo, tvyrojusio rugsėjo mėnesį, ir jį pakeitusio optimizmo spalio mėnesį, išraiška – ženklus kainų kritimas gamtinių dujų biržose spalį. Tai lėmė šiltesni nei įprasta orai bei padidėjęs SGD išdujinimas Europoje.

Spalio mėnesio ateities dujų sandoriams Europos dujų biržose indeksai vidutiniškai siekė apie 27,8 euro už megavatvalandę (Eur/MWh) ir buvo 62 proc. didesnės nei pernai tuo pat metu. Tuo metu šių metų lapkričio mėnesio ateities sandorių kainos buvo žemesnės negu įprastai šiuo sezonu – 26,3 Eur/MWh.

„Kainos kreivė slinko žemyn visą spalio mėnesį, tačiau bendras kainų lygis vis tiek išliko perpus aukštesnis nei 2017 metų spalį, kai kainos lapkričio mėnesio kontraktui Europos gamtinių dujų biržose siekė apie 17,8 Eur/MWh“, – teigia LITGAS Didmeninės SGD prekybos vadovė Viktorija Ditmonaitė.

Kainų pokyčius spalį lėmė rekordiškai aukšti SGD išdujinimo srautai iš Europos SGD importo terminalų į Europos dujų rinkas bei šiltesni nei įprasta orai. Spalio 1 – 24 dienomis bendras Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Belgijos, Italijos, Nyderlandų, Portugalijos ir Graikijos vidutinis SGD išdujinimo lygis siekė 171 mln. kub. m. per dieną, arba 79 proc. daugiau nei 2017 metų spalio mėnesį.

Esant kur kas didesnei netikėtai SGD pasiūlai Europoje ir mažesniam dujų poreikiui šildymo ir elektros gamybos sektoriuose dėl šiltesnių orų, pervertintos gamtinių dujų kainos lapkričio mėnesio kontraktui spalio pabaigoje smuko iki 24,3 Eur/MWh.

Sveikai atrodanti požeminių Europos dujų saugyklų situacija kartu su ženkliai kritusiomis naftos, anglies ir apyvartinių taršos leidimų kainomis spalį taip pat darė stiprų spaudimą gamtinių dujų kainoms.

„Neprognozuotą didelę SGD krovinių pasiūlą Atlanto vandenyne spalio mėnesį lėmė ženkliai susitraukęs kainų skirtumas tarp Azijos ir Europos bei itin sukilę SGD transportavimo kaštai jūrinėje rinkoje. Tai paskatino SGD prekybininkus krovinius parduoti esamame regione ir vengti ilgo tarpžemyninio transportavimo atstumo“, – teigia V. Ditmonaitė.

ICIS Energy agentūros vertinimu, rugsėjo viduryje Rytų Azijos SPOT ir Didžiosios Britanijos indekso kainų skirtumas siekė mažiau nei 6 Eur/MWh, o spalio 15 dieną skirtumas susitraukė iki 1,7 Eur/MWh. Tai žemiausias kainų skirtumas per pastaruosius 6 mėnesius.

Po aktyvaus Kinijos, Pietų Korėjos ir kitų Azijos šalių momentinių SGD krovinių pirkimo vasaros metu, visą spalį rinkos buvo tylios, neskatino kainų augimo, kaip buvo įprasta lig šiol prasidedant sezoniniam dujų vartojimui.

SGD prekybininkai teigia, kad Kinija ir kitos šalys spėjo užpildyti savo turimas dujų saugyklas bei nusipirkti dalį reikalingo SGD poreikio žiemai dar vasaros metu. Šią žiemą rinką papildysiantys nauji SGD kroviniai iš Australijos „Ichthys“, „Wheatstone“ bei „Prelude“, Rusijos Jamalo bei JAV „Sabine Pass“ ir „Corpus Christi“ terminalų taip pat mažina nerimą dėl nepakankamos SGD pasiūlos šaltojo sezono metu.

Netikėtai didesnė nei prognozuota SGD gavyba paskutinį šių metų ketvirtį kartu su didėjančiu momentinių SGD dujovežių stygiumi turėjo įtakos rekordiniam jų nuomos brangimui spalio mėnesį.

Nuo 2018 metų rugpjūčio SGD dujovežių nuomos įkainiai pabrango dvigubai iki 160 tūkst. dolerių per dieną tiek Atlanto, tiek Ramiojo Vandenyno baseinuose. Dėl šios priežasties SGD prekybininkų pagrindinis rūpestis buvo ne stagnuojančios Azijos SGD kainos, bet transportavimo optimizavimas, siekiant išvengti papildomų nuostolių.

Kalbant apie Europos gamtinių dujų saugyklas, sveikintina tai, kad spalio pabaigoje jos buvo užpildytos panašiu lygiu kaip ir 2017 metų spalį (933 TWh šiemet spalį, palyginti su 946 TWh 2017 m. lapkričio 2 diena). Kartu su prognozuojamu stipriu SGD išdujinimo lygiu iki pat gruodžio vidurio, Europos gamtinių dujų prekybininkai nusiteikę optimistiškai dėl žiemos pasiūlos. Tai atsispindi ir kainose – šiuo metu žiemos TTF indekso kainos ICE biržoje vertinamos 26,06 Eur/MWh, arba trečdaliu brangiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.