Seimas „bambalinio“ alaus nedraus, bet sukilo prieš „vaikišką šampaną“ ir „jogurtines“ degtinės pakuotes

Ketvirtadienį vakariniame Seimo posėdyje parlamentarai ėmėsi svarstyti alkoholio įstatymo pataisas. Tarp jų, ne kartą diskusijas kėlęs „vaikiškas šampanas“, alkoholis išpilstytas į puodelio tipo pakuotes su nuplėšiamais dangteliais ir „bambalinis“ alus.

Trečiadienį Seimo posėdyje parlamentarai ėmėsi svarstyti alkoholio įstatymo pataisas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Trečiadienį Seimo posėdyje parlamentarai ėmėsi svarstyti alkoholio įstatymo pataisas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-15 15:54, atnaujinta 2018-11-15 16:47

Vakariniame Seimo posėdyje užsiregistravo 90 parlamentarų.

„Bambalinio“ alaus nedraus

Seimo narys Viktoras Rinkevičius teigė, kad įstatymas, kuriuo siekiama diferencijuoti alkoholio tarą, remiantis jo stiprumu, yra perteklinis.

„Kova su alkoholizmu- labai svarbus uždavinys Lietuvoje, bet mes jau daug padarėme toje srityje ir manau, kad priemonių pakanka, o dabar siūlome perteklinius dalykus“, – sakė V.Rinkevičius.

Seimas ketvirtadienį pritarė Sveikatos reikalų komiteto siūlymui ir atmetė R.Žemaitaičio parengtas įstatymo pataisas. Už balsavo 76, prieš 8, susilaikė 6.

R. Žemaitaitis siūlė neleisti parduoti stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, fermentuotų gėrimų bei alkoholinių kokteilių, išpilstytų į didesnę negu 0,2 litro tarą, nuo 7 iki 7,5 laipsnio – 0,25 litro, 6,5–7 laipsnio – 0,3 litro, 6–6,5 laipsnio – 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – 0,5 litro.

Kritikos, kalbant apie „bambalinį“ alų, negailėjo ir Paulius Saudargas.

„Iš tiesų šiame Seime ir taip sunku suprasti, kas vyksta, tačiau šiuo klausimu aš niekada neabejojau valstiečiais. Atėjote į Seima su bangomis, kad kovosite su alkoholio vartojimu“, – teigė jis.

Pasak jo, jie su valstiečiais buvo sutarę, kad „bambalių“ klausimas bus sprendžiamas toliau.

„O jūs jį prieš mėnesį atmetėte“, – sakė jis ir pasiūlė apsidairyti kaimo parduotuvėse ir pastebėti, ką žmonės geria.

Seimo narys Edmundas Pupinis ragino politikus sutikti su naujosiomis pataisomis, susijusiomis tiek su „bambalinio“ alaus draudimu, tiek su atplėšiamų „jogurtinių“ pakuočių draudimu jas parduoti.

„Esam politikai ir šiandien svarbus momentas, kai Seimas yra kovoje su alkoholizmo plitimu. Pradžia buvo ryžtinga, bet išsikvepėmė. Tai svarbus klausimas dėl atplėšiamų indelių“, – sakė E.Pupinis.

Pritarė „jogurto“ pakuočių draudimui

Ketvirtadienį Seimas ėmėsi svarstyti ir taip vadinamų „jogurtinių“ pakuočių su nuplėšiamais dangteliais draudimą.

Po svarstymo Seimas pritarė pataisoms, kurios draudžia parduoti alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 22 procentai, gamyklų supilstytus į stiklines, taures ir kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą.

Tai reiškia, kad Seimui kitu balsavimu galutinai pritarus tokioms pataisoms iš parduotuvių lentynų dingtų degtinė, kurios vienkartinė pakuotė primena puodelį ir yra su nuplėšiamu dangteliu.

Už visa įstatymo projektą balsavo: už– 46, prieš – 5, susilaikė – 36.

Apsisprendė ir dėl „vaikiško šampano“

Ne mažiau diskusijų užvirė ir dėl įstatymo projekto, kuris draustų gaminti ir (ar) parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, skirtas vaikams ir paaugliams, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ir (ar) jų tarą.

„Sprendžiama visiems žinoma problema“, – sakė A.Vinkus.

Po balsavimo parlamentarai tokiam įstatymo projektui pritarė. Už balsavo 46, prieš – 3, susilaikė 28.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.