Valstiečių karą su alkoholiu stabdo bambalis

Ant kovos su alkoholizmu bangos į Seimą išplaukę valstiečiai išsikvėpė: balsuojant dėl siūlymų riboti prekybą vadinamaisiais bambaliais Ramūno Karbauskio kovotojų ryžtas smarkiai susvyravo.

Vadinamuosius bambalius ypač gynė valstiečių frakcijos atstovas J.Jarutis.<br>T.Bauro nuotr.
Vadinamuosius bambalius ypač gynė valstiečių frakcijos atstovas J.Jarutis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2018, 3:35 PM

Ketvirtadienį Seime balsuojant dėl siūlymų labiau sugriežtinti prekybą stipriuoju alumi bei kitu į plastikines pakuotes pilstomu alkoholiu valstiečių atstovas Jonas Jarutis atvirai stojo į kaimuose ypač paklausių bambalių gamintojų pusę.

„Jūs galite įsivaizduoti, ką reiškia periferijoje gamyklai perorientuoti linijas į 200 gramų buteliukus? Investuota yra ne vienas šimtas tūkstančių. Tai dar vienas kirtis regioniniam verslui“, – nuogąstavo J.Jarutis.

Valstiečių gretose kilus dilemai – kova su alkoholiu ar vietinis verslas – buvusius šūkius pamiršo dar du jų atstovai Bronius Markauskas ir Audrys Šimas.

Siūlomus naujus draudimus parėmė tik dvylika pagrindinės valdančiosios frakcijos narių, o net 24 valstiečiai susilaikė.

Besiblaškančių parlamentarų per balsavimą neganė nei R.Karbauskis, nei ištikimoji jo pagalbininkė Agnė Širinskienė, tuo metu Seimo salėje nebuvo ir pagrindinio kovos su alkoholizmu vėliavnešio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

Vis dėlto Seimas po svarstymo konservatoriaus Algirdo Saudargo pasiūlytoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms pritarė. Už tai balsavo 46 politikai, prieš – 5, o susilaikė 36.

Pataisomis siūloma nuo 2020 metų liepos uždrausti parduoti kai kuriuos stipresnius nei 6 laipsnių gėrimus, išpilstytus į didesnę nei 0,2 litro, o silpnesnius – į 1 litro talpos plastiko tarą. Draudimai galiotų alui, fermentuotiems gėrimams, alkoholio kokteiliams.

Šiuo metu draudžiama stipresnį nei 7,5 proc. alų pardavinėti išpilstytą į didesnę nei 0,5 litro plastikinę tarą. Jei alaus etilo alkoholio koncentracija yra iki 7,5 proc., jį galima parduoti ir supilstytą į 1 litro tarą.

Pernai buldozeriu priimdami prekybą alkoholiu ribojančias įstatymo pataisas valstiečiai žadėjo, kad netrukus imsis ir bambalių.

Bet A.Saudargas pasigedo valdančiųjų nuoseklumo ir suabejojo, ar jų kova su alkoholizmu tikrai buvo nuoširdi: „Kai kurie iš jūsų, lyg ir būdami valstiečiai ir ūkininkai tiesiogiai, matote, kas gi darosi su tais žmonėmis kaimuose.

Ar taip išeina, kad jūs iš traktorių išlipate, į savo mersedesus susėdate ir tiesiai į Seimą atvažiuojate, kad nematote, kas darosi kaimuose?“

Anksčiau valdančiųjų frakcijai priklausęs Povilas Urbšys mano, kad šis balsavimas sukompromitavo valstiečių deklaruotą kovą su alkoholizmu. Jis priminė, jog prieš porą metų jie aiškino, kad sprendžiant su svaigalų vartojimu susijusias problemas turi dominuoti ne verslo, bet sveikatos ir gerovės interesas.

„Bet kai užlipome ant alaus bambalių, retorika staiga tarsi ir pasikeitė“, – apgailestavo politikas.

P.Urbšys įtaria, kad kai kurie valdantieji susvyravo, nes gali būti netiesiogiai susiję su šiuo labiau provincijoje šaknis įleidusiu verslu: „Iš ten yra atėję ir daugelis valstiečių. Bambaliai kai kuriems jų yra lyg tapatybės dalis, kurią reikia saugoti ir puoselėti bet kokia kaina kaip kokią nepajudinamą mūsų gyvenimo vertybę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.