Galingiausia pastarojo 20-mečio finansų piramidė iš Rusijos gyventojų susišlavė milijardus

Prieš savaitę, lapkričio 12-ąją, Rusijos teismas užblokavo „Cashbery“ tinklapius cashbery.com ir кэшбери.рф. Rusijos centrinis bankas investicines paslaugas teikiančią įmonę pavadino viena stambiausių pastarųjų metų finansų piramidžių, įsitvirtinusių visoje šalyje, o jos per dvejus metus veiklos padarytą nuostolį įvertino 1-3 mlrd. rublių (13,3-40 mln. eurų).

Spalio 11-ąją A.Vardanjanas platformos veiklą iki lapkričio 1 d. buvo sustabdęs.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Spalio 11-ąją A.Vardanjanas platformos veiklą iki lapkričio 1 d. buvo sustabdęs.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Spalio 11-ąją A.Vardanjanas platformos veiklą iki lapkričio 1 d. buvo sustabdęs.<br>Youtube.com stop kadras
Spalio 11-ąją A.Vardanjanas platformos veiklą iki lapkričio 1 d. buvo sustabdęs.<br>Youtube.com stop kadras
Fiziniams asmenims „Cashbery“ paskolas siūlo už beprotiškas palūkanas – 2,2 proc. už dieną.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Fiziniams asmenims „Cashbery“ paskolas siūlo už beprotiškas palūkanas – 2,2 proc. už dieną.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Fiziniams asmenims „Cashbery“ paskolas siūlo už beprotiškas palūkanas – 2,2 proc. už dieną.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Fiziniams asmenims „Cashbery“ paskolas siūlo už beprotiškas palūkanas – 2,2 proc. už dieną.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Fiziniams asmenims „Cashbery“ paskolas siūlo už beprotiškas palūkanas – 2,2 proc. už dieną.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Fiziniams asmenims „Cashbery“ paskolas siūlo už beprotiškas palūkanas – 2,2 proc. už dieną.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-11-19 15:53

Savo klientus „Cashbery“ tikino, kad, nepaisant teismo sprendimo, po šimto dienų daugelis jų automatiškai bus pervesti į naują kompaniją GDC, „Global decentralized community“. Pažadėta, kad kiekvienam sistemos dalyviui „Cashbery“ 25 proc. skolos grąžins kriptovaliuta „Cashbery Coin“. Po šio pranešimo jos vertė tinklapyje „Сoinmarketcap“ buvo 0,5 JAV dolerio.

Rusijos centrinis bankas apie „Cashbery“ problemas viešai prakalbo rugsėjo pabaigoje, rašo bbc.com. Jos atstovai atkreipė dėmesį, kad ši grupė dalija nepamatuotus pažadus, rengia agresyvias reklamos kampanijas žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose, tačiau nevykdo jokios realios ekonominės veiklos.

600 proc. palūkanų

„Cashbery“ – stambiausia šiandien Rusijos teritorijoje veikianti finansų piramidė. Į ją įpainioti dešimtys tūkstančių rusų, kurių patirta žala skirtingais vertinimais svyruoja nuo vieno iki trijų milijardų rublių. Lenta.ru šaltiniai įsitikinę, kad iš tiesų skaičiai turėtų būti bent dešimt kartų didesni. Nors ši organizacija dvejus metus netrukdoma apgaudinėjo rusus iš jų viliodama pinigus, atsakingos institucijos jos sumanytojų neskuba bausti.

„Cashbery“ save pristato kaip platformą, vienijančią investuotojus ir paskolų gavėjus. Klientams siūloma teikti paskolas eiliniams žmonėms bei smukiam verslui. Žadamos 600 proc. metinės palūkanos. Be to, teigiama, jog yra galimybė už užstatą finansuoti kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą bei investuoti į kriptovaliutas.

Būtų lyg ir nieko, tik fiziniams asmenims „Cashbery“ paskolas siūlo už beprotiškas palūkanas – 2,2 proc. už dieną. Palyginimui, maksimalios palūkanos rusiškose smulkiuosius kreditus teikiančiose organizacijose siekia 1,5-2 proc. dienai. Verta paminėti, kad „Cashbery“ nuo 2017 m. vasaros nebeturi leidimo teikti smulkiojo kreditavimo paskolų.

Tokią licenciją organizacija turėjo – ji buvo išduota dar 2013 m., tik pirmuosius trejus metus „Cashbery“ veikė tik Rostovo srityje. Tačiau pačios organizacijos tinklapyje skelbiama, kad nuo 2016 m. paskolos internetu teikiamos jau visoje šalyje. Ten pat teigiama, kad tokios plėtros pagrindine priežastimi tapo dėl užsitęsusios recesijos išaugusi produkto „pinigai iki algos“ paklausa.

Atskirai pabrėžiama, kad „Cashbery“ patenkina visų gyventojų sluoksnių, net ir socialiai neapsaugotų, poreikius. Žinant tai, nestebina faktas, kad tarp platformos klientų nemenkai žmonių, turinčių invalidumą, ypač daug iš jų – kurčiųjų ar prastai prigirdinčių. Jiems organizuojami specialūs renginiai, socialiniuose tinkluose „Vkontakte“ ir „Facebook“ sukurtos atskiros grupės.

Iš kur auga kojos

Vis dėlto sukurti tos veiklos iliuziją ir mėtyti pėdas „Cashbery“ išmoko puikiai.

Vienoje tinklapio vietoje pateikiama informacija, kad nuo 2016 m. „Cashbery“ atstovauja grupei kompanijų. Tai ir smukiųjų kreditų kompanija „Varšava“, ir ribotos atsakomybės bendrovė „Cashbery“, ir britų kompanija „Cashbery Limited“, koordinuojanti platformą investuotojams. Kitoje to paties tinklapio vietoje rašoma, kad į kontroliuojančiąją bendrovę įeina ribotos atsakomybės rusų kompanija „Cashbery“ ir britų „Cashbery Limited“. Kreditų kompanijos „Varšava“ čia jau nebėra. Dar 2018 m. liepą kontroliuojančioje bendrovėje „Cashbery“ buvo bent keturios organizacijos, iš kurių šiandien liko tik viena — „Cashbery Limited“.

Dokumentuose nurodoma, kad 2013 m. kovo 20 d. Rostove įregistruotos ribotos atsakomybės smulkiojo finansavimo bendrovės „Cashbery“ steigėjas ir generalinis direktorius – Aleksejevas Romanas Aleksejevičius.

Tas pats asmuo tuo pačiu adresu 2016 m. lapkričio 20-ąją įregistravo ir ribotos atsakomybės bendrovę „Cashbery“. A.R.Aleksejevičius vadovauja dar dešimtis juridinių asmenų, kurių didžioji dalis likviduojama. Beje, abiejų „Cashbery“ solidus įstatinis kapitalas – 10 tūkst. rublių.

Dar vienas klonas – eilinė ribotos atsakomybės bendrovė „Cashbery“ – atsirado 2018 m. rugsėjo 20-ąją. Tiesa, dabar juridinis asmuo įregistruotas nežinia kokio Šestakovo Ivano Aleksandrovičiaus vardu, o įstatinio kapitalo dydis – 100 tūkst. rublių (1335 eurai). Yra dar viena ribotos atsakomybės bendrovė „Cashbery Holding“, kurios savininkė – Valiulina Polina Viktorovna.

Susimetė trise

Dar didesnė maišatis – kalbant apie britų kompanijas. Rostovo „Cashbery“ 2016 m. sudarė agento sutartį su britų kompanija „Cashbery Limited“, kurios direktorius – Didžiojoje Britanijoje gyvenantis Rusijos pilietis Arturas Vardanjanas. Jis save vadina „Cashbery“ įkūrėju ir esą rūpinasi jos reklamine kampanija.

Pagal sutartį rusų ribotos atsakomybės bendrovė Rusijos teritorijoje atstovauja „Cashbery Limited“ interesams, vilioja klientus ir, britų kompanijos vardu, su jais sudaro sutartis. Įdomu tai, kad, sprendžiant iš dokumentų, yra ne vienas, o visi trys Arturai Vardanjanai.

„Cashbery Limited“ buvo įregistruota 2016 m. lapkritį. Tą padarė 1980 m. gimęs Arturas Vardanjanas. 2017 m. atsirado dar dvi kompanijos — „Cashbery Group LTD“ ir „Cashberytrading LTD“, kurias įregistravo 1981 m. gimęs Arturas Vardanjanas. Pastaraisiais dviem atvejais įregistravusio asmens pavardės nesutampa; vienu atveju tai – Vardanyanas, kitu — Vardanjanas.

Trečiasis Vardanyanas, tik jau jaunesnis, gimęs 1983 m., 2018 m. rugpjūtį įregistravo „Cashbery International Limited“.

Įsidėmėtina, kad „Cashbery Limited“ ir „Cashbery Limited International“ nurodyta pagrindinė veikla – „asmeninių išlaidų aprūpinimas“.

Į akis krinta ir tai, kad visų kompanijų, kurios buvo įregistruotos iki 2018-ųjų, įstatinis kapitalas tebuvo vienas svaras, o „Cashbery Limited International“ – net milijardas svarų.

Jokios atsakomybės

Plika akimi matyti, kad „Cashbery“ daro viską, kad kompanijos vadovybė nebūtų už nieką atsakinga.

Net ir perskaičius agento sutartį-pasiūlymą matyti, kad kompanija nieko negarantuoja, nėra atsakinga dėl sandorių tarp investuotojų ir paskolos gavėjų.

Situaciją apsunkina ir tai, kad investuojamos lėšos pakliūva ne į atsiskaitomąją ribotos atsakomybės bendrovės „Cashbery“ sąskaitą, o tiesiai į privačių asmenų banko korteles. Vadinasi, gauti pinigai niekaip nedokumentuojami, o pati „Cashbery“ tampa neva informacine sistema.

Tačiau tokiu atveju tampa neaiški ribotos atsakomybės bendrovės „Cashbery“ ir smulkiųjų kreditų bendrovės „Varšava“ partnerystė. Mat tinklapyje nurodoma, kad „Cashbery“ neturi licencijos mikrokreditams dalinti ir pati neišduoda paskolų. O štai „Varšava“ tokią licenciją turi. Pažymima, kad kompanija nepriima fizinių asmenų investicijų, o mikrokreditai teikiami nuosavomis lėšomis.

Taip išeina, kad investicijos nepasiekia nei atsiskaitomosios „Cashbery“ sąskaitos, nei paskolos gavėjų.

Pamėginus į „Cashbery“ sąskaitą per „Sberbank“ padėti depozitą, pasirodo, kad pinigų gavėjas – fizinis asmuo, kažkokia Tatjana Sergejevna N. Beje, jokių įrodymų, kad pinigai nukeliauja į „Cashbery“, nėra.

Dar vienas kelias piramidei maksimaliai užsitikrinti saugumą – investuoti ilgam laikui. „Cashbery“ klientams siūloma investuoti lėšas bent metams. Tokia strategija leidžia kurį laiką išvengti ieškinių ir nukentėjusiųjų skundų.

Priverstinės atostogos

Spalio 11-ąją Arturas Vardanjanas platformos veiklą iki lapkričio 1 d. buvo sustabdęs.

„Turime trims savaitėms išeiti atostogų tam, kad atkurtume užblokuotas sąskaitas ir sukurtume mokėjimų infrastruktūrą, kuri leis išpildyti pažadus savo investuotojams“, – rašė jis.

A.Vardanjanas aiškino, kad buvo užblokuotos kompanijos sąskaitos, lyderiai – gąsdinti, „Cashbery“ partneriai – šantažuoti, ne sykį surengtos atakos prieš tinklapį. Beje, jau tada vyras neslėpė, kad dalis lėšų prapuolė.

Tokį kreipimąsi galima laikyti priešmirtinėmis konvulsijomis. Tai – klasikinis ėjimas: vos finansinės piramidės pajunta problemas, kompanija išsyk išeina atostogų, o indėlininkus maitina pažadais.

Keisčiausia tai, kad daugelis „Cashbery“ klientų ją palaiko, tiki, kad platforma veiklą pristabdė dėl informacinės atakos, kurią lėmė tradicinės bankininkystės nenoras į rinką įsileisti konkurentų. Ne vienas „Cashbery“ klientas įsitikinęs, kad didžiausia finansų piramidė – tai Rusijos bankas.

Pats Centrinis Bankas apie „Cashbery“ žinojo jau seniai. Pavyzdžiui, prieš metus už administracinius pažeidimus Rusijos bankas ribotos atsakomybės mikrofinansavimo bendrovei buvo skyręs 0,5 mln. rublių baudą. Tik jokių veiksmų po to nebuvo imtasi, nors bauda nesumokėta. O „Cashbery“ reklaminių plakatų apstu ne tik Rusijos regionuose, bet ir Maskvoje.

Niekam nekilo klausimų ir dėl šiemet įregistruotos „Cashbery International Limited“ įstatinio kapitalo – milijardo svarų sterlingų – kilmės.

Keistai skamba faktas, kad tuo pat metu, kai Centrinio banko vieno departamentų direktorius Valerijus Liachas paskelbė apie „Cashbery“, reguliatorius į mikrofinansavimo kompanijų registrą įrašė kompaniją „Liga aukcionov“. Ši organizacija verčiasi supirkdama turtą, kuris pakliūva į aukcionus bankrutavus kompanijoms. Be to, „Liga aukcionov“ – „Cashbery“ partnerė.

Nurodoma, kad „Liga aukcionov“ generalinis direktorius ir steigėjas – Gerasimovas Vadimas Viačeslavovičius, kuris tuo pat metu vadovauja ir mikrokreditų įmonei „Varšava“, beje, turinčiai vieną vienintelį darbuotoją.

Kai lenta.ru pamėgino Centrinio banko klausti, kodėl „Liga aukcionov“ buvo įtraukta į minėtą registrą, atsakymo nesulaukė, kaip ir į bet kurį kitą klausimą, susijusį su „Cashbery“.

Tokių projektų kaip „Cashbery“ Rusijoje – dar labai daug. Tik stebina tai, jog nei Centrinio banko, nei teisėsaugos organams jos neužkliūva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.